Wolne obroty KR 16V

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

Cosar 33GT

Post autor: Cosar 33GT » wt lis 06, 2007 17:53

Pykłem kilka fot pzred chwilą.. ale ciemno i latarką świeciłęm także jak jutro wróce wczesniej to pomyśle lepsze.... bo na tych zaduzo niewidać :(

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
tirsone
Forum Master
Forum Master

Post autor: tirsone » śr lis 07, 2007 00:19

Cosar 33GT,

ok zrób foty i w Paincie pozaznaczaj to co cię interere... to szybciej dojdziemy co i jak

Mój golf

Miłość ożyła....

bugalon
V.I.P.
V.I.P.
Kontakt:

O kurde foty 1 klasa :)))

Post autor: bugalon » śr lis 07, 2007 10:01

Szczerze mowiac to kompletnie nic na nich nie widac. Walnij jak mozesz zdjecie calego silnika od czola, potem zdjecie rozdzielacza paliwa, ale tak zeby widać było dokładnie wszystkie przewody paliwowe a potem zrob zdjecie regulatora termicznego, tylko takie na ktorym bedzie widac caly regulator a nie tylko kawalki przewodow zasloniete innymi *#cenzura#*. Tak BTW nie wiem po co robiles zdjecie kolektora wydechowego :)))

Pozdrawiam
Bugalon

Mk2 syncro 1.8 16V T - GT2871R - składa sie :)
Mk3 Variant TDI 1.9 AFN na pokladzie

Cosar 33GT

Post autor: Cosar 33GT » śr lis 07, 2007 16:47

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek

Mowcie co jest źle podłączone albo niepodłączone i co jescze sparwdzić

Zimny ciezko pali ale jak odpali to chodzi dobrze zanim sie nienanagrzeje. Czego to wina?

Jak sie nagrzeje to niema wolnych obrotów... jak sie wdepenie w gaz zeby niezgasł to sie dusi i potem juz wchodzi na obroty. To mowicie ze to wina tego na głowicy czy coś innego? Jak powinny być te rurki podłączone do tego (bo niema zadnych podłaczonych). I tak jak pisałem z pierwszego niepali... chechła i załapuje i niewiem czy zalewa czy niedochodzi paliwo (raczej wygląda tak jakby zalewało). Czy to może być wina źle wypoziomowanej klapki w rozdzielaczu?

Ma ktoś schemat tego na głowicy? Jak to wogóle działa (lubie wiedziec co jak działa)

[ Dodano: 07 Lis 2007 18:36 ]
Obrazek element 20/21 jest na głowicy rozumiem ale jak on ma sie do działania tego układu? Czy można by go pominąć i co by wtedy było? 19 rozumiem jakiś zawór przy przepustnicy ale jak on wygląda w realu?I jakie powinno być prawidłowe położenie tej klapki przy numerze 2? To kilka pytań. Mam andzieje ze zaduzo niepomieszałem.
Ostatnio zmieniony śr lis 07, 2007 19:39 przez Cosar 33GT, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
tirsone
Forum Master
Forum Master

Post autor: tirsone » śr lis 07, 2007 20:12

Cosar 33GT pisze:Zimny ciezko pali ale jak odpali to chodzi dobrze zanim sie nienanagrzeje. Czego to wina?
nie łatwo coś doradzić... problemów z obrotami na rozgrzanym silniku może być kilka.
Na początek warto sprawdzić czujnik Halla..Potem trzeba szukać w układzie paliwowym...os świec przez przewody zapłonowe po rozdzielaczu paliwa i pompie skończywszy.
Cosar 33GT pisze:Jak sie nagrzeje to niema wolnych obrotów... jak sie wdepenie w gaz zeby niezgasł to sie dusi i potem juz wchodzi na obroty.
To może być wina przepływomierza, możliwe że łapie ci lewe powietrze i klapka nie reaguje (podnosi się) proporcjonalnie do ilości zasysanego powietrza. Wtedy zaczyna mu brakować paliwa aż do momentu kiedy klapka znajdzie się we właściwym położeniu. Może masz ją za bardzo skierowaną w dół?? Ona z tego co pamiętam powinna być o jakieś 2mm wygięta ku dołowi.
Cosar 33GT pisze:Ma ktoś schemat tego na głowicy? Jak to wogóle działa (lubie wiedziec co jak działa)
nie wiem w PL-ce tego nie ma...

btw... foty dalej są nie czytelne.. :blush:

Mój golf

Miłość ożyła....

