prąd w gazniku 2e2

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

maciek2222
Nowicjusz
Nowicjusz

prąd w gazniku 2e2

Post autor: maciek2222 » pt lis 30, 2007 20:43

Witam Panowie mam taki problem. Zakupiłem kiedyś regenerowany gaznik 2e2 i wszystko byłoby dobrze gdyby obroty po wyłączeniu ssania spadały a nie rosły. Wiem .ze obroty reguluje min. siłownik 3-położeniowy i on może jest nie do końca sprawny ale nad tym siłownikiem jest zawór termiczno-czasowy i on jest podłączony do prądu a ja nie mam prądu w tej wtyczce. moje pytanie to jak doprowadzić prąd wiem .ze ma być po zapłonie . mechanicy u których byłem nie bardzo wiedzą i nie chcą się za to brać. POMOCY

Awatar użytkownika
Paweł Marek
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Paweł Marek » pt lis 30, 2007 21:43

zwyczajnie plus po zapłonie i masa. Jeśli nie masz kabla z wtyczką to plus weź np z czarnego kabla cewki, a masę bezpośrednio z klemy ujemnej aku, albo ze śrób mocujących cewkę do blachy.

Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.

maciek2222
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: maciek2222 » pt lis 30, 2007 22:29

Dzięki za szybką odpowiedz. teraz te kabelki z wtyczki która wchodzi do tego zaworu wchodzą tak jakby do kabiny a jeśli tak podłacze jak mówisz to jak dobrze rozumuje dędą pod maską tak bezpośrednio ?. a ten prąd nie idzie przez jakieś dodatkowe czujniki czy coś? Mam jeszcze jedno pytanie co do tych obrotów . Jak go odpalę na zimnym silniku to normalnie ssanie ale obroty nie spadają a raczej się podnoszą auto jedzie samo . Czasami te obroty spadną do normalnych wolnych i znowu za jakiś czas podniosą . Jest też tak że jak go zgaszę z takimi wysokimi obrotami gdy już się trochę silnik zagrzeje i odpale po 10 min to jest ok. myślisz że jak ten zawór będzie działał to może być dobrze?

[ Dodano: 30 Lis 2007 21:37 ]
Jeszcze jedno gaznik który był wcześniej miał podłączony wężyk od zapłonu . Ten który mam teraz nie miał tego wejścia na zpłon i teraz nie jest podpięty. Mechanik który ni przekładał gaznik mówił coś że mozna by było przesunąć zapłon ze trzy stopnie co o tym myślisz ?

Awatar użytkownika
Paweł Marek
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Paweł Marek » pt lis 30, 2007 22:47

maciek2222 pisze:teraz te kabelki z wtyczki która wchodzi do tego zaworu wchodzą tak jakby do kabiny a jeśli tak podłacze jak mówisz to jak dobrze rozumuje dędą pod maską tak bezpośrednio ?. a ten prąd nie idzie przez jakieś dodatkowe czujniki czy coś?
nie rozumiem czy masz tą wtyczkę czy nie jeśli masz podłącz a jeśli nie masz dorób zasilanie jak napisałem, kable te nie idą przez żadne czujniki, ale załóż bezpiecznik na wszelki wypadek.

[ Dodano: Pią Lis 30, 2007 9:48 pm ]
podciśnienie od apratu zapłnowego musisz podłączyć, nie będzie działało bez tego wyprzedzenie kąta zapłonu, tu znajdziesz schematy http://www.ruddies-berlin.de/

Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.

maciek2222
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: maciek2222 » pt lis 30, 2007 23:01

kable są i wtyczka ,ale jak ją wyjmę z zaworu włacze zapłon to we wtyczce powinien być 12V a nie ma. Będę działał tak jak mówiłeś. Wielkie dzięki.

Awatar użytkownika
Paweł Marek
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Paweł Marek » pt lis 30, 2007 23:30

to po prostu sprawdź bezpieczniki, może to tylko to.

Awatar użytkownika
Maćkooo
Forumowy spamer :)
Forumowy spamer :)

Post autor: Maćkooo » sob gru 01, 2007 17:28

Witam
maciek2222 pisze:Jeszcze jedno gaznik który był wcześniej miał podłączony wężyk od zapłonu
Węzyk nie musi iść do zapłonu z gaźnika, wytarczy że idzie z takiego czarnego kawałka plastykowego łączącego kolektor z servem.
maciek2222 pisze:zawór termiczno-czasowy
Daj se spokój z tym zaworem , daje tyle co nic , a może narobic kłopotów z podwyższaniem obrotów bez powodu. Tylko musisz pozatykac wężę idące do niego.
Chrzań to napięcie.
Jeśli oboroty tobie skacza do góry to ten zawó może być jak najbardziej przyczyną.

Pomagają Tobie , pomagaj innym - pisz jak rozwiązałeś swój problem.
Zawsze do przodu :D

http://pl.youtube.com/watch?v=eT0MHN827hs&feature=related

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”