Coś z ładowaniem się nagle stało !! PILNE!!!!

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
chosen
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Coś z ładowaniem się nagle stało !! PILNE!!!!

Post autor: chosen » śr paź 24, 2007 22:35

Witam, dziś rano mi sie urwał pasek klinowy(moje zaneidbanie) ale do rzeczy, wymienilem pasek, sprawdzal ladowanie w normie, 13.8V i rośnie..... ZAjechałem do domu, wyjeżdzam z domu, patrze ze coś wszytskei podswietlenie ciemniejsze, ale myslałem ze mi sie przywidziało, i tak jade, pojechalem jeszcze do niej ,wracam, ale mysle zatrzymam sie bo cos nie tak bo i swiatła bardzo słabe, mialem pod ręką miernik, sprawdzam łądowanie, a tu zonk 10V na aku jest !!! Coś się stało z ładowaniem nagle, na co mam patrzec ??? Kabelek mogl sie jakis urwac??? nigdzie nie widze narazie, nawet juz MFA sie zaczeło zerowac jak dojeżdzałem do domu, to cud ze dojechalem, teraz go podłączyłęm pod prostownik i chce go zaraz odpalic i sprawdzic jakie ładowanie, i czy wogole cos wychdozi z altka.

A i zeby nei bylo szczotki i regulator nowe są.

Co się mogło stać?? Zauwazylem to min przez to ze samochod stracil na mocy, i wtedy stąłem...

PLZ HELP!!!!

[ Dodano: 24 Paź 2007 22:49 ]
no i wlasnie sprawdziłem ... cos nei tak z altkiem, wychodzi na przwodach nie całe 12V ;/

Czy coś się mogło uszkodzic jak sie w niego lekko pukało malym młotkiem???(była taka potrzeba...) Mogło to uszkodzic altek ?? No ale w takim raize dlaczego zaraz po tym pokazywało 13.8 V ...

Moje mk2 g60
viewtopic.php?f=87&t=402388" onclick="window.open(this.href);return false;
Obrazek

Awatar użytkownika
Bula88
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Post autor: Bula88 » śr paź 24, 2007 23:23

posprawdzal szczotki i regulator, moze cos sie uszkodzilo poprzez to pukanie mlotkiem, jak nie bedzi wyjsca to wyjac trzeba i rozebrac. sprawdzic czy w srodku wszyko ok

Awatar użytkownika
mtworus
Ma gadane
Ma gadane
Kontakt:

Post autor: mtworus » śr paź 24, 2007 23:24

Może być uszkodzona dioda, która na początku stykała a po czasie się spaliła. Sprawdzić i wymienić mostek prostowniczy.

Ewentualnie regulator napięcia, który czesto występuje ze szczotkotrzymaczem (elektroniczny jest nienaprawialny).

było kilka MK2 ... nawet GTI
było Audi 80 B4 1.9TDi 1Z
było MK4 Generation ____BLUE___1.9TDI-ALH
jest VW T3 Westfalia 1.6TD JX wysoki dach

[img]http://images20.fotosik.pl/197/c7ce2f0b29677834.jpg[/img]

Awatar użytkownika
Bula88
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Post autor: Bula88 » śr paź 24, 2007 23:25

chosen, jesli cos to nieraz lepiej kupic drugi altek ze szrotu, ceny za altek to ok. 50zl

Awatar użytkownika
chosen
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Post autor: chosen » czw paź 25, 2007 12:50

dziś zaobserwowałem ze rano jak go odpalałem mialem na altku 14,5V, a po przejechaniu pod brame juz spadło do ponizej 12V....
TEraz wracalem ze szkoly, to sprawdzilem i ladowanei wynosi 11.71V, co się dzieje ??

