Długo się rozgrzewa, co robic by szybciej się rozgrzewał ?

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
chosen
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Długo się rozgrzewa, co robic by szybciej się rozgrzewał ?

Post autor: chosen » pn paź 29, 2007 22:34

Witam, otóż mam taki problem ze samochod przy długo się rozgrzewa moim zdaniem. Jadąc czy to brata nissanem czy siostry audicą czy t ez innymi wynalazkami samochod po ok 1 km ma juz te 40-50 stopni.

Odpalam brejdaka nissana i p[o 0,5-1km moge przełączać na gaz bo juz jest ciepły. A moj zebym mogl przełączyć na gaz musi przejechać ok 3-4 km zeby miec te 50 stopni.
(jak nei ma 40-50 stopni) na wolnych obrotach na gazie gaśnie - nie przeszkadza mi to bo i tak wole jak silnik jest cieplejszy jak się go na gaz przełącza - lepiej dla parownika)

Tylko ze ostatnio sporo wydaje na benzynke ....
Co się dzieje ze tak długo się rozgrzewa, innych samochody szybciej nabieraja temperaturke...

Moje mk2 g60
viewtopic.php?f=87&t=402388" onclick="window.open(this.href);return false;
Obrazek

Awatar użytkownika
GTI KR
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: GTI KR » pn paź 29, 2007 22:39

sprawdz termostat moze sie nie domyka. Nie wiem jak jest w PF ale przewaznie przy kolektorze wydechowym masz taka blache do ktorej podpieta jest rura ala spiro ktora ma za zamiar doprowadzenie cieplego powietrza do dolotu. Jak silnik osiagnie pewna temp to wtedy podcisnienia zamykaja doplyw cieplego powietrza. sluzy to do tego aby silnik szybciej siezagrzal. pozdro

BB (borówka, bandit ...)

Awatar użytkownika
chosen
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Post autor: chosen » pn paź 29, 2007 22:45

tak myslałem, bo ja mam z tej blachy wyprowadzony taki okrągły otwor ktory mi się wydaje miał byc rurą doporowadzony do tego branai powietrza rurą u dołu dolotu. A ja nie mam zadnej rurki miedyz tą blachą a dolotem u dołu...

Moje mk2 g60
Obrazek

Awatar użytkownika
grandi
Lord GTI
Lord GTI
Auto: Octavia
Silnik: AQY

Post autor: grandi » pn paź 29, 2007 22:47

Termostat , kolega ma racje , najprostrzy sposób wsadzić kawałek tektury za kratke na 34 albo a calą ale w twoim przypadku na cala i szybciej bedzie sie gzal , bo i tak jest chlodzony z dolnej kratki , tektore przymocowac na jakis kawalek druciku i po sprawie , druga kombinacja zrobic z kawalka protokatnego cienkiej gumy taką oslone na kratke gumy mam na mysli np z starego sztormiaka zielonego taki material daje rezultaty .
Ostatnio zmieniony pn paź 29, 2007 22:51 przez grandi, łącznie zmieniany 1 raz.

...wiesz co jest szykiem , jeździć klasykiem a nie plastikiem...

Temat o moim golfie viewtopic.php?f=87&t=519932" onclick="window.open(this.href);return false;

Awatar użytkownika
GTI KR
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: GTI KR » pn paź 29, 2007 22:48

tam ma byc rurka FI 50 bodajze. Ja w polo mialem stozek i jej tez nie mialem, a wgoferku musze zamontowac. ps jak bedziesz ja montowal to sprawdz czy pocisnienia dzialaj zeby na cieplo nie dostawal goraca w dolot. Bo bedzie lagodny jak baranek hehehe

[ Dodano: 29 Paź 2007 21:50 ]
grandilodz, kolego niech sprawdziczy wszystko ok a jak nie pomoze to dopiero niech sie bawi w druciarstwo

BB (borówka, bandit ...)

