Coś z ładowaniem się nagle stało !! PILNE!!!!

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
Lipek81
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Kontakt:

Post autor: Lipek81 » czw paź 25, 2007 22:52

chosen pisze:Lipek81 napisał/a:
- naciąg paska klinowego;
- pasek nowy mam bo stary sie urwał moje nie dopatrzenie ..
Lipek81 napisał/a:
- stan kółka pasowego alternatora (czy jest mocno wytarte, czy pasek przypadkiem za głęboko w nie nie wchodzi itp.)
Koło jest wporządku, nic sie nie ślizga na kole.
Nowy pasek nie gwarantuje tego, że jest dobrze naciągnięty. To, że się nie ślizga na kole o niczym nie świadczy - najlepiej zdejmij pasek i obejrzyj je dokładnie - spróbuj je ścisnąć, bądź rozszerzyć (rękami, z każdej strony) - nie powinno się wcale poddawać. Pasek klinowy nie może wchodzić w te kółko za głęboko - jego powierzchnia powinna mniej więcej zrównać się z krawędzią kółka pasowego. Przy okazji obejrzyj też pozostałe koła pasowe, od pompy wody i na wale korbowym.
chosen pisze:lampka od ładowania sie nei swieci na chodzącym silniku
- mi chodziło o to, czy zapala się przed uruchomieniem silnika? To, że nie świeci przy pracującym silniku o niczym nie świadczy.

Jeżeli stwierdzisz, że wszystko co wymieniłem jest na pewno ok, to trzeba będzie wymontować altka....

A mierzyłeś napięcie na klemie + aku i przy altku podczas pracy silnika? Duża różnica jest?

[ Dodano: Czw Paź 25, 2007 22:57 ]
Sorki, że się może tak upieram przy tym, ale miałem bardzo podobną sytuację i niepotrzebnie altka wymontowywałem...

- naprawa, odnowa i budowa od podstaw wiązek elektrycznych (także clean look);
- swapy silników;
- inne nietypowe usługi elektryczne, których warsztaty nie robią, albo biorą za nie kupę kasy :D
BARDZO niskie ceny, staranne wykonanie - szczegóły priv.

Awatar użytkownika
chosen
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Post autor: chosen » czw paź 25, 2007 23:14

kółko jest napewno dobrze, bo na starym pasku, ktory sie urwał sie tylko lekko przyślizgiwał ale to jak wodą dostał I sie wtedsy slizgał. Naciag tez jest napewno dobry, bo jak pisałem, JAk odrazu sprawdzalem po robocie i potem z rana to z altka wychodziło ok 14V a ptoem nawet 14,5V, ale juz sie tak nie robi.

A lampka na zgaszonym mruga albo swieci, nie pamietam, ale jak odpale odrazu gasnie, wiec wporzo.

CO do różnicy, to nie pamietam, ale jakas tam jest bo mase musialem dawac od altka na kleme minusową to sie wtedy polepszyło łądowanie.

Moje mk2 g60
viewtopic.php?f=87&t=402388" onclick="window.open(this.href);return false;
Obrazek

bodzio_j
Lord GTI
Lord GTI
Kontakt:

Post autor: bodzio_j » pt paź 26, 2007 06:09

chosen, Sprawdź jeszcze jedno. Tę śrubkę od niebieskiego kabelka przy altku. To jest śrubka do obwodu wzbudzenia. W środku jest zgrzana do kabelka od diód. Podczas naprawiania mogłeś to urwać, i teraz czasem styka a czasem nie. Miałem tak u siebie i problemy z ładowaniem. Niskie napięcia ładowania świadczy o tym, że altek się nie wzbudza. Jeśli masz altek bosha to rozebranie go i sprawdzsenie trwa dosłownie chwilę.

