Witam! Problem jest nastepujacy... dziala mi tylko 1 wycieraczka, od strony kierowcy. Wycieraczka od strony pasazera jedynie lekko sie podnosi (jakies 5-7cm) i opada w dol... wyglada to tak jakby nie miala "sily" sie podniesc...
Zauwazylem tez ze wycieraczki mi ostatnio cos wolniej pracowaly...
Co moze byc przyczyna? silniczek raczej sprawny, bo wycieraczka sie rusza... ale mowie, tak jakby nie miala dosc sily zeby sie podniesc po szybie. Jak ja podniose z szyby... do pionu to wtedy elegancko sie obraca...
Moze tam sie jakies zabki wyrobily? no nie wiem bo nie rozbieralem nigdy takiego czegos... prosze o pomoc co to moze byc, jak to naprawic, i czy jestem w stanie to ewentualnie sam zrobic... jakie beda koszta?
Problem z wycieraczka od pasazera
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Witam,
Kolego, obydwie wycieraczki są połączone ze sobą na sztywno za pomocą sztywnych cięgien. Cięgna te przypominają trochę mechanizm podnoszenia szyb (z wyglądu, nie z zasady działania). Możliwe, że cięgna te Ci się rozczepiły i nie przekazują ruchu na drugą wycieraczkę. Chociaż to trochę nie do końca tak, bo piszesz, że się rusza trochę.
Druga opcja jest taka, że masz wyrobione jakieś tam zębatki. Może w miejscu gdzie mocowane jest ramie wycieraczki do tego trzpienia wystającego z karoserii. Podnieś wycieraczkę z szyby by zniwelować do zera tarcie i sprawdź czy chodzi. Może to przyniesie jakąś odpowiedź.
Jak się nie będzie ochoczo ruszać, to coś z tymi cięgnami. Pozostaje do nich zajrzeć i sprawdzić czy się nic nie powyczepiało.
pozd
Kolego, obydwie wycieraczki są połączone ze sobą na sztywno za pomocą sztywnych cięgien. Cięgna te przypominają trochę mechanizm podnoszenia szyb (z wyglądu, nie z zasady działania). Możliwe, że cięgna te Ci się rozczepiły i nie przekazują ruchu na drugą wycieraczkę. Chociaż to trochę nie do końca tak, bo piszesz, że się rusza trochę.
Druga opcja jest taka, że masz wyrobione jakieś tam zębatki. Może w miejscu gdzie mocowane jest ramie wycieraczki do tego trzpienia wystającego z karoserii. Podnieś wycieraczkę z szyby by zniwelować do zera tarcie i sprawdź czy chodzi. Może to przyniesie jakąś odpowiedź.
Jak się nie będzie ochoczo ruszać, to coś z tymi cięgnami. Pozostaje do nich zajrzeć i sprawdzić czy się nic nie powyczepiało.
pozd
to pewnie trybki na tym bolcu:)badz na wycieraczce, bo inaczej to chyba nie bardzo sila przekazuje sie przez ramie albo obie chodza albo nie przy sprawnych trybkach:) wycieraczka czy ten bolec to chyba nie jest jakis wydatek duzy:)na szrocie:) 
dokladnie eastwood
dokladnie eastwood
Ostatnio zmieniony śr lis 14, 2007 01:13 przez piotr_5, łącznie zmieniany 1 raz.
te trybki które pociagają wycieraczke sa strasznie drobne moze to jest tak ze poprostu sprezyna dociska i na szybie wiekszy opor jest i przeskakuje a jak ja podniesiesz to nie ma oporu i jeszcze "daje rade" jak Ci trybki poszly to musisz wymienic albo ramie albo trzpień zaznaczylem go na zdjeciu trzeba go odkrecic po zdjeciu ramienia wycierazcki tam nie wiem jakis wiekszy klucz jest i pewnie do wymiany tego trzeba calosc wymontowac...ale tego nie wiem napewno. Ale moze sie okazac ze trybki w ramieniu padly i moze akurat bedzie do wymiany tylko ramie sprawdz też ramie całe zaznaczone na zielono:)

Ostatnio zmieniony śr lis 14, 2007 11:45 przez piotr_5, łącznie zmieniany 1 raz.
- Maćkooo
- Forumowy spamer :)

WitamFredi88 pisze:Co moze byc przyczyna? silniczek raczej sprawny, bo wycieraczka sie rusza
Sprawdź taki płąski pręcik który przenosi moment obrotu. Może się ześlizgnął . Są one alunimniowe.
Pomagają Tobie , pomagaj innym - pisz jak rozwiązałeś swój problem.
Zawsze do przodu :D
http://pl.youtube.com/watch?v=eT0MHN827hs&feature=related
Zawsze do przodu :D
http://pl.youtube.com/watch?v=eT0MHN827hs&feature=related