Zacinajacy sie pedal gazu
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
-
- Użytkownik
- Kontakt:
Zacinajacy sie pedal gazu
Witam
Odrazu pisze ze juz dodawna sledze forum i nic konkretnego nie znalazlem same ogolniki.....
Posaidam Golfa 2 1.6 na gazniku ssanie jest automatyczne
Niestety mojemu golfowi dolega jedna rzecz . Od czasu do czasu zacina mi sie gaz w minimalnym polozeniu jak daje na luz to silnik okropnie wyje :/ wymienilem juz wszystkie przewodu podcisnieniowe ale problem mi sie pojawia co jakis czas:/ dzis przy odpalaniu pojawil sie ten sam problem, ruszanie gazem nic nie pomaga bo za nic w swiecie nie chce sam zejsc ponizej tego miejsca na ktorym sie zawiesza. Myslalem ze bedzie to problem z tym podcisnieniem wiec jak mi sie dzisiaj zacial to kilkakrotnie gasilem i zapalalem silnik jednak problem nie ustal. Czasami odblokuje sie saam ale zazwyczaj ja to robie otiwerajac maske i popychajac ten caly mechanizm do konca. Wtedy juz dziala dziala normlanie. Czy ktos z Was wie co konkretnie moze byc powodem ? Dodam jeszcze ze ten problem pojawia sie zarowno na benzynie jak i gazie :/
Bardzo dziekuje za wszelka pomoc
Odrazu pisze ze juz dodawna sledze forum i nic konkretnego nie znalazlem same ogolniki.....
Posaidam Golfa 2 1.6 na gazniku ssanie jest automatyczne
Niestety mojemu golfowi dolega jedna rzecz . Od czasu do czasu zacina mi sie gaz w minimalnym polozeniu jak daje na luz to silnik okropnie wyje :/ wymienilem juz wszystkie przewodu podcisnieniowe ale problem mi sie pojawia co jakis czas:/ dzis przy odpalaniu pojawil sie ten sam problem, ruszanie gazem nic nie pomaga bo za nic w swiecie nie chce sam zejsc ponizej tego miejsca na ktorym sie zawiesza. Myslalem ze bedzie to problem z tym podcisnieniem wiec jak mi sie dzisiaj zacial to kilkakrotnie gasilem i zapalalem silnik jednak problem nie ustal. Czasami odblokuje sie saam ale zazwyczaj ja to robie otiwerajac maske i popychajac ten caly mechanizm do konca. Wtedy juz dziala dziala normlanie. Czy ktos z Was wie co konkretnie moze byc powodem ? Dodam jeszcze ze ten problem pojawia sie zarowno na benzynie jak i gazie :/
Bardzo dziekuje za wszelka pomoc
Ostatnio zmieniony ndz lis 11, 2007 16:06 przez 21mariusz03, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Kontakt:
-
- Użytkownik
- Kontakt:
Sory za takie pytanie no ale golfa jeszcze nie poznalem dobrze wiec wiecie... chodzi Ci o ten taki bolec co jest po lewej stronie gaznika ? na nim opiera sie taka blaszka co jest polaczona z gazem... i mam wlasnie pewne watpliwosci co do niego, spedzilem teraz troche czasu w garazu i zauwazylem pare rzeczy :
a) ten bolec strasznie ciezko chodzi
b) przy tej puszcze z ktorej wychodzi bolec jest jakas wtyczka
i mam pare pytan mianowicie :
a) czy ten bolec powinien tak strasznie ciezko chodzic ?
b) mam urwane kabelki z tej wtyczki (sa kabelki ale sa rozerwane ) wiec jak je powinienem polaczyc ? Jak sprawdzic czy ten "silniczek krokowy dziala" i czy to napewno jego wina ?Jaka powinna byc pozycja tego bolca po odpaleniu i przy chodzacym silniku ? powinien sie ciagle wsuwac i wysuwac(w sensie czy ma byc luzny cyz powinien byc zablokowany w jakiejs pozycji ? )? A jak to jego wina to jak go najlatwiej wymienic i ile to bedzie ksoztowac jesli mialbym to sam robic ?
Dziekuje za wszelka pomoc i przepraszam jesli sie powtarzam.
a) ten bolec strasznie ciezko chodzi
b) przy tej puszcze z ktorej wychodzi bolec jest jakas wtyczka
i mam pare pytan mianowicie :
a) czy ten bolec powinien tak strasznie ciezko chodzic ?
b) mam urwane kabelki z tej wtyczki (sa kabelki ale sa rozerwane ) wiec jak je powinienem polaczyc ? Jak sprawdzic czy ten "silniczek krokowy dziala" i czy to napewno jego wina ?Jaka powinna byc pozycja tego bolca po odpaleniu i przy chodzacym silniku ? powinien sie ciagle wsuwac i wysuwac(w sensie czy ma byc luzny cyz powinien byc zablokowany w jakiejs pozycji ? )? A jak to jego wina to jak go najlatwiej wymienic i ile to bedzie ksoztowac jesli mialbym to sam robic ?
