Kody błyskowe

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

raf1al
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Kody błyskowe

Post autor: raf1al » pt paź 26, 2007 17:01

witam mam problem ze znalezieniem odpowiedzi na ten kod 2121 ??

eidos
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia

Post autor: eidos » pt paź 26, 2007 17:18

taki kod to usterka przełącznika biegu jałowego

raf1al
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Post autor: raf1al » pt paź 26, 2007 17:21

eidos pisze:taki kod to usterka przełącznika biegu jałowego

a mógł byś mi pomoc i powiedzieć gdzie to coś sie znajduje w RP-ku i ile kosztuje naprawa?? mam właśnie problem z obrotami na jałowym!

a kod 2342 to chyba sonda Lambda ale u gaziarzy na kompie sonda jest OK ładnie oscyluje! ma znaczenie ze na gazie sprawdzałem a nie na Pb!:)

[ Dodano: 26 Paź 2007 21:52 ]
to nikt nie gdzie tego przełącznika biegu jałowego szuakc?

eidos
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia

Post autor: eidos » pt paź 26, 2007 22:44

Ten "włącznik biegu jałowego" znajduje sie przy wtrysku to jest na tym rysunku z numerem 17, ale jesli sie myle to niech mnie ktos poprawi. Niestety nie wiem jak go sprawdzic, kiedys czytalem ze trzeba zmierzyc rezystancje miedzy stykami, ale jakie wartosci powinny byc tego nie wiem. Moze wystarczy to jakos przeczyscic...

Obrazek

Jesli chodzi o kod 2342 to faktycznie cos z sonda. Jesli u gaziarzy sonda na kompie chodzi to jest ok. Problem moze byc taki ze odlaczyli ja od ECU a podłączyli tylko do komputerka gazowego i wtedy bedzie taki blad sie pojawial. Mozesz to jednak sprawdzic, wystarczy zresetowac bledy ECU i pojezdzic na BP potem sprawdzic bledy. Jesli sonda jest sprawna i wlasciwie podlaczona to nie powinien ECU lapac tego bledu 2342.
Jesli jest ok to sie nie masz co przejmowac bo w RPkach czesto ECU lapia bledy przy jezdzie na gazie.

Awatar użytkownika
guti
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Kontakt:

Post autor: guti » pt paź 26, 2007 23:03

raf1al,
"Silniczek mozna sprawdzic czy dziala, odłacz wtyczke z krokowca , do dwóch górnych pinów krokowca podłacz napięcie 4-6V silniczek powinien wysuwac trzpien lub chowac, potem zmien biegunowośc podłaczenia i trzpien powinien sie poruszac w druga stronę.

Wypadałoby jeszcze sprawdzić stycznik biegy jałowego w silniczku krokowym, do dwóch dolnych pinów silniczka podłacz omomierz , przy zamknietej przepustnicy gdy zderzak piera sie o trzpien silniczka rezystancja powinna byc bliska zero (obwód zwarty) , potem uchyl przepustnice tak zeby zdeżak nie opierał sie o trzpien silniczka krokowego teraz rezystancja powinna byc bardzo duża (obwód rozwary) dobrze jest kilkakrotnie owteirac i zamykac przepustnice i sprawdzac czy stycznik dobrze działa"

tez mialem kiedys ten problem
http://www.forum.vwgolf.pl/viewtopic.ph ... t=#1138147
i olalem sprawe:)

Zycie jest za krótkie , zeby jezdzic DIESLEM!!
Obrazek

raf1al
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Post autor: raf1al » pt paź 26, 2007 23:06

guti pisze:raf1al,
"Silniczek mozna sprawdzic czy dziala, odłacz wtyczke z krokowca , do dwóch górnych pinów krokowca podłacz napięcie 4-6V silniczek powinien wysuwac trzpien lub chowac, potem zmien biegunowośc podłaczenia i trzpien powinien sie poruszac w druga stronę.

