Spalanie w moim MK3
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Spalanie w moim MK3
Mam golfa 1,8 ABS i u mnie spalanie jest o wiele większe, kiedyś palił mi w mieście 10 litrów a w trasie 6,5. Obecnie w zimie spalanie wzrosło i pali mi koło 12 litrów w mieście a może nawet i więcej. Jak dodaje energicznie gazu to przy 3000 obrotów czuć czasem szarpanie. Czy ktoś wie co to oznacza. Dodam, że silnik jest lekko zamulony, kiedyś był żywszy. Kupowałem uzdatniacz do paliwa bo myślałem ze może woda ale nic nie pomogło. Co o tym sądzicie??
Proszę o odpowiedź.
Proszę o odpowiedź.
Filtr powietrza jest ok wymieniałem go rok temu, ale z zapłonem coś jest nie w porządku, bo na zimnym silniku przy odpalaniu przez chwile pali właśnie jak by nie na wszystkie gary, nie wiem czy wymieniać kable i świece bo na wiosnę chcę kłaść gaz i do gazu podobno inne kable trzeba. Co robić. Czy to właśnie ma taki wpływ na duże spalanie?
Małe sprostowanie, mój golf pali około 20 litrów, mechanik powiedział że to sonda lambda. Wymieniałem ją niecały rok temu bo mechanik mi ją popsuł i wsadził jakis zamiennik, oryginalnie miałem Boscha. Co o tym sądzicie.
Jeżeli to naprawde sonda to jaką kupić?
Proszę o rade.
Jeżeli to naprawde sonda to jaką kupić?
Proszę o rade.
Ostatnio zmieniony sob gru 01, 2007 23:17 przez Finger86, łącznie zmieniany 1 raz.
najlepiej orginał , nowy dośc drogi ale poszukaj na szrotach tyle anglików sprowadzaja ze powinienies cos znalesc.a do gazu wcale innych kabli nie muisz miec kto ci tak naopowiadał masz miec srpawne a nie jakies inne
Ostatnio zmieniony sob gru 01, 2007 22:29 przez odzim, łącznie zmieniany 1 raz.
???????????????????????? to ile zrobiłeś na nim ??Finger86 pisze:rok temu,
wymień go
[ Dodano: Sob Gru 01, 2007 21:42 ]
Finger86 pisze:pali mi koło 12 litrów w mieście a może nawet i więcej.
no to faktycznie było co sprostowacFinger86 pisze:Małe sprostowanie, mój golf pali około 20 litrów,
na allegro jest troszke tych sond np
http://aukcja.onet.pl/search.php?string ... ntry=1&p=1
- Forester
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
byc moze najlepiej kupic oryginal - ja mam zamiennik, slyszalem wiele negatywnych opini na ich temat jednak w moim przypadku sie nie sprawdzily. to chyba kwestia doboru odpowiedniej przez mechanikaodzim pisze:najlepiej orginał , nowy dośc drogi ale poszukaj na szrotach tyle anglików sprowadzaja ze powinienies cos znalesc.a do gazu wcale innych kabli nie muisz miec kto ci tak naopowiadał masz miec srpawne a nie jakies inne
POZDRO !!
----------------------------------------------------
>>>EUROPE EDITION --- ZAGAZOWANY<<<
----------------------------------------------------
>>>EUROPE EDITION --- ZAGAZOWANY<<<
No właśnie o to chodzi że niewiele przejechalem na tej sondzie, jakies niecale 10 tyś. km Oryginał sondy to jest np. BOSCH?
Ostatnio zmieniony sob gru 01, 2007 23:16 przez Finger86, łącznie zmieniany 1 raz.
dzięki odczytowi cząsteczek tlenu w spalinach którą mierzy sonda lambda, wprowadzane są korygacje do EKU (komputera) więc ustawiane są najdogodniejsze parametry dla spalania mieszanki splinowo-powietrznej.Według mnie będzie tak jak napisał kolega wyżej.max 76 pisze:witam.mam pytanko a jeśli odłącze sonde to co się stanie też będzie dużo palił.dzięki
Ostatnio zmieniony ndz gru 02, 2007 02:35 przez Karlos87, łącznie zmieniany 1 raz.
Lubię gdy murzyn bije w kokos
Ja był sprawdził filtr powietrza do tego świece i cały układ zapłonowy tj kopułka palec i kable jeśli chesz załozyć gaz to warto prześwietlic te rzeczy. Co do sondy lambda to wieksze spalanie może byc spowodowane jej usterka a także brak dynamiki. Zbyt bogata mieszanka powoduje zamulanie silnika.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
[url=http://www.fotosik.pl/showFullSize.php?id=fc27abf292da2d6e][img]http://images27.fotosik.pl/126/fc27abf292da2d6em.jpg[/img][/url]
filtry i tego typu duperele nie maja az takie wplywu, bylem dzis u mechanika i sonda lambda jest ok, podpieli mi analizator spalin i wszystkich szczeki opadly. pieciokrotnie byl przekroczony odczyt. pod komputer mnie nie podpieli bo nie mieli wtyczki, bo moj golf jest z 1991 roku i ma dwa malutkie wejscia, a gdzieindziej trzeba czekac do weekendu bo nikt nie ma czasu, nie wiem co moze sie dziac :/
[ Dodano: 05 Gru 2007 14:31 ]
Byłem dzis u nastepnego mechanika podpiolem golfa pod komputer, ktory nie wykazal zadnych bledow. 5 minut = cena 50 zł. Samochod został do jutra ma niby dosjc do tego co jest nie tak.
[ Dodano: 05 Gru 2007 14:31 ]
Byłem dzis u nastepnego mechanika podpiolem golfa pod komputer, ktory nie wykazal zadnych bledow. 5 minut = cena 50 zł. Samochod został do jutra ma niby dosjc do tego co jest nie tak.