tylne głośniki w 3-drzwiowym Golfie??;p

Sprzęt audio do Naszych aut i wszystko co z nim związane.

Moderatorzy: dan124, powalla, VIP

Awatar użytkownika
supr3me
Mały gagatek
Mały gagatek

tylne głośniki w 3-drzwiowym Golfie??;p

Post autor: supr3me » śr lis 21, 2007 23:52

Witam
kiedy kupilem golfika, wzialem sie za zakladanie radyjka i ku mojemu ździwieniu zorientowalem sie ze nie ma z tylu glosnikow ...baaaa przy kostce od radia nawet nie ma kabli pociagnietych na tył :P czy to normalne w 3-drzwiowej wersji?

ostatnio bawilem sie z ...tylną tapicerką boczną :) i zauwazylem ze od wewnetrznej strony tapicerki jest specjalne okrągłe (16cm, moze 20cm srednicy) wyżłobienie w miejscu ktorego jest akurat pusta przestrzen, akurat zeby wstawic sobie tam glosniczki :) czy trikowal juz ktos z Was ze wstawieniem tam glosnikow? gra to jakos? ...wyzej nad tamtym nacieciem jest drugie mniejsze (moze 5cm) pewnie na gwizdeczki :)

a teraz pytanie retoryczne: skoro w 5-drzwiowej wersji golfa sa glosniki w tylnych drzwiach to czemu panowie z VW w 3-drzwiowej wersji tylko przygotowali miejsce na te glosniki? :P

jest: Bora 1.9TDI AJM 01' Anglik :)

był: Golf MK3 1.9TDI AHU 96'

Slavwek.ie
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Post autor: Slavwek.ie » czw lis 22, 2007 08:50

Witam.
Jeśli chcesz, żeby w tamtym miejscu głośniki "grały" a nie szarpały całą tapicerką to musiał byś przygotować solidne mocowanie, czyli coś na zasadzie panelu z głośnikiem przymocowanego do blachy, przestrzeń za głośnikiem trzeba wytłumić a w tapicerce dać tylko maskownicę.
Postaw sobie tylko pytanie, czy chcesz mieć głośniki z tyłu (odpowiedzi szukaj w FAQ)
supr3me pisze:skoro w 5-drzwiowej wersji golfa sa glosniki w tylnych drzwiach to czemu panowie z VW w 3-drzwiowej wersji tylko przygotowali miejsce na te glosniki? :P
nie we wszystkich 5-drzwiowych są tylne głośniki.

Awatar użytkownika
zmick
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: zmick » czw lis 22, 2007 09:48

Proponuję przeczytać FAQ a potem zadawać tympodobne pytania. Ja np. bardzo cieszyłem się, że u mnie z tyłu nie ma głośników, ani zepsutej półki w postaci wyciętych otworów po elipsach. Dzięki temu mogłem zbudować poprawnie grające audio w moim samochodzie. Zacząłem chyba podobnie jak większość użytkowników tego forum od wygłuszenia przednich drzwi i montażu głośników na dystansach + tweetery na wysokości ucha a skończyłem na 4 kanałowym wzmacniaczu i skrzyneczce w bagażniku co i Tobie polecam.

A odnośnie głośników z tyłu - po przeczytaniu FAQ będziesz wszystko wiedział. Ale jeszcze należy dodać (zresztą było wiele wiele razy) że nie montuje się głośników z tyłu. Głośniki z tyłu wprowadzają bałagan w graniu. Jeżeli np. w 5 drzwiowej wersji Golfika są zamontowane fabrycznie głośniki wszędzie gdzie się da, to tylko po to, żeby ładnie to wyglądało (czy się reklamowało - marketing) i żeby więcej osób kupiło samochód z 4, czy 6 głośnikami a nie 2-ma

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
supr3me
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: supr3me » pt lis 23, 2007 22:14

póki co mam oryginalne (chyba) glosniki na przodzie, wzmacniacz Magnata i tube bassową (wkrótce pewnie wymienie na subwoofer) i dlatego pytajac o glosniki tylne mialem na mysli zeby grały srednimi i wysokimi tonami, na bassie mi nie zalezy bo mam tube ale z drugiej strony chodzi tez o to zeby osobom siedzacym z tylu nie walil sam bass po glowie tylko troche srednich tonow zeby tez slyszeli, ....przednie glosniki sa i tak slabiutkie wiec i tak w radyjku mam ustawiony filtr odcinajacy tony niskie, tak samo na te tylne tez by byl odciety bass bo zalezy mi jak juz mowilem na srednich i wysokich tonach wiec moze w ten sposob zapytam czy - wylaczajac z tego bass - gralo by to jakos?

jest: Bora 1.9TDI AJM 01' Anglik :)

był: Golf MK3 1.9TDI AHU 96'

dziulek
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: dziulek » sob lis 24, 2007 00:42

