gluszcz pisze:U mnie jest podwietlony w kolorze deski/czerwony/ i znajduje sie na samym dole przy przednim lewym przednim slupku
To ja nie mam czegoś takiego :/
Dobra panowie mam nowe dane
Wczoraj wydawało mi się, że odkręciłem ten boczek. Znaczy odkręciłem ale tylko jedną część a dzisiaj odrkęciłem 3 elementy i dopiero miałem konkretny dostęp do tych wnętrzności.
No więc przekręciłem ten potencjometr najpierw na połowę między + a - i niestety nic. Potem dałem na maxa + i też nic się nie zmieniło. Czyli problem chyba leży gdzie indziej.
Inne spostrzeżenia:
1. Na tej puszce jest najklejka z datą 1999 (auto jest również z tego roku) - tak tylko podaję, bo nie wiem czy te rzeczy mają jakąś określoną żywotność.
2. Na tej puszce jest również dioda, której wczoraj nie widziałem. Dioda ta nie pali mi się w żadnym stanie, zarówno gdy auto jest otwarte no i jak zamykam. Chyba powinna się palić prawda? Ale to się pali sygnalizując że dochodzi do tego prąd czy dioda się zapala po uzbrojeniu auta gdy ultradźwięki się aktywują?
Fotki puszki:
i rozebrana:
3. Do tej puszki dochodzą 3 wtyczki:
Te skrajne idą do czujek przy szybie. Środkowa to pewnie zasilanie i do centralnki alarmu (?). Testowo wyjąłem każdą wtyczkę i włożyłem z powrotem, ale nic to nie dało
4. Nie wiem czy to do tego tematu, ale zauważyłem również jakiś zestaw trzech bezpieczników. Sprawdziłem i wszystkie są dobre, foto:
5. Przy nawiewach mam taką diodę:
która nigdy mi się nie paliła. Teraz zaczynam podejrzewać, że ona sygnalizuje aktywację tych ultradźwięków. Kabelek od tej diody idzie w te wiązki kabli przy tej puszeczce.
Dobra i co teraz?
Na moje oko wypadałoby zdiagnozować, czy ta puszka dostaje zasilanie, bo jeśli dostaje to może znaczyć, że się popsuła?
Czy centralka od alarmu jest jeszcze gdzie indziej ukryta? Liczyłem, że znajdę ją właśnie tutaj czyli pod kierownicą
Jeśli coś mam mierzyć miernikiem to proszę abyście napisali jak krowie na rowie co mam ustawić w mierniku i gdzie przyłożyć jego końcówki i jaki wynik na wyświetlaczu co będzie oznaczał.
pozdrawiam i czekam na dobre rady!