Kierownica ciężko chodzi.
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
-
zibijz
- Nowicjusz

- Kontakt:
Kierownica ciężko chodzi.
Witam. Mam mały problem a raczej to czysta ciekawość. Chodzi mianowicie o to, że wczoraj przejechałem sie golfem 2 bez wspomagania od szwagra i zauwazylem ze jego kierownica w porownaniu do mojej w golfie 3 (tez bez wpomagania) chodzi o wiele wiele lzej. Ciekawi mnie wiec co jest tego zasluga, jak to sie dzieje ze w dwoch samochodach bez wspomy moze byc taka roznica w kierowaniu, i czy mozna jakos zminimalizowac ten opor na kierownicy w moim goferku.? Pozdrawiam i z gory dziekuje za wszystkie odpowiedzi.
- Grzesiekk1982
- VWGolf.pl Killer

Nietety też miałem MK3 bez wspomy i trzeba się było na kierownicy wieszać... A w moim Audi 80 kierownica chodzi znaaacznie lżej (tak, jak w MK3 na śniegu-lodzie). W Cordobie bez wspomagania to samo.zibijz pisze:zauwazylem ze jego kierownica w porownaniu do mojej w golfie 3 (tez bez wpomagania) chodzi o wiele wiele lzej.
Takie pewnie mają przełożenie.
Pozdrawiam.
-
zibijz
- Nowicjusz

- Kontakt:
no niestety roznica jest taka ze on ma szersze kapcie od moich- troszke podtuningowany ten jego golfik- a roznica w kierowaniu jest 50%- tak jakby mial wspomaganie (ale nie ma bo sprawdzalem)
[ Dodano: 25 Lis 2007 11:27 ]
No wlasnie u szwagra w tej 2 to chpodzi jak na lodzie u mnie. Moze daloby rade cos zrobic z tym przelozeniem moze od innego autka by pasowalo?
[ Dodano: 25 Lis 2007 11:27 ]
No wlasnie u szwagra w tej 2 to chpodzi jak na lodzie u mnie. Moze daloby rade cos zrobic z tym przelozeniem moze od innego autka by pasowalo?
- Grzesiekk1982
- VWGolf.pl Killer

a może masz mniejszą średnice kierownicy
Jak masz 1,4 CL to powinieneś mieć 2 ramienny "banan". Mniejsza z tym jaka średnica, jeśli nie masz jakiegoś "tjunjinkowego"zibijz pisze:hmm tego nie wiem, ale zeby przez minimalna roznice srednicy byla taka roznica w kierowaniu?
Dodam, iż w MK3 1,4 miałem gumy 175, a w audi szersze 185. Więc to nie wina opon. Owszem, zmiana opon na szersze zwiększy opór na kierownicy, ale w MK2 z tymi samymi gimami będzie i tak lżej.
Tak już jest i tego nie zmieni. Tak jest dobrane przełożenie. W moim starym Audi chodzi podczas jazdy lżej niż w moim aktualnym MK3 TDI ze wspomaganiem. Tylko wystarczy ruszyć, bo na postoju wiadomo ż ze wspomaganiem usi być lej.
MK3 bez wspomagania ma wyjątkowo upierdliwe przełożenie i dopiero na lodzie siła maleje to podobnej jak w Audi 80 (bądź co bądź auto z lat gdy konstruowano MK2) na asfalcie. Może przełożenie w starszych samochodach dobierano mniej "sportowo" (wiekszy kąt obrotu od oporu do oporu), z założeniem że wspoma występować będzie bardzo sporadycznie. Polo/Cordoba takie samo mają. Masakra. Ale kierowcy starych Poldków mają jeszcze gorzej
Pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony ndz lis 25, 2007 13:27 przez Grzesiekk1982, łącznie zmieniany 1 raz.