Slavwek.ie pisze:nie we wszystkich 5-drzwiowych są tylne głośniki.
U mnie są tylko dziury na głośniki i maskownice. Swego czasu nawet tam wstawiłem jakieś głośniczki chyba koło 100 zł za pare ale nie dawały rady nawet pod samym radiem. Teraz przeczytałem FAQ i zabrałem się do wszystkiego jak należy. Najpierw dobry system przedni z wygłuszeniem a w niedalekiej przyszłości skrzynia basowa :)

[b]1000000[/b] postów za mami :D
I ciągle mało ;)

Slavwek.ie
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Post autor: Slavwek.ie » sob lis 24, 2007 11:53

supr3me skoro martwisz się o uszy pasażerów to zamiast pakować byle co w tylne tapicerki i robić dziury psując estetykę wnętrza, to zainwestuj w przedni system, wygłuszenie drzwi, dystanse, okablowanie, wzmacniacz itd a pasażerowie docenią to nawet na tylnej kanapie, muzyki będzie pod dostatkiem w całym aucie. Z czasem pomyśl nad wymianą tuby na subwoofer ;)

Awatar użytkownika
mag2k3
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: mag2k3 » sob lis 24, 2007 13:19

Ja po kupnie samochodu miałem głośniki w tylnych drzwiach, drugiego dnia po kupnie już ich nie miałem :bigok: , zostało mi tylko złe wspomnienie w postaci resztki tweeterów których nie mogłem się pozbyć bo jakiś geniusz je przykręcił na śruby do tapicerki i bym miał dziury więc rozwaliłem te tweetery i przykleiłem tam samą metalową siatkę ochronną po nich żeby się tak w oczy nie rzucało.
A ty kombinujesz jak zniszczyć sobie auto celem czego?
Stracisz kasę, zniszczysz wnętrze, a nie zadowolisz ani siebie ani pasażerów z tyłu poza tym jak często kogoś tam wozisz?

"Nie kłuć się z głupkiem bo ludzie mogą pomylić kto jest kto"

ditomek
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia

Post autor: ditomek » wt lis 27, 2007 14:20

a ja w ramach experymentu zamontowałem sobie w tylne drzwi głosniki.
I gra fajnie.
Dodam, że nie mam suba, głosniki zsilane sa z 4 kanałowego Blaupunkta, żródło to discman.
Nie używam żadnej regulacji barwy, przedwzmacniacz pasywny.
Z tyłu nie mam sopranów. Moze dlatego scena jest prawidłowa.
Siedząc nawet z tyłu ma sie wrażenie że gra z przodu.
Wazne było zgodne z fazą podłączenie wszystkich głosników.
Okazało się ze każdy z nich fabryka oznaczyła inaczej.
Wiec bateryjką trzeba było sprawdzić biegunowość (a fachowo: poczatek cewki)

Myślę, że gdybym z tyłu miał pełne pasmo nie byłoby tak dobrze.

Z przodu zółte Phonocary (a więc cienizna) z tyłu jeszcze gorzej (choc zdecydowanie taniej niz gorzej) :-)

Z premedytacją namawiam do ekperymentowania. Co z tego że FAQ CA mówi ze tak nie wolno. Skoro komus się to spodoba to prosze bardzo. W końcu nie mieszkamy w Rosjii..

Awatar użytkownika
MariuszBurgi
Nowicjusz
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: MariuszBurgi » wt lis 27, 2007 20:51

ditomek pisze:a ja w ramach experymentu zamontowałem sobie w tylne drzwi głosniki.
I gra fajnie.
[...]
Z premedytacją namawiam do ekperymentowania. Co z tego że FAQ CA mówi ze tak nie wolno. Skoro komus się to spodoba to prosze bardzo. W końcu nie mieszkamy w Rosjii..
Uważam dokładnie tak samo... poza tym dziwi mnie podejście niektórych osób do dość dziwnego stereotypu jakoby tylne głośniki psuły scene muzyczną. Każdy ma inne ucho, każdy inaczej odbiera dźwięki, kolory... nawet nasza organoleptyka jest zupełnie odmienna :chytry:
Kiedyś było mono, później weszło stereo a kiedy w samochodach zaczęto montować quadrofonie wszyscy sikali w majtki... czy ktoś wtedy wygłaszał podobne opinie? Nieprzypominam sobie.
Reasumując... Sam w każdy aucie muszę mieć przynajmniej 6 głośników a samo nagłośnienie tyłu to standard. W swoim aktualnym aucie właśnie założyłem dobre głośniki na tyle w systemie i tak jak zawsze uważam, że dla mnie dobra scena muzyczna to właśnie taki układ... choć oczywiście nie zamierzam nikogo na siłe przekonywać.

