odpowietrzenie układu chłodzniczego - golf II

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

ciele

odpowietrzenie układu chłodzniczego - golf II

Post autor: ciele » czw lip 07, 2005 09:19

Witam, szukałem trochę na forum i nic nie znalazłem. Właśnie się biorę do wymiany płynu chłodniczego - prerdzewiał przewód metalowy i mi wszystko wyciekło. Na szczęście pod domem. Teraz po wymianie przewodu na nowy-stary muszę układ zalać płynem. Jakaś specjalna procedura odpowietrzania jest czy układ nie potrzebuje tego ??. Co w przypadku układu gazowego ?? tam też jakieś przewody chłodzące idą.
Proszę o szybką odpowiedź.

Pozdrawiam

Ciele

Awatar użytkownika
czyś
Forum Master
Forum Master

Post autor: czyś » czw lip 07, 2005 10:34

przewody instalki gazowej - to podgrzewanie parownika. Może odpal po prostu na benzynie?
Składasz układ chłodzenia do kupy, ogrzewanie na max ciepło i lejesz płyn, ile wejdzie do zbiornika wyrównawczego. Czekasz trochę. Ewentualnie można trochę "popompować" grubymi wężami od chłodnicy, tak, aby w układzie było jak najmniej powietrza, zakręcasz zbiornik.
Odpalasz silnik. Dajesz mu pracować na wolnych obrotach aż będzie ciepły, chyba, że zacznie mu brakować płynu. Ewentualnie stop, dolewka i dalej. Praktycznie odpowietrza się do czasu, kiedy zapuści wiatrak.
Uwaga na korek od zbiornika wyrównawczego! Bywa zdradliwy "na gorąco", odkręcasz trochę, aż ustanie syczenie, dopiero potem dalej. Zdarza się przy szybkim odkręcaniu, że z pozoru jest ok, a wyrzut gorącego płynu i pary jest dopiero za chwilę, gdy zbiornik jest full open (nie kraczę, ojciec się kiedyś pospieszył, paskudnie mu się facjata goiła)

MH po przeszczepie bloku - alive&kicking!

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”