czujnik temp. wody

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

fuegos
Nowicjusz
Nowicjusz
Kontakt:

czujnik temp. wody

Post autor: fuegos » sob gru 01, 2007 02:15

Witam!
Ostatnio stalem sie posiadaczem golfa II 1.3 w eleganckim stanie :) Mial kilka wad ktore juz w wiekszosci usunalem :D Pozostala mi jedna ktora mnie powaznie zastanawia... Nie dziala poprawnie wskaznik temp. wody. Jak go kupilem mial walniety termostat, na postoju temp. rosla normalnie... Nie sprawdzilem czy wlacza sie went. ale jak lecialem po trasie to przy 70 km/h wskaznik sie podnosil... Przy wyzszych predkosciach ogrzewal wnetrze bardzo slabo... Po wymianie termostatu zaczely sie cyrki... Wyglada to tak:

Uruchomie zimne auto i temp. rosnie. Czasami wyjdzie poza biala strefe, dojdzie do polowy i trzyma. Lecz w wiekszosci przypadkow jest tak ze ledwo wyjdzie poza biale pole, spada i juz nic nie pokazuje (jak na zgaszonym silniku). Sprawdzalem dwa czujniki kolo termostatu (czarny i czerwony). Czerwony mial przerwe to go wymienilem na nowy. Bez zadnego efektu... Grzeje elegancko... Chlodnica jest zimna... Znaczy ze termostat dziala jak trzeba... Nie wiem gdzie mam szukac przyczyny. Nie znam instalacji elektrycznej golfa. Mialem tez problem z gaznikiem (Pierburg 2E) gdyz nie trzymal poziomu paliwa ale podkladka pod pompe paliwa rozwiazala problem. Przynajmniej tak mi sie wydaje, po trasie 100 km swiece byly jasne i bardzo malo spalil. Przy jezdzie po miescie, swiece sa troche zaczernione i wydaje mi sie ze silnik jest niedogrzany. Jak wylacze ogrzewanie to silnik zdecydowanie szybciej sie nagrzewa... Czekam na jakies sugestie...

agrala
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Kontakt:

Post autor: agrala » sob gru 01, 2007 09:40

od wskaznika jest czarny czujnik a nie czerwony, czerwony to jakis wlacznik, wlancza sie i wylancza przy odpowiednich temperaturach.
Czarny powinien miec ok 2-3 kOhm na zimnym i jakies 200-300 Ohm na cieplym silniku.
Dla sprawdzenia czy masz dobry wskaznik mozesz zewrzec styki w czarnej kostce i przekrecic kluczk w stacyjce i patrzec czy sie podnosi wskazowka. Jezeli bedzie sie podnosic to jest ok-nie dopusc do tego zeby skazowka wychylila sie za bardzo bo mozna w ten sosob uszkodzic wskaznik- jezeli wskazowka sie nie rusza to jest uszkodzony wskaznik

Awatar użytkownika
misiek
_
_
Kontakt:

Post autor: misiek » sob gru 01, 2007 12:01

fuegos po co zakładasz kolejny taki sam temat - poczytaj odp. w poprzednim temacie który zakładałeś wczoraj

:-k ...

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”