Wolne obroty KR 16V

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

Cosar 33GT

Wolne obroty KR 16V

Post autor: Cosar 33GT » pt lis 02, 2007 18:57

Na gazie wszystko oki... na benzynie wolnych obrotów prawie niema... od niedawna tak sie stało. Normalnie sie wkręca i na obrotach od 1000 chodzi tyle ze wolnych niema. Silnik 1.8 16v KR. Dolot szczelny. Odpalac na benzynie odpala... od rozdzielacza klapka prosta i nieociera (niedawno zmieniona). Czy może tzreba doregulwoać go troszke - jak? Jak ma ktoś pomysł co sparwdzić proszę pisać.

Awatar użytkownika
dziejo
V.I.P.
V.I.P.
Silnik: AFN

Post autor: dziejo » pt lis 02, 2007 19:49

Cosar 33GT pisze:chodzi tyle ze wolnych niema
trzeba było by sprawdzić wył krańcowy na [przepustnicy ten od góry odłącz go i zobacz co się dzieje
Ostatnio zmieniony pt lis 02, 2007 19:51 przez dziejo, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
kamil g60
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: kamil g60 » pt lis 02, 2007 20:16

Wystarczy go tylko doregulowac i powinno byc wszystko dobrze. regulacja jest przy przepustnicy i w przepływomierzu.

Cosar 33GT

Post autor: Cosar 33GT » sob lis 03, 2007 00:17

dziejo pisze:sprawdzić wył krańcowy
to jest dobrze

kamil g60 narazie myśle tą blaszke co sie na niej płytka opiera troszke podneiść a jak nic nieda to bede regulował... jaki jest klucz do tej śrubki na rozdzielaczu?

Awatar użytkownika
kamil g60
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: kamil g60 » sob lis 03, 2007 00:27

to jest 3 lub 4 imbuz

Cosar 33GT

Post autor: Cosar 33GT » sob lis 03, 2007 00:42

kamil g60 pisze:4 imbuz
oki dzieki... czworke wkłądałem to mi sie zamały wydawał (piątka niechciała wejść pzrez dziurke)... kręcił sie w środku... jutro 3 zobacze :helm:

bugalon
V.I.P.
V.I.P.
Kontakt:

Post autor: bugalon » sob lis 03, 2007 10:56

Chlopaki, nie rozumiem Waszego sposobu myslenia. Jesli chlopak mial wolne obroty a teraz nie ma, to znaczy ze cos sie zepsulo. Dlaczego od razu kazecie mu wtykac lapy w srubki od regulacji skladu mieszanki ? Wiecej krzywdy zrobi autu krecac tymi srubkami niz szukajac przyczyny problemu. Samo to sie tam nic nie rozreguluje a fabryka tak ustawila auto zeby bylo dobrze przy sprawnych podzespolach.

Co trafia do mnie jakis KR czy 9A czy PL na zrobienie to mnie cholera bierze bo sklad mieszanki porozwalany wszystkimi pokretelkami jakie tylko bylo mozna znalezc. Jak ja mam znalezc usterke skoro nic nie jest ustawione prawidlowo. Zajmuje mi to zawsze kupe czasu (zeby wszystko ustawic jak bylo przy braku sprawnosci przynajmniej jednego elementu) a potem dopiero szukam dziury. Po robocie klient wpada i mowi ze drogo. Gdyby nie wtykal w auto swoich lap to cale szukanie zajeloby mi godzine a tak mecze sie caly dzien, wiec sila rzeczy musi byc drogo.

Zapamietajcie, zanim zaczniecie cokolwiek krecic i regulowac, sprawdzcie sprawnosc wszystkich elementow.

Chlopaki dobrze podpowiadaja ze to moze byc krancowka zamkniecia i na nia bym stawial. Zanim zaczniecie regulowac cokolwiek sprawdzcie tez silniczek krokowy i ciągłość jego obwodów i regulator termiczny cisnienia paliwa (ten dokrecony do glowicy) Zerknijcie tez na obwód powietrzny silniczka krokowego (czasem sie przecieraja przewody) i sposob polaczenia odmy z obwodem krokowca.

