Szarpanie - pompa paliwa, wtryski?
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Szarpanie - pompa paliwa, wtryski?
Witam
kilka msc temu mialem problem auto mi zaczelo szarpac jak wracalem z wakacji zaczelo sie to dziac przy ok 2800-3000 obr , po powrocie do domu przeczyscilem wszytsko zrestartowalem komputer i bylo ok az do tygodnia temu kiedy to znow sie nasilało , dzisiaj wymieniłem filter paliwa myslalem ze to pomoze bo kiedys pomoglo , w 1 strone jak jechalem (ok 30km) nic sie nie działo ale w powrotną podczas jazdy auto zaczelo szarpać , zaraz bylo znów dobrze płynnie przyspieszalo , jak znów był ten efekt "cofania" dodawalem gazu (generalnie to byla walka z tym) , i znów normalnie jechało , po 2 min znowu szarpanie , wyglada to tak że auto jedzie płynnie i zaraz jakby tylko troche paliwa podawalo , co to może być??? filtry wyczyszczone , czy to może wtryski??? czy pompa paliwa??? możliwe że pada??? co dziwne wyjątkowo często musze wymieniac filter paliwa bo auto coś słabnie ... bardzo prosze o pomoc specjalistą, DZIĘKUJE SERDECZNIE
P.S. szarpanie natępuje przy różnych obrotach ,
auto to Golf 3 GTI 2E
kilka msc temu mialem problem auto mi zaczelo szarpac jak wracalem z wakacji zaczelo sie to dziac przy ok 2800-3000 obr , po powrocie do domu przeczyscilem wszytsko zrestartowalem komputer i bylo ok az do tygodnia temu kiedy to znow sie nasilało , dzisiaj wymieniłem filter paliwa myslalem ze to pomoze bo kiedys pomoglo , w 1 strone jak jechalem (ok 30km) nic sie nie działo ale w powrotną podczas jazdy auto zaczelo szarpać , zaraz bylo znów dobrze płynnie przyspieszalo , jak znów był ten efekt "cofania" dodawalem gazu (generalnie to byla walka z tym) , i znów normalnie jechało , po 2 min znowu szarpanie , wyglada to tak że auto jedzie płynnie i zaraz jakby tylko troche paliwa podawalo , co to może być??? filtry wyczyszczone , czy to może wtryski??? czy pompa paliwa??? możliwe że pada??? co dziwne wyjątkowo często musze wymieniac filter paliwa bo auto coś słabnie ... bardzo prosze o pomoc specjalistą, DZIĘKUJE SERDECZNIE
auto to Golf 3 GTI 2E
Ostatnio zmieniony sob lis 10, 2007 18:35 przez g-zone, łącznie zmieniany 2 razy.
Re: szarpanie....... pompa paliwa,wtryski?? Prosze o pomoc!!
odlacz sade i zobacz czy sie cos poprawilo i sprawdz czujnik temp silnika]
Ostatnio zmieniony sob lis 10, 2007 14:29 przez norek111, łącznie zmieniany 1 raz.
- Paweł Marek
- V.I.P.

Z tych przyczyn co sam doświadczyłem przy takich objawach to:
brudny filtr paliwa ale piszesz że wymieniłeś, ja po wymianie ma zrobione na następnym jakieś 130 tys km z tego połowa na benie.
pomału kończaca się się cewka, u mnie miesioąc trwało zanim całkiem padła, tylko podmiana wyjasni sprawę
Zatarta klapka w przepływomierzy, tzreba do nie zajrzec os strony filtra i palcem sprawdzićczy klapka lekko chodzi.
Możźliwe że czujnik halla lub jego okablowanie szwankuje.
Na twoim miejscu przypomniałbym sobie dopkładnie co czyściłeś wtedy jak na chwilę pomogło, bo w zasadzie restart komuptera w 2E nie istnieje - za stara technika prawdopodonie bez z zasilania pamięci nawet ( w modelach z wtryskiwaczem rozruchowym).
Zostaje zużyta pompka paliwa i uszkodzony regulator ciśnienia paliwa (manometr by się przydał do sprawdzenia). Odepnij jescze weżyk podciśnienia od regulatora i zobacz czy nie w nim benzyny, wtedy do wymiany na pewno..
brudny filtr paliwa ale piszesz że wymieniłeś, ja po wymianie ma zrobione na następnym jakieś 130 tys km z tego połowa na benie.
pomału kończaca się się cewka, u mnie miesioąc trwało zanim całkiem padła, tylko podmiana wyjasni sprawę
Zatarta klapka w przepływomierzy, tzreba do nie zajrzec os strony filtra i palcem sprawdzićczy klapka lekko chodzi.
Możźliwe że czujnik halla lub jego okablowanie szwankuje.
Na twoim miejscu przypomniałbym sobie dopkładnie co czyściłeś wtedy jak na chwilę pomogło, bo w zasadzie restart komuptera w 2E nie istnieje - za stara technika prawdopodonie bez z zasilania pamięci nawet ( w modelach z wtryskiwaczem rozruchowym).
Zostaje zużyta pompka paliwa i uszkodzony regulator ciśnienia paliwa (manometr by się przydał do sprawdzenia). Odepnij jescze weżyk podciśnienia od regulatora i zobacz czy nie w nim benzyny, wtedy do wymiany na pewno..
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
i jak wyjasaniło sie cos ??g-zone pisze:kilka msc temu mialem problem auto mi zaczelo szarpac jak wracalem z wakacji zaczelo sie to dziac przy ok 2800-3000 obr , po powrocie do domu przeczyscilem wszytsko zrestartowalem komputer i bylo ok az do tygodnia temu kiedy to znow sie nasilało , dzisiaj wymieniłem filter paliwa myslalem ze to pomoze bo kiedys pomoglo , w 1 strone jak jechalem (ok 30km) nic sie nie działo ale w powrotną podczas jazdy auto zaczelo szarpać , zaraz bylo znów dobrze płynnie przyspieszalo , jak znów był ten efekt "cofania" dodawalem gazu (generalnie to byla walka z tym) , i znów normalnie jechało , po 2 min znowu szarpanie , wyglada to tak że auto jedzie płynnie i zaraz jakby tylko troche paliwa podawalo , co to może być??? filtry wyczyszczone , czy to może wtryski??? czy pompa paliwa??? możliwe że pada??? co dziwne wyjątkowo często musze wymieniac filter paliwa bo auto coś słabnie ... bardzo prosze o pomoc specjalistą, DZIĘKUJE SERDECZNIE
auto to Golf 3 GTI 2E