Wyzerował się zegar i licznik km.
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
- wolfzan
- Gadatliwa bestia

- Kontakt:
Wyzerował się zegar i licznik km.
Mam taki problem: dzisiaj zainstalowałem CB - radio. Trochę pojeździłem co by je przetestować, w między czasie patrzę, a tu zegarek, oraz licznik przebiegu się wyzerował. Co może być tego przyczyną?
- marek2907
- VWGolf.pl Killer

- Kontakt:
jak montowałeś CB musiałeś coś sknocić (jeśli ciagle się resetuje)
jeśli zresetował się raz to podczas montażu musiałeś odpiąć zasilanie licznika
jeśli zresetował się raz to podczas montażu musiałeś odpiąć zasilanie licznika
[url=http://www.forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=53320][img]http://i128.photobucket.com/albums/p180/marek2907/forum2.jpg[/img][/url]
:gora: KLIKNIJ :gora:
[size=200][b]wszystko na 1 stronie[/b][/size]
:gora: KLIKNIJ :gora:
[size=200][b]wszystko na 1 stronie[/b][/size]
- Paweł Marek
- V.I.P.

- wolfzan
- Gadatliwa bestia

- Kontakt:
Ale to stało się w trakcie jazdy, wszystko działało i nadal działa poprawnie. Tylko wspomniany zegar i licznik się wyzerował i tyle... CB jest podłączone do przez wtykę do gniazda zapalniczki.
Ostatnio zmieniony wt lis 20, 2007 20:41 przez wolfzan, łącznie zmieniany 1 raz.
- Paweł Marek
- V.I.P.

Ponieważ ten sam bezpiecznik co do zapalniczki obsługuje te zegarki, więc myślę że bezpiecznik jest zaśniedzialy albo obluzowany, albo chwilowy duży pobór prądu przez CB spowodowal co spowodował. To sam samo się dzieje przy spadku napięcia np podczas zapalania na wykonćzonym akumulatorze.wolfzan pisze:przez wtykę do gniazda zapalniczki.
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
- wolfzan
- Gadatliwa bestia

- Kontakt:
Myślę, że tak właśnie było. Zapomniałem dodać, że ze dwa razy przez nieuwagę ruszyłem tą wtykę i nie było dopływu prądu do radia. Pewnie to było przyczyną jakiegoś spięcia.Paweł Marek pisze:Ponieważ ten sam bezpiecznik co do zapalniczki obsługuje te zegarki, więc myślę że bezpiecznik jest zaśniedzialy albo obluzowany, albo chwilowy duży pobór prądu przez CB spowodowal co spowodował. To sam samo się dzieje przy spadku napięcia np podczas zapalania na wykonćzonym akumulatorze.wolfzan pisze:przez wtykę do gniazda zapalniczki.
- Paweł Marek
- V.I.P.

No własnie. Gniazdo zapalniczki w golfie jest tak zrobione że niektore wtyczki od różnych urządzeń przy niewielkim przekrzywieniu powodują w nim zwarcie. Proponuję ci zrobić osobne zasilanie do CB. Nie jest przyjemnie jak w czasie jazdy w upale przestaje działać szyberdach i źle działają szyby elektryczne ( o ile je masz, bo też ten bezpiecznik je obsługuje).
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
- wolfzan
- Gadatliwa bestia

- Kontakt:
Właśnie elektryczne szyby mam. Co do CB to oczywiście podłączę je jakoś lepiej, na razie prowizorka, bo zimno i nie bardzo mam ochotę grzebać w takie mrozyPaweł Marek pisze:No własnie. Gniazdo zapalniczki w golfie jest tak zrobione że niektore wtyczki od różnych urządzeń przy niewielkim przekrzywieniu powodują w nim zwarcie. Proponuję ci zrobić osobne zasilanie do CB. Nie jest przyjemnie jak w czasie jazdy w upale przestaje działać szyberdach i źle działają szyby elektryczne ( o ile je masz, bo też ten bezpiecznik je obsługuje).