Cosar 33GT

Post autor: Cosar 33GT » śr lis 07, 2007 20:28

Fotek niemam czym lepszych zrobić :(

Jutro zdejme gume z przepływki spróboje zrobić fote tego... na drugim pzrepływomierzu mam tak:
Obrazek

A ten co jest u mnie to jest o 1mm niżej ta klapka.

Głowie sie czy to niejest ten regulator ciśnienia na głowicy i czy jakbym go pominoł na chwilke czy by było dobrze.

[ Dodano: 07 Lis 2007 19:29 ]
A ta blaszka co trzyma ta klapke zeby nieopadła na dół to można ją troszke do góry podnieść jakoś?

Awatar użytkownika
tirsone
Forum Master
Forum Master

Post autor: tirsone » śr lis 07, 2007 20:35

Cosar 33GT pisze:na drugim pzrepływomierzu mam tak:
wygląda na ok..
Cosar 33GT pisze:Głowie sie czy to niejest ten regulator ciśnienia na głowicy i czy jakbym go pominoł na chwilke czy by było dobrze.
własnie kurcze nie wiem bo ja tego nie miałem
Cosar 33GT pisze:A ta blaszka co trzyma ta klapke zeby nieopadła na dół to można ją troszke do góry podnieść jakoś?
można tylko nie jest to łatwe.... ja miałem problemy z obrotami w PL-ce i tę blaszkę podgiąłem do góry...ale będzie musiał wyjąć tę górną część obudowy filtra powietrza razem z przepływomierzem.

Mój golf

Miłość ożyła....

Cosar 33GT

Post autor: Cosar 33GT » czw lis 08, 2007 17:20

Bede kombinował... narazie sie pytam o wszystko żeby w ciemno nierobić ;)

Jeszcze tutaj napisze jak coś... tylko jakby ktos włąśnie mi opisał zasade działanie tego na głowicy i jak to dokłądnie jest zbudowane.

[ Dodano: 08 Lis 2007 16:20 ]
I jak do tego regulatora termicznego jest to podciśnienie podłączone.

bugalon
V.I.P.
V.I.P.
Kontakt:

Post autor: bugalon » czw lis 08, 2007 18:39

Kurcze nic z tych fotek nie widac. Najbardziej mnie interesuje regulator termiczny. Na razie przeplywomierza nie ruszaj, bo nie ma sensu. To o czym piszesz wskazuje ewidentnie na niesprawny regulator termiczny (ten przy glowicy). To on decyduje o ilosci podawanego paliwa. Z tego co widze na niewyraznych fotkach to podcisnienie do niego jest zupelnie niepodlaczone. Widze na nim jakas wtyczke - sprawdz dokladnie co w tej wtyczce sie dzieje. Powinienes na chodzacym silniku miec na jednym pinie +12v a na drugim mase. Sterowanie skladem mieszanki w KRce jest czysto mechaniczne i proste jak budowa cepa.

Paliwo trafia najpierw z baku do tego regulatora, regulator w zaleznosci od temperatury glowicy podaje wiecej paliwa lub mniej i tutaj sie konczy sterowanie skladem mieszanki w zaleznosci od temperatury. Jest jeszcze czujnik na glowicy ktory podaje sygnal do sterowania biegiem jalowym i do sterownika zaplonu ale to tylko po to zeby odpowiednio otworzyc krokowca lub wyprzedzic zaplon. To nie ma wplywu na ilosc podawanego paliwa. Mozliwosci masz tylko 2 albo pochrzaniony ten regulator (na co daje 90%) albo rozregulowany przeplywomierz (ale na rozregulowanym problemy mialbys bez wzgledu na to czy silnik jest cieply czy zimny) Musze brata przycisnac o te zdjecia. Wtedy zobaczysz dokladnie jak to powinno wygladac.

Acha Tirsone - jesli chodzi o sterowanie skladem mieszanki to miedzy KR a PL jest naprawde spora roznica, nie utozsamialbym tych silnikow z taką samą zasadą działania. Zaryzykowałbym nawet stwierdzenie, ze to sa zupelnie inne uklady wtryskowe :)

Pozdrawiam
Bugalon

Cosar 33GT

Post autor: Cosar 33GT » czw lis 08, 2007 18:54

bugalon pisze:zupelnie niepodlaczone
bugalon pisze:Musze brata przycisnac o te zdjecia. Wtedy zobaczysz dokladnie jak to powinno wygladac.
mam niepodłączone... pokaz jak podłączyć to bede kombinował. jutro zobacze to napięcie na wtyczce.