Dziekuje za wszelka pomoc i przepraszam jesli sie powtarzam.
i sprawa sie wyjasnila ten bolec jest wlasnie ze silniczka krokowego. Po odpaleniu auta silniczek krokowy sam steruje polozeniem tego bolca, ktory naciska na ta "blaszke" jak juz wspomniales, co imituje naciskanie pedalu gazu. Im silnik bardziej sie nagrzewa, tym mniejszy nacisk na ta blaszke. Tym ze ten bolec ciezko chodzi sie nie przejmuj, tak ma byc. A to, ze zacina Ci sie gaz, powoduja zapewne te "porozrywane" kabelki.. ktore albo maja przerywany sygnal z centralki samochodu, albo w ogole go nie maja. Poskladac kabelki do kupy i mysle ze bedzie ok
-
- Użytkownik
- Kontakt:
Ale nie wiem jak te kabelki maja byc polaczone w sensie czy jest jakas roznica czy dany kabelek ma byc po prawiej czy po lewej stronie (chodzi mi o cos takeigo jak np + i - ) czy jest istotne jak je polaczyc ?
i jeszcze jedno jak odpalam silnik to ten bolec odrazu sie calkowicie chowa czy tak ma byc czy cos jest nie tak bo z tego co napisales powinien sie stopniowo chowac?
i jeszcze jedno jak odpalam silnik to ten bolec odrazu sie calkowicie chowa czy tak ma byc czy cos jest nie tak bo z tego co napisales powinien sie stopniowo chowac?
jest roznica, kabelkow nie mozna mieszac. Musialbys poszukac schematow gdzie widac jak to polaczenie dokladnie wyglada. Te kabelki maja jakies kolory? ile ich jest? wszystkie sa rozerwane??.. Nie wiem jak to wyglada w MK2
Jesli chodzi o to czy ten bolec ma sie chowac czy nie, tym steruje centralka, zaleznie od temperatury silnika i jeszcze paru innych czynników. Im silnik cieplejszy, bolec zaczyna sie chowac. Najpierw sproboj polaczyc te kabelki w prawidlowy sposob, jesli to nie pomoze, to dopiero wtedy przyjzyj sie blizej silniczkowi krokowemu
Jesli chodzi o to czy ten bolec ma sie chowac czy nie, tym steruje centralka, zaleznie od temperatury silnika i jeszcze paru innych czynników. Im silnik cieplejszy, bolec zaczyna sie chowac. Najpierw sproboj polaczyc te kabelki w prawidlowy sposob, jesli to nie pomoze, to dopiero wtedy przyjzyj sie blizej silniczkowi krokowemu
jezeli masz komputer na podszybiu, a obroty siegaja 3, 4 a nawet 5 tysiecy to bardzo mozliwe ze to albo komputer pada, albo styki od kompa do gaznika sa zasniedziale. Ja rowniez szukalem odpowiedzi na forum i nic. Jednak z kolega z forum ktory mial taki problem, metoda mala kroczkow doszlismy ze trzeba wyczyscic wszystkie styki komputer----gaznik. Ja rowniez wymienilem linke, ale tutaj moja mala dygresja, ze podszas tych obrotow pedal idzie samoczynnie w dol, bo komputer otwiera przepustnice i na nic odpychanie pedalu noga.
Sprawdz tez niebieski czujnik temeratury wody na kroćcu wodnym na wezu. Zle podaje info o temperaturze do kompa i komp szaleje!
Sprawdz tez niebieski czujnik temeratury wody na kroćcu wodnym na wezu. Zle podaje info o temperaturze do kompa i komp szaleje!
-
- Użytkownik
- Kontakt:
-
- Użytkownik
- Kontakt:
wydaje mi sie tez ze odkrylem pewna zaleznosc : im jest na dworze chlodniej tym czesciej mis ie ten pedal blokuje i z teog co dotad zauwazylem zazwyczaj jak temperatura jest na polowie wskaznika (normalnei jest troche pozapolowa). Mam wrazenie ze problem bedzie stwarzal jakis czujnik tylko ktory ? ;>od dwoch dni mi ssanie przy odpalaniu dziala co jest dla mnie zaskoczeniem no jeszcze nigdy nie zadzialalo az temperatura jest ponizej 0 i od tego czasu mam czesste problemy z tym gazem. Wiec co mam sprawdzic ?
Ostatnio zmieniony pn lis 12, 2007 17:48 przez 21mariusz03, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Kontakt: