Olej wycieka w okolicach miski.
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
- Quintus
- Użytkownik
- Auto: Dodge Durango SLT
Olej wycieka w okolicach miski.
Zauwazyłem, że olej spływa mi po misce, w ramach tropienia wycieku trafiłem na to miejsce gdzie mniej więcej wchodzi ta rura przedstawiona na zdjęciu, wyżej jest już sucho. Co moze być przyczyną? co to jest za rurka? czy ona jest nieszczelna?
Zgadza sie rura odmy słuzy do odpowietrzania komory korbowej, bo tłoki poruszając sie w dół sprężają tez w komorze powietrze, ale to powietrze jest zawsze z mgiełką olejową, olej jest odseparowany w tzw. odolejaczu lub poprostu w odmie która jest na pokrywie zaworów, olej wraca pod pokrywe zaworów a powietrze leci do przewodu ssącego za filtrem. U mnie blok z przodu jest tak samo zaolejony, i raczej tez z tego przewodu sączy, i musze to uszczelnic bo olej sączy po misce.
- Quintus
- Użytkownik
- Auto: Dodge Durango SLT
no zaraz idę odkręcać. ale zrobiłem dziś test. wyczyściłem to z wierzchu trochę, żadnych pęknięć nie widziałem, dalem trochę w rurę parenaście kilometrów, nic się nie pojawiło. może jednak puszcza mi uszczelka na misce? ale do góry olej chyba by nie chlapał? czy pod tą rurką jest jakaś uszczelka? może to ona popuszcza?