Przy okazji> Jeśli nadal szukasz czegoś ciekawego na tył do Golfa 3d to polecam ciekawy zestaw, który został mi po moim "byłym" aucie...
http://www.allegro.pl/item275767937_vw_ ... inal_.html

Pozdrawiam
MB
Sesja Adriatico
[img]http://forum.vwgolf.pl/images/photos/5efea7204ac3939a91980.jpg[/img]

Awatar użytkownika
Kubus20
VW Baron
VW Baron
Kontakt:

Post autor: Kubus20 » wt lis 27, 2007 22:02

MariuszBurgi pisze:Kiedyś było mono, później weszło stereo a kiedy w samochodach zaczęto montować quadrofonie wszyscy sikali w majtki
Tylko, że w aucie zatrzymaliśmy się na poziomie stereo, a stereo to dwa kanały prawy i lewy umieszczone przed słuchaczem.

Nie będę się wywodził, bo ten temat był już porszany dokładnie na tym forum.
Chcesz głosników z tyłu, Twoja sprawa, ale zostałeś poinformowany o tym, że przez to napewno nie zyskujesz...

Awatar użytkownika
Dj Darecki
Forumowy spamer :)
Forumowy spamer :)
Kontakt:

Post autor: Dj Darecki » wt lis 27, 2007 23:32

Kubus20 pisze:hcesz głosników z tyłu, Twoja sprawa, ale zostałeś poinformowany o tym, że przez to napewno nie zyskujesz...
Jak nie? będzie głośniej :green_fuck:

PozdrO

[url=http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=252216][size=142][b][u]>>>VR6 US Mexicanos<<<[/size][/b][/u][/url]
[url=http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=122620][size=142][b][u]>>>Black 1.9TD<<<[/size][/b][/u][/url]

[img]http://img4.imageshack.us/img4/148/podpis1.jpg[/img]

Awatar użytkownika
mag2k3
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: mag2k3 » śr lis 28, 2007 01:08

Wszystko się zgadza każdy ma prawo robić w swoim wozie co chce.
Tyle że jak ktoś pyta jak to ma być poprawnie zrobione to dostaje taką odpowiedź.
I o ile się do niej zastosuje to jest ok najgorzej jak ktoś pyta a i tak robi po swojemu ale to temat rzeka.
Co do tego że będzie głośniej to i z samym głośniej bym się nie zgodził bo inwestując np 400zł w 1 dobry komplet zamiast w 2 słabe na pewno zagra głośniej ten jeden ale jest jeszcze jeden mały szczegół głośniej nie znaczy lepiej.

"Nie kłuć się z głupkiem bo ludzie mogą pomylić kto jest kto"

ditomek
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia

Post autor: ditomek » śr lis 28, 2007 16:08

po zamontowaniu głośników z tyłu nie zrobiło sie głośniej.
Ciżeko tak opisać co dokładnie uległo zmianie.
Próbowałem robić to we wczesniejszych postach.
@kubus20 wiem, że pod względem ilości głosników w samochodzie masz poglądy "konserwatywne".
Ja także uwazam ze stereo to 2 głośniki (ewentualnie z subem)
chciałbym jednak abyś skądinąd słuszną teorię skonfrontował z realną instalacja taka jak moja.
Nie chodzi o profity - tych nie ma aż tak wiele.
poprostu bas jest delikatnie mocniejszy. wielkich zmian w sakresie tonów średnich także nie zauwałzyłem.
Ale nie jest to problemem bo głosniki i tak lezały na pólce.

Chodzi o to że (wbrew wielu obawom) nie przyniosło to takiej degradajci sygnału jak zapowiadana w wielu postach na ten temat.
Tylko tyle.

Ale tak jak napisałem wcześniej.
Jestem przekonany gdyby tył grał pełnym pasmem to "puryści" (a może i ja także) mogliby być niezadowoleni.
Ostatnio zmieniony śr lis 28, 2007 16:08 przez ditomek, łącznie zmieniany 1 raz.

Cookiemonster
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia

Post autor: Cookiemonster » śr lis 28, 2007 16:39

Czy ktoś pisze że z tyłu się nie montuje głośników, pewnie że się montuje :bajer: Tylko jak zamontujemy głośniki w odpowiednim ustawieniu to dzwięk z nich nie będzie ingerował w przednią scene, a jak wpie....my je w tylnią półkę to po odbiciu od tylniej szyby dzwięk "leci" prosto na przód (w większości wypadków) :foch:
Ostatnio zmieniony śr lis 28, 2007 16:39 przez Cookiemonster, łącznie zmieniany 1 raz.

Kłamca z dwumetrowymnosem !

ODPOWIEDZ

Wróć do „Car Audio”