Biały osad pod korkiem oleju.
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Biały osad pod korkiem oleju.
Witam.
Mam problem. W najbliższych dniach będę wymieniał olej, dziś zaglądałem pod maskę i zobaczyłem biały osad pod korkiem oleju, a na pokrywie głowicy dookoła korka jest mokro od oleju. Używam oleju Castrol GTX High Mileage 15 W 40.
W ostatnim miesiącu mój golf też więcej pali, ale myślałem, że to przez niższe temperatury i krótkie odcinki jazdy w mieście.
Proszę o radę co to może być. Wina oleju czy może coś się dzieje z silnikiem. Co robić?
Mam problem. W najbliższych dniach będę wymieniał olej, dziś zaglądałem pod maskę i zobaczyłem biały osad pod korkiem oleju, a na pokrywie głowicy dookoła korka jest mokro od oleju. Używam oleju Castrol GTX High Mileage 15 W 40.
W ostatnim miesiącu mój golf też więcej pali, ale myślałem, że to przez niższe temperatury i krótkie odcinki jazdy w mieście.
Proszę o radę co to może być. Wina oleju czy może coś się dzieje z silnikiem. Co robić?
-
- Mały gagatek
-
- Mały gagatek
- Leon_Wechtel
- Forum Master
- Kontakt:
biały osad to normalka jeżdżąc na krótkich odcinkach,przegoń go tak z 50km i zobaczysz że go nie będzie....to normalka i temat był wielokrotnie poruszany i zawsze są takie same odpowiedzi i objawy a potem rozwiązania,nic sie nie bój o olej i silnik
:arrow:[url=http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=65307&postdays=0&postorder=asc&start=0][size=150]MÓJ MK2[/size][/url]
Witam. Umnie występował podobny problem, mianowicie pod korkiem oleju było dużo tej białej mazi i ruwnież na bagnecie, wiec sciągnołem pokrywe zaworów, i wyczyscilem ją z białego osadu (najwiecej było na siadce od odmy, sciągnołem tez miske olejową i tam był też osad ale tylko na samym dnie miski, a tak silnik od wenątrz wył czysty,a od srodka pompy paliwowej był też biały osad, Czy to wina pompy paliwa??
Lewy pas zaglądasz śmierci w twarz...a tak na marginesie... " CZERWONE SĄ SZYBSZE..:D "
- bolekprezes
- Nowicjusz
- Kontakt:
-
- Nowicjusz
- Kontakt:
Może być tak że do oleju silnika przedostaje się płyn chłodzący bądź też jeśli masz auto na gaz to zmień stacje gazową ponieważ w przypadku kiedy w tankowanym gazie są niewielkie ilości H2O wówczas podczas spalania w cylindrach te niewielkie ilości zamieniają sie w pare wodną i część miesza się z olejem który smaruje gładź cylindra po czym spływa do miski olejowej.Następnie cząsteczki wody z oleju zaczynają znów parować i osiadać w górnych partiach silnika tworząc maślany biały osad . Wydaje mi sie że ten osad nie jest normalną sprawą.Nie powinno go w ogóle być. Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony pn lis 19, 2007 03:15 przez Karlos87, łącznie zmieniany 2 razy.
Lubię gdy murzyn bije w kokos