[mk2] wentylator chlodnicy wlacza sie na postoju

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
kamil993
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

[mk2] wentylator chlodnicy wlacza sie na postoju

Post autor: kamil993 » pn cze 27, 2005 17:20

tak jak w temacie, wiatrak chlodnicy wlacza mi sie jak zatrzymam samochod na dosc dlugo (kilka minut)... w czasie jazdy w korku tez sie wlacza temperatura jest w normie (lekko za pion wychylone)

pytanie jest tego typu... czy to normalne?? bo spotkalem sie w innych samochodach ze jak wlaczyl sie podczas jazdy przed postojem to sobie jeszcze chwile pochodzil, ale ten gagatek wlacza sie dopiero po zatrzymaniu

Awatar użytkownika
zielu
V.I.P.
V.I.P.
Kontakt:

Post autor: zielu » pn cze 27, 2005 17:25

to chyba normalne...

Obrazek

rys

Post autor: rys » pn cze 27, 2005 17:32

Po wyłączeniu silnika po zatrzymaniu samochodu,bo niejasno piszesz.???

Awatar użytkownika
kamil993
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Post autor: kamil993 » pn cze 27, 2005 18:28

cholerka racja, napisalem jak ostatni analfabeta...

wiatrak wlacza sie prawie zawsze po zatrzymaniu samochodu i wylaczeniu silnika... ide sobie gdzies a wentylator chodzi przez kolejne pare minut.

Scirocco Team Portal
www.scirocco.pl

Awatar użytkownika
bartuch
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Post autor: bartuch » pn cze 27, 2005 18:34

już chciałem zakładać taki sam topic ale mnie uprzedziłeś Kamil. U mnie jest identycznie. Nie dalej jak wczoraj podjechałem do braszki, wyłączyłem auto. Gadamy, palimy fajke, mineło jakies 20 min, a tu wentyl sie załacza. Chodził nastepne 15 min... Dodam, że to nie pierwszy raz taki numer odwalił.

Awatar użytkownika
czyś
Forum Master
Forum Master

Post autor: czyś » pn cze 27, 2005 18:51

Norma. Po prostu silnik po zatrzymaniu oddaje ciepło do płynu chłodzącego (na zegarze masz temp. ok. 90 st., ale są części silnika rozgrzane do dużo wyższej temp.). Obieg wody bez pracującej pompy chodzi grawitacyjnie, więc dopiero po pewnym czasie ta gorąca woda dociera do termowyłącznika wiatraka. Jest on zasilany bezpośrednio z akumulatora, także wyłączenie stacyjki nic nie da. Czyli nawet po zatrzymaniu auta układ chłodzenia jeszcze pracuje (termostat pozostaje jeszcze otwarty). Po prostu: po wyłączeniu obiegu wymuszonego pompą silnik musi się schłodzić. I tyle. Zabezpiecza to przed n.p. pęknięciem bloku silnika, węży od gorąca. Objaw w pełni normalny i sprawdzałem to na kilku autach, wszystkie, podkreślam, z w pełni sprawnym układem chłodzenia. I z tym nie ma co kombinować. Tak ma być. Objaw rzadko albo wcale nie występuje jak jest chłodno (np. zimą). Capito? Paniali?

MH po przeszczepie bloku - alive&kicking!

Awatar użytkownika
kamil993
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Post autor: kamil993 » pn cze 27, 2005 18:57

jak ja lubie rzeczowe odpowiedzi... jasniej napisac sie nie dalo, dzieki :bigok: :prayer: :pub:

Awatar użytkownika
bartuch
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Post autor: bartuch » pn cze 27, 2005 19:01

paniali paniali :bigok:

Awatar użytkownika
Adamtd
VW Baron
VW Baron

Post autor: Adamtd » pn cze 27, 2005 19:10

To zapewne prawidłowy objaw bo po wyłączeniu silnika temperatura wzrstaw - po prostu wyłącza sie pompa i ciecz chłodząca przestaje sobie gonić po silniku i chłodnicy, a samo ciepło pozostaje więc wentylatorek musi sobie powiać

MistiqChild
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: MistiqChild » wt cze 28, 2005 01:37

@Czyś...
Niech Ci Bozia wynagrodzi w postaci np. najlepszycg felg :) za tą odpowiedź bo bardzo mi pomogła czyt. wyjasniła. Jestem zielony w sprawach technicznych i też przedwczoraj po wjeździe na parking i wyłączeniu silnika załączył się wentylator...Zaniepokoiło mnie to troszkę ale teraz... po twoim wykładzie... :D

@Bartuch...
Uprzedził nas obydwóch :)
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
kamil993
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Post autor: kamil993 » ndz lip 03, 2005 21:29

qrcze... podniose ten temat bo dzisiaj zauwazylem ze u mnie wentylator chlodnicy wlacza sie.... PO KAZDYM WYŁĄCZENIU ZAPLONU :goof: a to juz chyba nie jest normalne... czy to jakis patent czy cos sie spier... zepsuło...?

Awatar użytkownika
kamil993
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Post autor: kamil993 » ndz lip 03, 2005 21:31

qrcze... podniose ten temat bo dzisiaj zauwazylem ze u mnie wentylator chlodnicy wlacza sie.... PO KAZDYM WYŁĄCZENIU ZAPLONU :goof: :crazy: a to juz chyba nie jest normalne...

czy to jakis patent jest czy cos sie zepsulo...? a moze ja mam jakies spaczone pojecie...

Awatar użytkownika
k3fir
V.I.P.
V.I.P.
Kontakt:

Post autor: k3fir » pn lip 04, 2005 05:33

byl taki temaj kilka dni temu ;)

a w gaznikocach tak jest, kumpel czytal w ksiazce ze to ma zwiazek z gaznikiem wentylator chlodzi aby nie doszlo zapalenia w gazniku czy jakos tak, przy gazniku masz czujnik gdy bedziesz mial zalaczony wiatrak na postoju odlaczysz go to przestanie krecic, ale co tam pokreci troche i przestanie :)

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”