PS: ile może kosztować taki nowy regulator ciśnienia?

bugalon
V.I.P.
V.I.P.
Kontakt:

Post autor: bugalon » sob lis 10, 2007 10:54

przepraszam ze tak pozno ale nie szlo wczesniej fotek zrobic

Tutaj masz fotke obwodu powietrznego silniczka krokowego polaczonego razem z regulatorem termicznym (oryginalne rozwiazanie)

Obrazek

Zaroc uwage na biala wtyczke wychodzaca z regulatora, musi byc podpieta i na pierwszym pinie ma byc +12v kiedy chodzi pompa paliwa a na drugim masa

Podciśnienie musi być podłączone jak widac, wszystko co jest na zdjeciu to oryginalne wezyki.
Zeby lepiej zobaczyć od góry jak to wygląda wrzucam jeszcze jedną fotkę

Obrazek

Moze Ci to pomoze na tyle ze zrobisz z tym porzadek.

[ Dodano: Sob Lis 10, 2007 10:01 am ]
A zapomnialem dopisac, nowy taki regulator kosztuje w ASO ponad 1000 zlotych a w podrobkach nie ma. Trzeba rozebrac i popatrzec na membranki (zazwyczaj gumki parcieja) i cos zaadoptowac. Osobiscie rozebralem z bratem jedna sztuke i prosta budowa tego w srodku jest jak nie wiem. Uzywek sie wystrzegaj bo 90% jest niesprawna. Sami kupilismy 3 sztuki i kazda jest do kitu.

Pozdrawiam
Bugalon

Cosar 33GT

Post autor: Cosar 33GT » sob lis 10, 2007 11:05

Wielkie piwo masz :pub:

U mnie chyba ten trójnik co jest na dole krokowca jest zastąpiony zwykłym węzykiem bez wyjścia. Wtyczka jest wpięta.. dzisaj sprawdze meirnikiem jeszce jakie są napięcia.

A ten przewód wyjściowy z tego regulatora ciśnienia (2) (to wyjście co jest w strone skrzyni) to gdzie jest połączone przwodem?

Obrazek

bugalon
V.I.P.
V.I.P.
Kontakt:

Post autor: bugalon » sob lis 10, 2007 11:32

Cosar 33GT pisze: A ten przewód wyjściowy z tego regulatora ciśnienia (2) (to wyjście co jest w strone skrzyni) to gdzie jest połączone przwodem?
[img]http://img142.imageshack.us/my.php?imag ... 301dx6.jpg][/img][img]http://img142.imageshack.us/img142/8172 ... dx6.th.jpg][/img]
Eeee nie trybie o co chodzi cos linki zle powklejales :) tam nie ma zadnego wyjscia. Podcisnienie tylko dochodzi do regulatora. Takie mini wyjscie to czarny kapturek imieszczony na ergulatorze (na 1 zdjeciu go widac)

[ Dodano: Sob Lis 10, 2007 10:34 am ]
ok widze to wyjscie nr2. Na nie oryginalnie zalozony jest czarny kapturek odpowietrzajacy (masz go na 1 zdjeciu)
Ostatnio zmieniony sob lis 10, 2007 11:34 przez bugalon, łącznie zmieniany 2 razy.

Pozdrawiam
Bugalon

Cosar 33GT

Post autor: Cosar 33GT » ndz gru 09, 2007 17:55

Aha... oki... bede modził z tym... jak sie neiuda nic albo zcegoś neiebde pewien to jeszcze tutaj napisze. Dzieki

[ Dodano: 10 Lis 2007 12:15 ]
Napięcie na tej wtyczce 0.55 - 0.52 V ...co dalej z tym fantem działać?

[ Dodano: 09 Gru 2007 16:54 ]
Czy jest możlwiość że tak sie dzieje np pzrez niesczelność przy wtryskiwaczu? Pierwszy wtrysk jak go ruszyłem to tak jakoś luźno był a reszty sie nieruszy.

[ Dodano: 09 Gru 2007 16:58 ]
no i na ciepłym silniku jak pracuje odepne wtyczke od silniczka krokowego to nic sie niedzieje.

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”