Pozdrawiam
Bugalon

Mk2 syncro 1.8 16V T - GT2871R - składa sie :)
Mk3 Variant TDI 1.9 AFN na pokladzie

Cosar 33GT

Post autor: Cosar 33GT » ndz lis 04, 2007 09:29

bugalon zobacze jeszcze raz ten od zamkniecia...

Czy to może też być spowodowane tym ze ta blaszka podtrzymująca klapke w rodzielaczy mogła sie wgiąć i pzrez to tak jest? 2 dni temu na tej drugiej klapce od tego przepływomierza niechciał palić wogóle... wczoraj tą blaszke podtrzymującą pociągłem palcem do góry (i poszła ona odrobinke w góre) i juz odpalał. Dzisiaj na zimnym (-1*C) troszke ciężko kręcił ale potem mial stabilne 1200obr.

[ Dodano: 03 Lis 2007 10:14 ]
bugalon pisze:regulator termiczny cisnienia paliwa (ten dokrecony do glowicy)
z tym jest problemos bo niepodłączone jest (tam chyba powinny byc wezyki od wody ale niema) ...czy to moze być przyczyna ze na zimnym działa jak powinien a na ciepłym źle?

[ Dodano: 04 Lis 2007 08:30 ]
Odłaczyłem tą wtyczke co przy pzrepustnicy jest... i tak samo było... czyli co wnioskować? ze to tamten wyłącznik jest?

bugalon
V.I.P.
V.I.P.
Kontakt:

Post autor: bugalon » ndz lis 04, 2007 19:16

z tym jest problemos bo niepodłączone jest (tam chyba powinny byc wezyki od wody ale niema) ...czy to moze być przyczyna ze na zimnym działa jak powinien a na ciepłym źle?
Oczywiscie ze tak. Jesli masz niepodlaczony ten regulator to nie ma szans zeby sklad mieszanki byl wlasciwy zarowno na cieplym jak i zimnym silniku. Wlasnie ten element stanowi u Ciebie problem. Napraw go a wszystko bedzie dzialac jak nalezy.
Odłaczyłem tą wtyczke co przy pzrepustnicy jest... i tak samo było... czyli co wnioskować? ze to tamten wyłącznik jest?
Nic nie wnioskuj na podstawie odpiecia wtyczek, zmierz dokladnie czy na wtyczce masz zwarcie przy zamknietej przepustnicy i czy zwarcie zmienia sie w rozwarcie po otworzeniu przepustnicy. Jesli tak jest to krancowka jest sprawna.

Pozdrawiam
Bugalon

Cosar 33GT

Post autor: Cosar 33GT » ndz lis 04, 2007 19:32

To jutro miernikiem sparwdze tamto przy pzrepustnicy...

a do tego na głowicy to mam pytanie... tam są tylko przewody od wody niepodłączone... skąd je pociągnąć? czy może być podlączony ten wężyk od odpowietrzenia chłodnicy co do zbiorniczka płyn wraca? jak było w oryginale?

[ Dodano: 04 Lis 2007 18:39 ]
bugalon pisze:nie ma szans zeby sklad mieszanki byl wlasciwy
a to sie spytam jeszcze bo zielony :helm: jestem w sprawie tego... wcześniej było niepodłączone i działało i na jakiej zasadzie zalezy od tego skład mieszanki?

