[mk2] Bardzo grzejące się przednie felgi, oraz pisk z przodu
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
a moze faktycznie pompa hamulcowa :/flatron316 pisze:Podnieś samochód naciśnij hamulec i puść koło musi si ę lużno obracać (no trochę oporu stawia skrzynia biegów )ale tłoczek się delikatnie odsunie jak będziesz patrzył na niego.Jak to nie hamulce to może łożyska ale one raczej huczą i nie rozgrzewają felg do czerwoności i dziwne że w obu kołach masz tak samo . I zrób tą próbę na drodze( jazda na 10 km bez hamowania ) No chyba że nie wiem pompa hamulcowa ci się nie cofa czy co? Ale za tym tłoczki też sie bedą blokować a mówisz że chodzą
Co do obracania kol to powiem szczerze ze nie wiem dlaczego, ale u mnie od samoego poczatku kola na luzie kiedy samochd jest podniesiony krecic sie nie chca :/
Pozdrawiam,
Mathi
:satan: Golf II 1,6 BoStOn, Automat :okej:
Golf III, 1,9 TDi, Automat - juz nieaktualne - koszt samochodu 10000, koszt naprawy 5000 - oddałem auto do miłych Panów w komisie z podziękowaniem, ze mi taki zlom sprzedali
Mathi
Golf III, 1,9 TDi, Automat - juz nieaktualne - koszt samochodu 10000, koszt naprawy 5000 - oddałem auto do miłych Panów w komisie z podziękowaniem, ze mi taki zlom sprzedali
Proponuję przyjrzeć się mocowaniu klocków i zacisków.
Jeżeli sprężyny trzymające klocki hamulcowe są luźne to będzie ci piszczał co jakiś czas (klocek układa się różnie podczas jazdy, na dziurach), co do zacisków - śruby mocujące zacisk są odkręcane przy wymianie klocków. Śruby powinny być w specjalnych uszczelniających tulejkach żeby zacisk był mocowany sztywno. Z kolejnymi wymianami klocków te uszczelnienia się wyramiają i zacisk zaczyna mieć luzy co powoduje, że klocki opierają się na tarczy, czyli wszystko się grzeje.
Pozdrawiam
Jeżeli sprężyny trzymające klocki hamulcowe są luźne to będzie ci piszczał co jakiś czas (klocek układa się różnie podczas jazdy, na dziurach), co do zacisków - śruby mocujące zacisk są odkręcane przy wymianie klocków. Śruby powinny być w specjalnych uszczelniających tulejkach żeby zacisk był mocowany sztywno. Z kolejnymi wymianami klocków te uszczelnienia się wyramiają i zacisk zaczyna mieć luzy co powoduje, że klocki opierają się na tarczy, czyli wszystko się grzeje.
Pozdrawiam
Mathi
Myśle że sam sobie odpowiedziałaś na swoje pytanie skoro po podniesieniu auta koła na luzie nie chcą sie obracać cały czas klocki dotykają tarcz więc muszą sie tarcze grzać , proponuje przeczyścić i rozruszać o ile da to efekt możliwe że zceka Cie wymiana.
Pozdrawiam
Co do obracania kol to powiem szczerze ze nie wiem dlaczego, ale u mnie od samoego poczatku kola na luzie kiedy samochd jest podniesiony krecic sie nie chca :/
Myśle że sam sobie odpowiedziałaś na swoje pytanie skoro po podniesieniu auta koła na luzie nie chcą sie obracać cały czas klocki dotykają tarcz więc muszą sie tarcze grzać , proponuje przeczyścić i rozruszać o ile da to efekt możliwe że zceka Cie wymiana.
Pozdrawiam
Ponoc w automatach no normalne, ze przednie kola nie kreca sie tak ja tylne - zawsze bedzie jakis opor. Po drugie, zawsze mi sie wydawala, ze jak nie odpuszczaja zaciski to poza gfrzaniem sie felg zawsze jest pewien nie mily zapaszek palonewj gumy, a tu ni cholery :/neken pisze:Mathi
Pozdrawiam
Jedyne co biore pod uwage to problemy ze sterowaniem hamulcami (moze pompka hamulcowa...tylko jak to sprawdzic?)
Pozdrawiam,
Mathi
Mathi