Wypadałoby jeszcze sprawdzić stycznik biegy jałowego w silniczku krokowym, do dwóch dolnych pinów silniczka podłacz omomierz , przy zamknietej przepustnicy gdy zderzak piera sie o trzpien silniczka rezystancja powinna byc bliska zero (obwód zwarty) , potem uchyl przepustnice tak zeby zdeżak nie opierał sie o trzpien silniczka krokowego teraz rezystancja powinna byc bardzo duża (obwód rozwary) dobrze jest kilkakrotnie owteirac i zamykac przepustnice i sprawdzac czy stycznik dobrze działa"

tez mialem kiedys ten problem
http://www.forum.vwgolf.pl/viewtopic.ph ... t=#1138147
i olalem sprawe:)

ja bym tez chciał olac sprawę ale mam 1100 obr/min i przy automacie to kiepsko jest trochę na drive wrzucac:)! a czasem 300 400 jak zimny!

Awatar użytkownika
guti
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Kontakt:

Post autor: guti » pt paź 26, 2007 23:12

raf1al, aa to ty mi chyba sprzedales sprzęgło z dociskiem i zamachem ? dobrze kojarze ?
a probowales reseta robic ? wtyczke odepnij , bo tak jak kolega homsky pisze ECU w RP lubi lapac błedy.

Obrazek

raf1al
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Post autor: raf1al » pt paź 26, 2007 23:13

guti pisze:raf1al, aa to ty mi chyba sprzedales sprzęgło z dociskiem i zamachem ? dobrze kojarze ?
a probowales reseta robic ? wtyczke odepnij , bo tak jak kolega homsky pisze ECU w RP lubi lapac błedy.
a padło sprzęgło:(

a jest sposób żeby nie łapał??

eidos
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia

Post autor: eidos » pt paź 26, 2007 23:15

tak ustawienie wlasciwej emulacji sondy na komputerku gazowym, ale to chyba graniczy z cudem, o ile jest wogole mozliwe

raf1al
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Post autor: raf1al » pt paź 26, 2007 23:17

eidos pisze:tak ustawienie wlasciwej emulacji sondy na komputerku gazowym, ale to chyba graniczy z cudem, o ile jest wogole mozliwe

aha :( nawet nie wiedziałem ze można coś takiego ustawić :)

Awatar użytkownika
guti
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Kontakt:

Post autor: guti » pt paź 26, 2007 23:18

raf1al pisze:a jest sposób żeby nie łapał??
niestety ja nie znam sposobu, na forum madre głowy kombinowały jak przełacznik zrobic taki który by resetowal ECU , zeby nie otwierac maski tylko z kabinki sobie reseta strzelic. Moj szczerze powiedziawszy to juz nie wiem kiedy reseta mial , ale tez odstawial takie hocki klocki kiedys, albo obroty sie zawieszaly na wysokich 2 tys. albo padał ze potrafil zgasnac na swiatlach , zawsze pomagal reset, poznie posprawdzalem czujnik połozenia przepustnicy i od tamtej pory resetów juz nie robiłem pewnie, a co do sprzegła to jeszcze nie załozylem :P lezy i czeka nabiera mocy urzedowej , zreszta skrzynia jeszcze w rozsypce jest ta "nowa" wiec sie nie pali.

Obrazek

raf1al
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Post autor: raf1al » pt paź 26, 2007 23:21

zaczynam tęsknić za gaźnikiem :)

Awatar użytkownika
guti
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Kontakt:

Post autor: guti » pt paź 26, 2007 23:24

chyba ze masz jakiegos szpeca gazownika , niech Ci załozy zwykla instalke, znaczy załozy srube zamiast krokowca gazowego i wtedy podregulowac ? moze wina lezy w instalce gazu ? bo raz ze szaleje ona sama , a dwa ze oszukuje jeszcze na Pb.

Obrazek

raf1al
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Post autor: raf1al » pt paź 26, 2007 23:26

guti pisze:chyba ze masz jakiegos szpeca gazownika , niech Ci załozy zwykla instalke, znaczy załozy srube zamiast krokowca gazowego i wtedy podregulowac ? moze wina lezy w instalce gazu ? bo raz ze szaleje ona sama , a dwa ze oszukuje jeszcze na Pb.
w sumie sonda to nie problem sie wymieni najwyżej ale błąd 2121 jakiś przełącznik biegu jałowego to mnie martwi bardziej!

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”