Awatar użytkownika
chosen
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Post autor: chosen » pt paź 26, 2007 16:00

wlasnie przywiozłem od brejaka ampula, bo chyba od strony osłony paska rozrządu sie go ampulkiem odkręca, do tego nasadke 22 zeby odkrecic koło, a także ściągacz - moze się przyda, mam nadzieje ze sie uda go wykręcić:>

Moje mk2 g60
Obrazek

bodzio_j
Lord GTI
Lord GTI
Kontakt:

Post autor: bodzio_j » pt paź 26, 2007 16:10

chosen pisze:wlasnie przywiozłem od brejaka ampula, bo chyba od strony osłony paska rozrządu sie go ampulkiem odkręca, do tego nasadke 22 zeby odkrecic koło, a także ściągacz - moze się przyda, mam nadzieje ze sie uda go wykręcić:>
Powinieneś wymontować bez problemu. Ściągacz przyda się do łożysk, które warto wymienić, koszt niewielki.

Awatar użytkownika
chosen
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Post autor: chosen » pt paź 26, 2007 16:57

Pojawił się pierwszy problem, wymontowałem go, ale czy musze odkręcać to koło pasa z altka ??? poniewaz nio cholery sam tego nie odkręce, poniewaz niemam jak tego koła potrzymac :/

Czy konieczne jest odkręcenie tego kołą, czy moge tylko te 4 śruby które trzymaja altek przez całą długość jak się nie mylę ?

Moje mk2 g60
Obrazek

bodzio_j
Lord GTI
Lord GTI
Kontakt:

Post autor: bodzio_j » pt paź 26, 2007 17:04

chosen pisze:Czy konieczne jest odkręcenie tego kołą, czy moge tylko te 4 śruby które trzymaja altek przez całą długość jak się nie mylę ?
Musisz. W przeciwnym razie nie rozbierzesz altka. Jeśli odkręcisz tylko te 4 długie śruby i będziesz chciał go rozmontować to urwiesz przewody od uzwojenia do diód. Zablokuj wentylator i spróbuj uderzyć w klucz młotkiem. Jakieś dwie godz. temu kumple rozbierali i mieli ten sam problem. Młotek pomógł, nic się nie stało. Ew. klucz pneumatyczny.

Awatar użytkownika
chosen
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Post autor: chosen » pt paź 26, 2007 17:21

a tam lewy gwint czy prawy??

Moje mk2 g60
Obrazek

bodzio_j
Lord GTI
Lord GTI
Kontakt:

Post autor: bodzio_j » pt paź 26, 2007 17:22

chosen pisze:a tam lewy gwint czy prawy??
Prawy

Awatar użytkownika
chosen
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Post autor: chosen » pt paź 26, 2007 17:29

dobra koło odkrecilem sam :D

Teraz sprobuje te 4 śruby ;>

na bierząco bede pisal o postępach poniewaz mam go w pokoju, badzcie tutaj jakbym miał problem :)

[ Dodano: 26 Paź 2007 17:46 ]
no i problemik :/ Te 4 śrubki ni huhu nie dają się odkręcić;/ Obracają się w środku ...paroma śrubokrętami próbowałem ...
Ostatnio zmieniony pt paź 26, 2007 17:32 przez chosen, łącznie zmieniany 1 raz.

Moje mk2 g60
Obrazek

Awatar użytkownika
miś fazi
_
_

Post autor: miś fazi » pt paź 26, 2007 17:57

te śruby są długie , idą przez cały altek , ale je widać , więc albo masz gwinty przekręcone albo coś nie tak , w najgorszym wypadku utnij je , jest dojście w rowku na stojanie , potem sobie dorobisz

bodzio_j
Lord GTI
Lord GTI
Kontakt:

Post autor: bodzio_j » pt paź 26, 2007 17:59

chosen pisze:Obracają się w środku
Ona mają się obracać, nie ma nakrętek.

[ Dodano: Pią Paź 26, 2007 18:00 ]
Może jakieś WD40?

Awatar użytkownika
chosen
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Post autor: chosen » pt paź 26, 2007 18:09

chodzi o to ze one się nie kręcą tylko te rowki na śrubokręt się obrabiają ...jeszcze kumpel potem przyjedzie to spróbujemy we dwóch ...

Moje mk2 g60
Obrazek

Awatar użytkownika
miś fazi
_
_

Post autor: miś fazi » sob paź 27, 2007 09:31

włóż dobry wkrętak w rowek i uderz dwa ,trzy razy we wkrętak , tylko z wyczuciem , powinna puścić

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”