Awatar użytkownika
tirsone
Forum Master
Forum Master

Post autor: tirsone » ndz lis 04, 2007 20:27

Cosar 33GT,
Cosar 33GT pisze:a do tego na głowicy to mam pytanie... tam są tylko przewody od wody niepodłączone... skąd je pociągnąć? czy może być podlączony ten wężyk od odpowietrzenia chłodnicy co do zbiorniczka płyn wraca? jak było w oryginale?
normalnie jesteś mistrzem zamieszania ;)... zrób foto najlepiej... nie ma opcji zebyś normalnie jeździł mając niepodłączoną wodę... :goof:
Wężyk od chłodnicy idzie do zbiorniczka wyrównawczego...nigdzie indziej ;)

na boku głowicy powinieneś mieć biały czujnik, do niego jest oczywiście odpowiednia wtyczka w wiązce z ECU...
Cosar 33GT pisze:.. wcześniej było niepodłączone i działało i na jakiej zasadzie zalezy od tego skład mieszanki?
nie wiem o co pytasz...czy o biały czujnik czy jakiś wężyk od wody....?

Mój golf

Miłość ożyła....

bugalon
V.I.P.
V.I.P.
Kontakt:

Post autor: bugalon » ndz lis 04, 2007 20:42

Cosar 33GT pisze:To jutro miernikiem sparwdze tamto przy pzrepustnicy...

a do tego na głowicy to mam pytanie... tam są tylko przewody od wody niepodłączone... skąd je pociągnąć?

Tam nie ma przewodow od wody. Te przewody to przewody podcisnieniowe. Laczysz je z obwodem silnika krokowego. Nie mam w tej chwili zdjecia KRa, poprosze brata jak wroci do siebie zeby cyknal fotke to dokladnie zobaczysz.
a to sie spytam jeszcze bo zielony :helm: jestem w sprawie tego... wcześniej było niepodłączone i działało i na jakiej zasadzie zalezy od tego skład mieszanki?
Dzialalo ale pewnie dlatego ze roznice temperatur byly mniejsze wczesniej niz teraz (ale nie wierze ze dzialalo dobrze bo to niemozliwe). Ten element jest sterowany elektrycznie. Jest tam zespół membran i bimetal ktory nagrzewa sie bezposrednio od glowicy (dlatego to jest do glowicy przykrecone) w zaleznosci od temperatury membrany puszczaja wiecej lub mniej paliwa do rozdzielacza (obieg wyglada tak: bak-ten regulator-rozdzielacz-wtryskiwacze).

Cos mam wrazenie ze u Ciebie polowa czujnikow i elementow w ogole jest niepodpieta lub podpieta zle. Silnik swapowany czy oryginalnie umieszczony w aucie ?
Ostatnio zmieniony ndz lis 04, 2007 20:42 przez bugalon, łącznie zmieniany 1 raz.

Pozdrawiam
Bugalon

Cosar 33GT

Post autor: Cosar 33GT » pn lis 05, 2007 08:57

tirsone pisze:ie wiem o co pytasz...czy o biały czujnik czy jakiś wężyk od wody....?
wężyk od wody bo wtyczka podlaczona...
bugalon pisze:Tam nie ma przewodow od wody
no to już mi wiele wyjaśnia :D ...ale jeszcze tylko mi powiedzcie jak to dobzre podłączyć.
bugalon pisze:Cos mam wrazenie ze u Ciebie polowa czujnikow i elementow w ogole jest niepodpieta lub podpieta zle. Silnik swapowany czy oryginalnie umieszczony w aucie ?
Na wlepie w bagażniku PL a pod machą KR... dzisiaj jak wróce z uczelni to popykam foty i powiecie mi co jeszce trzeba poprawić.

[ Dodano: 05 Lis 2007 08:01 ]
bugalon pisze:ale nie wierze ze dzialalo dobrze bo to niemozliwe
mial obroty wolne na poziomie 1200

Awatar użytkownika
tirsone
Forum Master
Forum Master

Post autor: tirsone » pn lis 05, 2007 21:21

Cosar 33GT,

A możesz zrobić foty silnika? Ja się już nie raz przekonałem że to na prawdę ułatwia rozwiązanie wielu problemów o których czasem ciężko mówić tak na "sucho" :)

Mój golf

Miłość ożyła....

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”