Awatar użytkownika
Paweł Marek
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Paweł Marek » pn paź 29, 2007 23:06

Co do termostatu: jeśli po rozgrzaniu się silnik trzyma koło 90 stopni to termostat jest dobry
Wplyw podłączenia rury do osłony kolektora na szybkość grzania jest ale niewielki
Nie widzę szans na rozgrzanie silnika golfa do temp 50 stopni po przejechaniu 1 km, zwłaszcza przy niskich temperaturach. To jest ciężki silnik z żeliwnym blokiem. No może na niskim biegu.

Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.

Awatar użytkownika
GTI KR
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: GTI KR » pn paź 29, 2007 23:08

w sumie kilometr to troszke malo chyba ze przy katowaniu go na zimno czego nie polecam

BB (borówka, bandit ...)

Awatar użytkownika
grandi
Lord GTI
Lord GTI

Post autor: grandi » pn paź 29, 2007 23:39

JA tylko podałem jak można szybko zagżac slnik a nie pisze czy cos jest oki czy nie , ja mam jeszcze oprucz golfa 2 polonezy jeden caro plus automatycznie po przekroczeniu 2000 tys obrotow przelanczaja sie na gaz , ale nie tu zmierzam podobno na gazie samochody szybciej się gżeją.

Temat o moim golfie viewtopic.php?f=87&t=519932" onclick="window.open(this.href);return false;

Awatar użytkownika
guti
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Kontakt:

Post autor: guti » pn paź 29, 2007 23:50

grandilodz, sprawdz termostat, o tworz maske , odpal potwora , sprawdzaj czy weze sie jednakowo nagrzewaja, to znaczy czy ten górny od chłodnicy sie nagrzewa z taka sama predkoscia jak dolny. Jezeli tak sie dzieje to masz walniety termostat. A jezeli gorny jest gorący , a dolny chłodniejszy , albo nawet zimny to jest ok.

Zycie jest za krótkie , zeby jezdzic DIESLEM!!
Obrazek

Awatar użytkownika
grandi
Lord GTI
Lord GTI

Post autor: grandi » pn paź 29, 2007 23:58

Ale u mnie wszystko jest oki :jezor:

Awatar użytkownika
guti
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Kontakt:

Post autor: guti » wt paź 30, 2007 00:09

soorkaaa :D Zubr wychodzi :P no wiec Chosen :D spojrz wyzej :D:D

Zycie jest za krótkie , zeby jezdzic DIESLEM!!
Obrazek

Awatar użytkownika
chosen
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Post autor: chosen » wt paź 30, 2007 00:45

termostat wporzo, raz ze trzyma temperaturke a dwa tak jak mowi guti, gorny na poczatk jest ciepły aa ten na dole zminy.

hmm, czyli albo tekturkę wstawic w atrapę, albo tez zamontować tą rurę ....Pytanie jak sprawdzic czy podciśnienia działają ?

Moje mk2 g60
Obrazek

Awatar użytkownika
bongo
V.I.P.
V.I.P.
Kontakt:

Post autor: bongo » wt paź 30, 2007 00:55

grandilodz pisze:JA tylko podałem jak można szybko zagżac slnik a nie pisze czy cos jest oki czy nie
Bzdura.Przecież termostat otwiera sie przy +-85st :bajer: Więc co da zasłonięcie chłodnicy jeśli i tak nie ma tam obiegu???
Paweł Marek pisze:Nie widzę szans na rozgrzanie silnika golfa do temp 50 stopni po przejechaniu 1 km, zwłaszcza przy niskich temperaturach.
Wszystko na ten temat :bigok:

Awatar użytkownika
grandi
Lord GTI
Lord GTI

Post autor: grandi » wt paź 30, 2007 10:36

Ja uznaje rozgzanie silnika do temperatu ry roboczej a nie 50 C

Żeby szybciej się rozgżał ale to daje minimalny skutek , można wył cieplę ogżewanie wtedy płyn ma zamknięty obiek w nagżewnicy.
Ostatnio zmieniony wt paź 30, 2007 11:20 przez grandi, łącznie zmieniany 1 raz.

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”