stukanie z przodu samochodu

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
mpendzik
Mały gagatek
Mały gagatek

stukanie z przodu samochodu

Post autor: mpendzik » czw lis 15, 2007 13:39

Witam serdecznie
Zauważyłem że ostatnio coś rytmicznie stuka z przodu samochodu przy którymś kole - im szybciej się jedzie tym szybciej stuka... przy hamowaniu również. NA początku, tzn jeszcze na kołach letnich stukanie było słychać przy hamowaniu a teraz po zmianie kół słychać cały czas. Koła są podokręcane więc zastanawiam się czy to może być wina tarcz, które są nierównomiernie starte.... tzn od środka są ładnie wytarte, a od zewn. strony już nie...
Klocki są w miarę nowe, ale również słyszałem że tam się jakieś blaszki odczepiają....
Chciałem się zapytać co jeszcze może powodować takie stukanie ?
Aha - i zauważyłem że kierownica cały czas jest lekko skręcona w prawą stronę i jak się ją trzyma w takiej pozycji, to samochód jedzie prosto... a jeśli puszcze kierownicę to troszeczkę go ściąga na prawo...
Pozdrawiam Serdecznie

Awatar użytkownika
dziejo
V.I.P.
V.I.P.
Silnik: AFN

Post autor: dziejo » czw lis 15, 2007 13:45

mpendzik pisze:ale również słyszałem że tam się jakieś blaszki odczepiają....
dobrze słyszałes
wbrew pozorom te blaszki spełaniają bardzo wazną rolę i nie można tego bagatelizowac
http://vw2.info/vwforum/porady/html/blaszki.htm
mozliwe że klocek jest za luzny i obija o nierówna tarczę

Awatar użytkownika
mpendzik
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: mpendzik » czw lis 15, 2007 14:55

W takim razie poodkręcam dziś koła i posprawdzam....
Dzięuje i pozdrawiam serdecznie.

[ Dodano: 16 Lis 2007 08:34 ]
No i sprawdziłem - blaszki są na miejscu, chyba bez stacji diagnostycznej się nie obejdzie.
Dodam tylko że dzieje się to nawet podczas normalnej jazdy po równej drodze... przy skrętach nie stuka nic - im szybciej jadę tym szybciej stuka, a przy hamowaniu stukanie się nasila..
Pozdr
Ostatnio zmieniony pt lis 16, 2007 09:34 przez mpendzik, łącznie zmieniany 2 razy.

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”