Po wymianie zaczal brac olej. Prosze pomocy !
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
- bolekprezes
- Nowicjusz
- Kontakt:
Po wymianie zaczal brac olej. Prosze pomocy !
Witam wszystkich.
Moj problem polega na tym, że po wymianie golfik zaczal brac olej. Samochód został sprowadzony 1,5 roku temu z niemiec. Ok pół roku temu wymieniłem olej na polsyntetik lotosa. Wczesniej nie bral ani grama. A teraz musze dolewac sporo oleju. Okolo litra na miesiac. Plynu w ukladzie chlodzenia nie ubywa. Wyciekow powaznych nie ma, jedynie kolo glowicy widac ze cos sie poci. Wcale Nie dymi z rury. Nie wiem co jest samochod ma zalozony gaz od ok 4-5 miesiecy. Moze jezdzil na mineralnym a ja mu zalalem polsyntetik i sie rozszczelnił. Nie mam pojecia co jest. Prosze pomożcie.
Z góry ciekuje za wszystkie cenne wskazowki. Pozdrawiam
VW Golf MK3 rocznik 1995
silnik 1.6 b,g
wtrysk 1 punktowy
75 KM
Moj problem polega na tym, że po wymianie golfik zaczal brac olej. Samochód został sprowadzony 1,5 roku temu z niemiec. Ok pół roku temu wymieniłem olej na polsyntetik lotosa. Wczesniej nie bral ani grama. A teraz musze dolewac sporo oleju. Okolo litra na miesiac. Plynu w ukladzie chlodzenia nie ubywa. Wyciekow powaznych nie ma, jedynie kolo glowicy widac ze cos sie poci. Wcale Nie dymi z rury. Nie wiem co jest samochod ma zalozony gaz od ok 4-5 miesiecy. Moze jezdzil na mineralnym a ja mu zalalem polsyntetik i sie rozszczelnił. Nie mam pojecia co jest. Prosze pomożcie.
Z góry ciekuje za wszystkie cenne wskazowki. Pozdrawiam
VW Golf MK3 rocznik 1995
silnik 1.6 b,g
wtrysk 1 punktowy
75 KM
- bolekprezes
- Nowicjusz
- Kontakt:
Na niebiesko czy na czarnoŁadziox pisze:u kolego jezeli dolewasz litr na miesiac to nie ciekawa sytuacja zalezy ile jeszcze jezdzisz. jezeli nie ma wyciekow to znaczy ze olej przedostaje sie do komory spalania, a nie kopci Ci auto na niebiesko???
Sprawdź czy niema wycieków, później wywal ten ... zły olej LOTOSA i zalej czymś lepszym, jak dalej to samo, to uszczelniacze lub/i pierścienie do wymiany.
- bolekprezes
- Nowicjusz
- Kontakt:
- bolekprezes
- Nowicjusz
- Kontakt:
czytamy - chce tylko kolegę z błędu wyprowadzićbolekprezes pisze:Kor.. ludzie ile razy mam pisac ze nie kopci
Czytajcie uwaznie
Zmień olej na lepszy lepszej marki - jak będzie to samo, mały remoncik się szykuje. Do Twojego silnika z samoregulatormi hydraulicznymi jest zalecany co najmniej półsyntetyk. Minerał nie jest wskazany.
Ostatnio zmieniony pt lis 16, 2007 12:52 przez h2so4, łącznie zmieniany 1 raz.
jezeli bierze plyn chlodniczy kopci na bialo, a jezeli olej to na niebiesko. Nie chce sie z toba kolego klucic ale prosze innych uzytkownikow forum o wypowiedzenie sie i rozwiazanie niaszego problemu, no i oczywiscie o pomoc koledze bo my sie kluciemy na jego temacie a on zostaje ze swoim problemem.
Ostatnio zmieniony pt lis 16, 2007 13:19 przez Ładziox, łącznie zmieniany 1 raz.
Najogólniej; zbyt bogata mieszanka. Przy ubytkach płynu chłodniczego - przedostaje się on przez uszczelkę pod głowicą. Przy oleju; przez pierścienie lub uszczelniacze.
Kończmy to bolekprezes zaraz się wkurzy
[ Dodano: 16 Lis 2007 12:22 ]
Kończmy to bolekprezes zaraz się wkurzy
[ Dodano: 16 Lis 2007 12:22 ]
W dieslu może ale gość ma 1,6 benzynęŁadziox pisze:jezeli bierze plyn chlodniczy kopci na bialo, a jezeli olej to na niebiesko. Nie chce sie z toba kolego klucic ale prosze innych uzytkownikow forum o wypowiedzenie sie i rozwiazanie niaszego problemu, no i oczywiscie o pomoc koledze bo my sie kluciemy na jego temacie a on zostaje ze swoim problemem.
- bolekprezes
- Nowicjusz
- Kontakt:
-
- Mały gagatek
- Kontakt:
mam ten sam motor i ten wyciek pokazany na fotce masz z pod uszczelki pokrywy zaworów, u mnie tez tak lało, spływa aż pod obudowę rozrządu. zgadzam sie z kolegami że ten olej musisz wylać on sie nadaje ale do przepłukanie silnika nie do jazdy! Mój ma 240tys już najechane w tym prawie50tys na gazie i nie ubywa mi tyle. dolewam pomiędzy wymianami ok200ml i to tyle. ile twoja 3 ma przejechane? może ja ktoś wcześniej przegrzał?