Pojawił się u mnie dość poważny problem i chciałbym zapytać o wskazówki. Post może być trochę przydługi, ale chcę dokładnie opisać problem i prosiłbym o przeczytanie.
Pojawiło się u mnie pukanie podczas jazdy. Takie głuche/stlumione pukanie, dość głośne, doskonale słyszalne w kabinie i do tego odczuwalne na pedale gazu jak i miejscu na nogi pasażera... (pukanie mocne na tyle, że się nosi i je czuć).
Występowanie - występuje właściwie na każdym biegu, ale najłatwiej doprowadzić do pukania na 3 i 4 biegu. Sytuacja ma sie tak, że pojawia się w momencie kiedy mamy niskie obroty silnika i chcemy utrzymać stalą prędkość na niskich obrotach. Pojawia się mocne pukanie o stałej czestotliwości. Pukanie pojawia się również wtedy gdy przy prędkości około 65km/h na 4 biegu wciśniemy sprzęgło/wrzucimy na luz. Nie zmienia się czestotliwość pukania.
W sytuacji kiedy puka i spuścimy z gazu pukanie ustaje poniżej pewnych obrotów (kiedy właściwie powinno się już redukować bieg). Pukanie ustaje również w momencie kiedy wciśniemy gaz i samochód przyspiesza.
Nie ma pukania podczas jazdy na wyższych obrotach.
Czasami puknie podczas ruszania i hamowania (podczas hamowania tylko jak jest sprzęgło nie jest wciśnięte i wbity jest bieg, na wcisniętym sprzęgle nie występuje)
Dzisiaj byłem u wujka co trochę mechanikuje i po przejażdżce z nim jak i krótkim kminieniu co się mogło stać to doszlismy do takiego wniosku, że rozsypało się prawdopodobnie jakieś łożysko na wałeczku, a pukanie jest efektem obijania się o obudowę. To tylko teoria, ja sam zbytnio nie wiem co i jak.
Może ktoś z Was będzie wiedział co może być przyczyną takiego pukania?
Jaki byłby ewentualny koszt naprawy takiego czegoś (wiem, że samo zrzucenie skrzyni to jest koszt już dośc spory)
Czy może lepiej jest zacząć od razu szukać jakiejś uzywanej skrzyni i przerzucić? (weźcie pod uwagę to, że to skrzynia piątka i takie trudniej znaleźć jak i cena sporo wyższa