Wyzerował się zegar i licznik km.

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
wolfzan
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Wyzerował się zegar i licznik km.

Post autor: wolfzan » wt lis 20, 2007 19:06

Mam taki problem: dzisiaj zainstalowałem CB - radio. Trochę pojeździłem co by je przetestować, w między czasie patrzę, a tu zegarek, oraz licznik przebiegu się wyzerował. Co może być tego przyczyną?

Awatar użytkownika
dziejo
V.I.P.
V.I.P.
Silnik: AFN

Post autor: dziejo » wt lis 20, 2007 19:09

wolfzan pisze:licznik przebiegu się wyzerował.
a ile miałeś przejechane ????

Awatar użytkownika
wolfzan
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Post autor: wolfzan » wt lis 20, 2007 19:21

dziejo pisze:
wolfzan pisze:licznik przebiegu się wyzerował.
a ile miałeś przejechane ????
Nie bylo 300 000 bo pewnie do tego zmierzasz:) Wyzerował się licznik przebiegu który możesz sam wyzerować.

Awatar użytkownika
jawel
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: jawel » wt lis 20, 2007 19:45

Montując radio może odłączałeś akumulator? jeśli nie to pewnie zrobiłeś jakieś małe zwarcie

one loVWe

Awatar użytkownika
marek2907
VWGolf.pl Killer
VWGolf.pl Killer
Kontakt:

Post autor: marek2907 » wt lis 20, 2007 19:48

jak montowałeś CB musiałeś coś sknocić (jeśli ciagle się resetuje)
jeśli zresetował się raz to podczas montażu musiałeś odpiąć zasilanie licznika

[url=http://www.forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=53320][img]http://i128.photobucket.com/albums/p180/marek2907/forum2.jpg[/img][/url]
:gora: KLIKNIJ :gora:
[size=200][b]wszystko na 1 stronie[/b][/size]

Awatar użytkownika
Paweł Marek
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Paweł Marek » wt lis 20, 2007 20:07

może tylko spalił się bezpiecznik od gniazda zapalniczki, ostatni lub przedostatni.

Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.

Awatar użytkownika
wolfzan
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Post autor: wolfzan » wt lis 20, 2007 20:36

Ale to stało się w trakcie jazdy, wszystko działało i nadal działa poprawnie. Tylko wspomniany zegar i licznik się wyzerował i tyle... CB jest podłączone do przez wtykę do gniazda zapalniczki.
Ostatnio zmieniony wt lis 20, 2007 20:41 przez wolfzan, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Paweł Marek
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Paweł Marek » wt lis 20, 2007 20:52

wolfzan pisze:przez wtykę do gniazda zapalniczki.
Ponieważ ten sam bezpiecznik co do zapalniczki obsługuje te zegarki, więc myślę że bezpiecznik jest zaśniedzialy albo obluzowany, albo chwilowy duży pobór prądu przez CB spowodowal co spowodował. To sam samo się dzieje przy spadku napięcia np podczas zapalania na wykonćzonym akumulatorze.

Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.

Awatar użytkownika
wolfzan
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Post autor: wolfzan » wt lis 20, 2007 21:05

Paweł Marek pisze:
wolfzan pisze:przez wtykę do gniazda zapalniczki.
Ponieważ ten sam bezpiecznik co do zapalniczki obsługuje te zegarki, więc myślę że bezpiecznik jest zaśniedzialy albo obluzowany, albo chwilowy duży pobór prądu przez CB spowodowal co spowodował. To sam samo się dzieje przy spadku napięcia np podczas zapalania na wykonćzonym akumulatorze.
Myślę, że tak właśnie było. Zapomniałem dodać, że ze dwa razy przez nieuwagę ruszyłem tą wtykę i nie było dopływu prądu do radia. Pewnie to było przyczyną jakiegoś spięcia.

Awatar użytkownika
Paweł Marek
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Paweł Marek » wt lis 20, 2007 21:21

No własnie. Gniazdo zapalniczki w golfie jest tak zrobione że niektore wtyczki od różnych urządzeń przy niewielkim przekrzywieniu powodują w nim zwarcie. Proponuję ci zrobić osobne zasilanie do CB. Nie jest przyjemnie jak w czasie jazdy w upale przestaje działać szyberdach i źle działają szyby elektryczne ( o ile je masz, bo też ten bezpiecznik je obsługuje).

Awatar użytkownika
wolfzan
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Post autor: wolfzan » wt lis 20, 2007 22:28

Paweł Marek pisze:No własnie. Gniazdo zapalniczki w golfie jest tak zrobione że niektore wtyczki od różnych urządzeń przy niewielkim przekrzywieniu powodują w nim zwarcie. Proponuję ci zrobić osobne zasilanie do CB. Nie jest przyjemnie jak w czasie jazdy w upale przestaje działać szyberdach i źle działają szyby elektryczne ( o ile je masz, bo też ten bezpiecznik je obsługuje).
Właśnie elektryczne szyby mam. Co do CB to oczywiście podłączę je jakoś lepiej, na razie prowizorka, bo zimno i nie bardzo mam ochotę grzebać w takie mrozy :grin:

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”