Cześć wam
Mam problem z b.dużym spalaniem w moim VW Polo 86c 1.0 Gaz 90r na monowtrysku.
Na paliwie pali mi 16-17l/100km a na razie również tyle samo 17l/100km. Czyściłem kable, sprawdzałem czujniki temp. , sprawdzałem filtr powietrza, sprawdzałem go podczas jazdy na obrotach do 3500 i nic. Nadal spalanie ogromne... muszę praktycznie co drugi dzień kupować 5l bo zrobie 32-34km i już nie mam ich. Pytałem się o ten problem na forum o VW Polo ale tam nikt nic nie wie, tematów też sporo o tym samym problemie ale w żadnym nie było wyjaśnień. Proszę o pomoc
Bardzo duże spalanie :(
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
- Lukasz_mk2
- Forum Master

silnik chodzi równo? pali na wszystkie cylindry? Kiedy ostatnio ustawiałeś zapłon? Nie masz problemów z odpalaniem auta rano?
Ostatnio zmieniony pn lis 05, 2007 11:22 przez Lukasz_mk2, łącznie zmieniany 1 raz.
-
adam_franciszek
- Mały gagatek

Jesli jezdzisz na zimnym silniku na krotkich odcinakach to moze byc normalne... Ja nie mam doswiadczen z monowtryskiem, ale czytalem ze trzeba sprawdzic koncowki wtryskiwaczy (i gdyby cos to najlepiej wymienic na nowe, bo zbagatelizowanie tego moze spowodowac dalsze konsekwencje niz tylko duzy cug na wahe).
Ale od poczatku. Filtr powietrza, czujniki temperatury, kable wysokiego napiecia, swiece i na koniec odczyt z sondy lambda.
Ja bym jednak stawial na walniety termostat. Jesli tak do silnik masz caly czas niedogrzany (a w nocy przymrozki juz sa) i pobor wahy spory. Sprawdz tak: na zimnym odpal, sprawdz za 2-3 minuty czy gorna rura gumowa (maly obieg) sie nagrzewa i dodtykaj dolna - ta co wylatuje z chlodnicy... Jesli cieple sa obydwie totermostat niesprawny - nie jest zamkniety... termostat ma przepruszczac jak temparatura na czole bedzie gdzies ciut poza polowa 80 st. C i wtedy zaczyna dygac wiatrak.
Ale od poczatku. Filtr powietrza, czujniki temperatury, kable wysokiego napiecia, swiece i na koniec odczyt z sondy lambda.
Ja bym jednak stawial na walniety termostat. Jesli tak do silnik masz caly czas niedogrzany (a w nocy przymrozki juz sa) i pobor wahy spory. Sprawdz tak: na zimnym odpal, sprawdz za 2-3 minuty czy gorna rura gumowa (maly obieg) sie nagrzewa i dodtykaj dolna - ta co wylatuje z chlodnicy... Jesli cieple sa obydwie totermostat niesprawny - nie jest zamkniety... termostat ma przepruszczac jak temparatura na czole bedzie gdzies ciut poza polowa 80 st. C i wtedy zaczyna dygac wiatrak.
Czolem!
Wszystko jest trudne nim stanie się proste.
Jeśli chodzi o temp to po odpaleniu teraz samochodu odrazu ruszam w drogę o 8 rano i jade do innego wioski oddalonej 7km (strzałka temp jest lekko ponad 1 kresce lub lekko przy 2 kresce) potem wracam do domu 21:30, często też jeżdże do innej wioski oddalonej 2-3km oddalonej i znów stawiam samochód i nie jeżdże bo nie mam konieczności. Co do zachowania samochodu to jak odpale to nim rzuca (lata cała kierownica i w ogóle). Nie mam problemu z odpaleniem, pali odrazu.
Ostatnio zmieniony pn lis 05, 2007 11:47 przez Masaa89, łącznie zmieniany 1 raz.
-
adam_franciszek
- Mały gagatek

To przy takiej jezdzie nie ma leszcza, ze bedzie palil w zimie (jesieni) 15 l/100 km. Mam to samo z moja golfina dziala sprawnie (odczyty z kompa 0/0 bledow) itd.. Jezdzimy caly czas na ssaniu, a sonda lambda nie zdazy sie nagrzac, zeby cos wyregulowac... Musizsz sprawdzi na dluzszej trasie po zatankowaniu na maxa - 50-60 km go przegon jak naprawisz i sprawdz spalanie.Masaa89 pisze:Jeśli chodzi o temp to po odpaleniu teraz samochodu odrazu ruszam w drogę o 8 rano i jade do innego wioski oddalonej 7km (strzałka temp jest lekko ponad 1 kresce lub lekko przy 2 kresce) potem wracam do domu 21:30, często też jeżdże do innej wioski oddalonej 2-3km oddalonej i znów stawiam samochód i nie jeżdże bo nie mam konieczności. Co do zachowania samochodu to jak odpale to nim rzuca (lata cała kierownica i w ogóle). Nie mam problemu z odpaleniem, pali odrazu.
A jak pompa paliwa?
Natomiast, objaw o ktorym piszesz pozniej to na pewno nie od termostatu. Stawiam ja jakies lewe powietrze z gumy (przewodu) od podcisnienie. Sprawdz koniecznie czy gdzies nie pekla jakas, czasem ze strosci parcieja przy skretce i nie widac, a pobiera (rozszczelnia). Kiedys mi poszla to samochodem tak telepalo, ze historia... Nie batalizuj tez ustawiania zaplonu - ale to juz u jakiegos dobrego kowala (beda koszty, ale lepiej to sprawdzic).
Czolem!
Kolega mi polecił bym sprawdził rozrząd i zapłon tak jak mówiłeś (ale co do zapłonu to mi się wydaje że jest ok bo jak paliwko jest to odrazu zapala). Jeszcze myślał o zapchanym wydechu ale mi się zdaje że jest ok bo by się dusił albo coś a on chodzi normalnie. Co do silnika to on kopa porządnego ma jak na taki silnik, nie raz jak przymieli to aż sam się dziwie że 45KM tak potrafi