Obudowa BR, Infinity 1250W. Kaprys co do obudowy;)
Moderatorzy: dan124, powalla, VIP
Obudowa BR, Infinity 1250W. Kaprys co do obudowy;)
Witam. Posiadam oto taki subwoofer. Zainteresowałem się ostatnio obudową zamkniętą. Czy można coś z tej obudowy wykombinować. Dokładnie chodzi mi o to, czy np zatykając otwór szczelnie jakimś materiałem lub gąbką otrzymam efekt obudowy zamkniętej? Czy mój głośnik nadaje się bardziej do obudowy BR czy zamkniętej?
Pozdrawiam i dzięki za odpowiedzi
Pozdrawiam i dzięki za odpowiedzi
Pewnie, że można. Jaki problem wyjąć tunel Bass-reflexu i czymś go zakleić? A co do predyspozycji Twojego głośniczka do pracy w obudowie zamkniętej to wysil się trochę i poczytaj na stronie producenta. Jak nie znajdziesz ściągnij sobie WinIsd (w temacie przyklejonym) wklep dane i zobaczysz czy się nadaje. Generalnie większość głośniczków nadaje się do obudowy zamkniętej, a znacznie mniej wentylowanej
Pozdrawiam
Pozdrawiam
No i trzeba by zacząć od początku. Jakby wyliczyć obudowę w WinIsd to by można było dowiedzieć się jaka byłaby optymalna obudowa zamknięta (sorki ale w tej chwili nie poradzę bo po kilku piwkach nie do końca daję radę). Generalnie przy obudowie zamkniętej aż tak bardzo nie należy przejmować się że będzie za duża. Po prostu będzie niżej strojona, a to chyba dobrze? A co do dziury po bass-refleksie, wymierz otwór, weź jakiś kawałek sklejki, płyty wiórowej, płyty MDF, wytnij wyrzynarką, nasmaruj klejem i wklej. Jak będzie za mało szczelnie daj piankę montażową, zeszlifuj i smalnij czarnym spreyem (w twoim przypadku chyba mat)
Czyli podejrzewam, że jak zatkasz dziurę w swoim subie (tak pi razy oko) będzie ok!Eterboj pisze:Z tego co wyczytałem to obudowa zamknięta do tego głośnika powinna mieć 35,4l.
Pozdrawiam
Ps. Nie jestem łasy na te sprawy, ale jak pomogłem - wstrzel mi punkcik stary...
Nie bądź .....em, razem forumujem