przez jakiś tydzień był z tym spokój a teraz jest po każdym dłuższym postoju tak że gaśnie i po każdym odpaleniu coraz szybciej gaśnie. Wymieniłem filtr paliwa ale to nie pomogło (chociaż tamten miał opór nawet jak w niego dmuchałem
PF zimny gaśnie po odpaleniu
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
-
adi87
- Gadatliwa bestia

- Auto: Octavia 1 '99
- Silnik: AEE
- Kontakt:
PF zimny gaśnie po odpaleniu
Siema
zaraz po włożeniu silnika do auta chodzil normalnie, nie gasł, natomiast po krótkim czasie raz mu się to zdarzyło że zimny (stał całą noc) odpalił i przy próbie ruszenia zgasł dosłownie dotknąłem pedał gazu i zgasł. Następne odpalenie i zgasł sam po kilku sekundach. tak jeszcze chyba trzy razy i potem odpalił dopiero na zaciąg ale też z oporem.
przez jakiś tydzień był z tym spokój a teraz jest po każdym dłuższym postoju tak że gaśnie i po każdym odpaleniu coraz szybciej gaśnie. Wymieniłem filtr paliwa ale to nie pomogło (chociaż tamten miał opór nawet jak w niego dmuchałem
) Tylko teraz nie gaśnie odrazu po dodaniu gazu więc jak go odpalę to muszę zaraz jechać to po kilkunastu sekundach jazdy zaczyna go mulić przerywa nie chce wejść na obroty i po kilku sekundach idzie normalnie. Aha z podłączonym czujnikiem temperratury do ECU (tym niebieskim) obroty na jałowym ma ok 2000 i więcej natomiast po jego odłączeniu spadają do 1100 i równo się trzymają. Mam wybebeszonego kata więc może to wina sondy? Auto kiedyś jeździło na gazie więc może trza coś ustawić
-
bugalon
- V.I.P.

- Kontakt:
Nic nie trzeba ustawiac o ile czegos nie pokrecili. Wymienic czujnik temperatury cieczy chlodzacej trzeba (tylko nie na badziewie a porzadny czujnik) i cieszyc sie sprawnym autem. Zalecam przejrzec jeszcze silniczek krokowy, czy w ogole sie otwiera/zamyka i czy krancowka zamkniecia przepustnicy dobrze dziala.
Pozdrawiam
Bugalon
Mk2 syncro 1.8 16V T - GT2871R - składa sie :)
Mk3 Variant TDI 1.9 AFN na pokladzie
Bugalon
-
bugalon
- V.I.P.

- Kontakt:
zazwyczaj czujnik jest przyczyna takich niedomagan. Wysokie obroty dodatkowo wskazuja ze cos nie tak jest tez z silniczkiem krokowym bo nie powinien pozwolic obrotom wskoczyc powyzej 1200.adi87 pisze:Myślisz, że to gaśnięcie może być spowodowane przez czujnik?
Osobiscie zaczalbym od czujnika. Silniczek krokowy nie pracuje podczas jazdy autem (a wtedy ponoc ci muli) ale niepokojace sa obroty wolne w granicach 2000. Oznacza to ze albo z silniczkiem jest cos nie tak, albo ze niesprawne krancowki przepustnicy robia awanture
Zakladam ze przeplywomierz jest sprawny, bo na cieplym silniku wszystko jest ok z tego co pisales.
Zobacz jeszcze czy na pewno masz szczelny dolot. To tez moze troche problemow narobic.
Pozdrawiam
Bugalon
Bugalon
-
adi87
- Gadatliwa bestia

- Auto: Octavia 1 '99
- Silnik: AEE
- Kontakt:
ale tylko przez te pare sekund kiedy jest zimny. szczelność dolotu już sprawdzałem. Krokowiec bzyczy czyli chodzi tylko przyjrze mu sie dokladniej. a jak go sprawdzić wogóle? posprawdzam też kostki od styczników przepustnicy. pewnie dopiero jutro sie za to wezme bo dzisiaj do pracy trzeba jeszczebugalon pisze:(a wtedy ponoc ci muli)
dzieki kolego za pomoc!
[ Dodano: 30 Lis 2007 21:03 ]
przypomniało mi się że na dole obudowy filtra powietrza jest wycięty otwór (pewnie na potrzeby LPG którego już dawno nie ma
[ Dodano: 04 Gru 2007 16:04 ]
Przy podłączonym czujniku auto nie gaśnie a jego rezystancja przy temperaturze ok 0 stopni wynosi 5,76 kOhm czyli w normie. Jutro jak będę gdzieś jechał to sprawdzę jaki opór jest na rozgrzanym