Problem z chlodzeniem silnika

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

VIKOL

Problem z chlodzeniem silnika

Post autor: VIKOL » pn lis 05, 2007 00:26

:grrr: :grrr: Witam kolegów klubowiczy mam następujacy problem i prosze o pomoc bo juz kompletnie nie wiem co mam robic....sprawa wyglada nastepujaco od wrzesnie jestem posiadaczem golfa3 1.6 ABU wszystko w nim sprawoje sie swietnie oprócz...wiec zaczne od tego ze zauwazylem w nim to ze jak temperatura jest na 90 stopniach to gorny przewód od chłodnicy jest goracy a dolny zimny wymieniłem już termostat (na Wahlera) oraz czujnik temperatury na nowy i to nic nie pomoglo nie wiem w czym tkwi problem przecierz oba weze powinny miec taka sama temperature prawda ???Mało tego jak postal na biegu jałowym i zagrzal sie to wiatrak wlaczyl się eleganco na 100 stopnich i wtedy oba przewody byly cieple a nie ze jeden goracy a drugi zimny przecierz to jest obieg i powinny oba byc cieple...dlaczego tak jest ??czy moglby mi to ktos wyjasnic??bo niechce na sile szukac przyczyn i wydawac zbednie kase z gory dziekuj i pozdrawiam .. :grrr: :grrr:
Ostatnio zmieniony pn lis 05, 2007 10:42 przez VIKOL, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
souler
VWGolf.pl Killer
VWGolf.pl Killer
Kontakt:

Re: CHŁODZENIE SILNIKA !! !!

Post autor: souler » pn lis 05, 2007 00:44

VIKOL pisze:bo niechce na sile szukac przyczyn
wlasnie to robisz!!!

wentyl dziala, duzy obieg dziala, a ty dalej czepiasz sie, ze dolna rura byla zimna, a pewnie sprawdzales po jezdzie? :panna:

Był Dzik Power Diesel, jest Astra Turbo

Awatar użytkownika
guti
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Kontakt:

Post autor: guti » pn lis 05, 2007 00:52

widocznie ten typ tak ma :) a powaznie , jak masz 90 stopni ( wskazniki nie sa dokladne ) to w rzeczywistosci mozesz miec 85 stopni, termostat sie otwiera przy 87, to znaczy zaczyna sie otwierac i dolny waz sie nagrzewa( zalezy jaki kupiłes, bo ja sie spotkalem z roznymi temperaturami otwarcia) byc moze kupiłes ten który pozniej sie otwiera.)
pełne otwarcie ma około 97 stopni, wtedy juz masz pełny duzy obieg, jezeli jeszcze sie troszke podniesie temperatura wtedy wlacza sie wentylator w chłodnicy, mysle ze skoro masz temperature 90 stopni to nie masz sie co przejmowac , jednak przy jakiejs wolnej chwili sprawdz jaki kupiłes ten termostat. Moze byc tez tak ( wielki pech ) ze termostat jest wadliwy od nowosci ( moj sie nie zamykał wogole nawet w zime :) wypas był w mrozy :) )
druga sprawa to ten czujnik , chodzi o czujnik temperaturowy , czyli wskaznika na desce ? bo jezeli jakis zamiennik kupiłes to on rowniez moze przekłamywac i inacze pokazywac.
Ale ja bym sie nie przejmował, wichura działa,płyn sie nie gotuje, wiec jest ok.
Ostatnio zmieniony pn lis 05, 2007 00:54 przez guti, łącznie zmieniany 1 raz.

Zycie jest za krótkie , zeby jezdzic DIESLEM!!
Obrazek

Awatar użytkownika
Fahoo
TDI Power
TDI Power
Kontakt:

Post autor: Fahoo » pn lis 05, 2007 08:26

trzeba podłączyc sie pod vaga i sprawdzic jaka masz temp
ja obstawiam w tym wypadku zapchana chłodnice
dotknij czy cała jest ciepła czy tylko u góry
jesli nie zrozumialem popraw mnie

Zablokowany