ocieranie klocków
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
ocieranie klocków
Witam
Mam pewien problem i myślę że pomożecie mi go rozwiązać. (szukałem odp na forum ale w takim gąszczu tematów nie znalazłem nic co by mi pomogło)
Wczoraj podczas jazdy usłyszałem lekkie szuranie podczas hamowania, po zatrzymaniu się zobaczyłem że z jednej strony "szczęka" hamulców jest cały czas bardzo blisko tarczy.
tak jak na załączonym zdjęciu.
w drugim kole jest około 0,5-1cm przerwy między klockiem a tarczą
na zdjęciu widać że klocek jest już raczej zdarty do zera chociaż nie jest zbyt stary, więc musiał przez dłuższy czas ocierać. Więc co może być tego przyczyną i jak to naprawić? wydaje mi się że jeśli hamulec nie jest wciśnięty to klocki powinny być oddalone od tarczy
Mam pewien problem i myślę że pomożecie mi go rozwiązać. (szukałem odp na forum ale w takim gąszczu tematów nie znalazłem nic co by mi pomogło)
Wczoraj podczas jazdy usłyszałem lekkie szuranie podczas hamowania, po zatrzymaniu się zobaczyłem że z jednej strony "szczęka" hamulców jest cały czas bardzo blisko tarczy.
tak jak na załączonym zdjęciu.
w drugim kole jest około 0,5-1cm przerwy między klockiem a tarczą
na zdjęciu widać że klocek jest już raczej zdarty do zera chociaż nie jest zbyt stary, więc musiał przez dłuższy czas ocierać. Więc co może być tego przyczyną i jak to naprawić? wydaje mi się że jeśli hamulec nie jest wciśnięty to klocki powinny być oddalone od tarczy
Ostatnio zmieniony wt paź 30, 2007 17:30 przez nartek, łącznie zmieniany 1 raz.
- Paweł Marek
- V.I.P.
nie ma prawa być tyle, przerwa jest minimalna, wręcz nawet może ledwo ledwo ocierać klocek o tarczę. Prowadnice (to w co wkręca się śróby) do rozbiórki czyszczenia i smarowania ew. do wymianynartek pisze:w drugim kole jest około 0,5-1cm przerwy między klockiem a tarczą
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
Jak bedziesz zakladal nowe klocki na uzywane tarcze z rantem , warto spiłowac,zetrzeć ranty na klockach pilnikiem lub na kamieniu tokarce . By klocki cała powierzchią dotknely tarcz gdy wystaje w nich rant.
Często sie zdarza wlasnie ze nowe klocki nie spiłowane potrafia chrobotac na starych tarczach. Rancik trze o powierzchnie klocka.
Często sie zdarza wlasnie ze nowe klocki nie spiłowane potrafia chrobotac na starych tarczach. Rancik trze o powierzchnie klocka.