Witam, otóż mam wlasnie taki problemik, kiedyś jak jeszcze się nie znałem na samochodach, od kiedy mialem mojego GTIka, masa przy komputerku się obruszała i sie jakis układzik scalony poszedl walic w ECU. No i wtedy to oddalem auto "mechanikom" jeżeli tak mozna nazwac gaziarzy uchodzących za mechanikow, no i oni mi tego nie zrobili przez 2 miechy, az sam wziolem kompa, i naprawilem za 50 zł we własnym zakresie (stare dzieje), no i tu się zaczynają doły. Poniewaz po naprawnieniu kompa, oni musieli cos wczesniej pokrecic gdzies w benzynie, albo cos zrobic, ze auto potem na ciepło zalewało jak się go odpalalo z benzyny.
CHodzi o to ze na zimno palił na dotyk a na cieplo po ich "regulacjach" juz nie chciał palic.
Ostatnio pokreciłem taką jedną sróbką przy przepustnicy, wtedy to nic nei dało, ale pojeźdizłęm tak troche i samochód "sam się naprawił" poniewaz teraz pali i jeździ jak trzeba, pali ZAWSZE na dotyk. Czy ciepły czy zimni tarach i chodzi.
A teraz przejdzmy do sedna! samochodzik ma LPG, ale na lpg i na benzynie wsyztsko dobrze chodzi, nie mam z tym problemow, na 100 pali 10-11 gazu, zalezy jak depcze, ale na benzynie....no to mnie przeraza, chcialem wlasnie sprawdzic ile mi pali, zalałem na shellu 20 litrow waszki bo i tak zawsze z rana samochod uruchamiam jezdze na benzynie az osiagnie 50 stopni (dbam o parownik). No i musze stwierdzic, ze jak Na samej benzynie jeźdizłem 50% miasto 50 % trasa, to po 100 km osłyszałem jak pompa zaczyna pompować powietrze ! a wskaznik spadł na białe....troszke się zdziwiłem i przeraziłem...
Samochod nie dławi sie, chodzi jak nalezy, a benzyny tyle pali .... nie wiem co robic ? zawszer rano odpalam na PB, ale on tyle zre ze czesto ją musze tankować ...
Odrazu zaznacze ze czujnik temp mam wporzo, a regulator cisnienia paliwa chyba tez bo sprawdzałem tak jak mi kazali wczesniej, czyli odłączyc ten gorny węzyk i zoaczyc czy nie ma w nim benzyny - było ok.
Chłopaki pomóżcie bo nie wyrabiam, a nie wiem czego się czepic ....
GTI 8v, pali 20l/100km benzyny....wejdz i przeczytaj :)
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
- Paweł Marek
- V.I.P.

A może na początek nie jedź do mechaników tylko na stację diagnostyczną, niech ci podłączą analizator i sam reguluj skład spalin na przepływce i obroty śróbą przy wtrysku. Od czegoś trzeba zacząć. Tylko jeśli masz katalizator to sondę analizatora trzeba włożyć sondę do tej rurki z niebieskim kapturkiem przy wtrysku. Masz chyba taką?
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.