Moje mk2 g60
Obrazek

Awatar użytkownika
Bula88
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Post autor: Bula88 » czw paź 25, 2007 13:40

chosen, sprawdz regulator i szczotki

Awatar użytkownika
Kazimir
Grupa Wielkopolska
Grupa Wielkopolska

Post autor: Kazimir » czw paź 25, 2007 13:48

Bula88 pisze:chosen, sprawdz regulator i szczotki

A ja oprócz tego sprawdziłbym przewód który idzie z rozrusznika do aku(może się upalił lub przeciął).
Też nie miałem ładowania tylko że w maluchu :grin: wymieniłem regulator napięcia i nic.Nazajutrz pojechałem do elektryka samochodowego i okazało się że jest przecięty przewód(może o coś zachaczyłem).Po naprawie przewodu ładowanie powróciło. Pozdrawiam :bajer:

[url=http://www.fotosik.pl][img]http://images27.fotosik.pl/188/194a0404a4064a2e.jpg[/img][/url]
i LOVE DRIVE :)

Awatar użytkownika
chosen
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Post autor: chosen » czw paź 25, 2007 15:04

Przewód jest cały, a regulator ze szczotkami podmeinilem i to samo jest. Ładowanie wychodzi jakies 12V....... a na swiatłach 11.6V gdzies tak a czasami mniej....

To i tak dzis jest lepiej, wczoraj przeciez prawie nic nei łądował skoro swiateł nei miałem juz prawie z komputer MFA sie restartował ....

To co mam wyciagać Aku i sprawdzic czy te diody całe tak ?

A i jeszcze sprawdzilem czy dochodzi z aku do altka napięcie wzbudzenia, i dochodzi elegancko...
Ostatnio zmieniony czw paź 25, 2007 15:06 przez chosen, łącznie zmieniany 1 raz.

Moje mk2 g60
Obrazek

chudy26

Post autor: chudy26 » czw paź 25, 2007 16:54

daj nową mase na alter i wtedy sprawdzaj

Awatar użytkownika
chosen
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Post autor: chosen » czw paź 25, 2007 16:55

no ja pociągnołem kabelek z altka obudowy do klemy minusowej nawet.

Moje mk2 g60
Obrazek

Awatar użytkownika
zajac
Forumowy spamer :)
Forumowy spamer :)
Kontakt:

Post autor: zajac » czw paź 25, 2007 17:47

mialem to samo i altek w koncu odmowil wspolpracy(dawal napiecie raz 13,5 raz 11,8) mimo nowych szczotek regulatora i tulejek i trzeba bylo kupic nowy tyle ze za funty ](*,)

Moje mark 4 http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=251704&start=0

NARZĘDZIA I SPRZĘT WARSZTATOWY - SPRZEDAŻ
Pomoc prawna - ubezpieczenia
Ubezpieczenia PZU OC, AC, NNW, Pakiety - Tanio

Awatar użytkownika
chosen
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Post autor: chosen » czw paź 25, 2007 17:50

no nic, rozbiore go, i przywioze kumpla elektornika, najwyzej kupie z allegro jakis altek jak z tego nic nie będzie.

Moje mk2 g60
Obrazek

Awatar użytkownika
Lipek81
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Kontakt:

Post autor: Lipek81 » czw paź 25, 2007 22:24

chosen, najpierw spradź:
- naciąg paska klinowego;
- stan kółka pasowego alternatora (czy jest mocno wytarte, czy pasek przypadkiem za głęboko w nie nie wchodzi itp.)
- połączenie kabelka niebieskiego do alternatora (jak przekręcisz kluczyk, ale nie odpalisz, to ma się zaświecić kontrolka ładowania - jak nie świeci, to albo ten kabelek, albo w samym altku coś nie tak)
- polączenie przewodu grubego czerwonego przy alternatorze, przy rozruszniku i przy klemie + aku (czy wszystkie śruby są dociągnięte? Czy tam przypadkiem nic nie zardzewiało?)

Najpierw zrób te czynności - nie wymagają one dużo roboty, a być może nie będziesz musiał niepotrzebnie altka wyciągać.

Wszystkie wyżej wymienione usterki mogą powodować brak ładowania, przy jednoczesnym braku zaświecenia się lampki od ładowania podczas pracy silnika.
Kiedyś miałem zonka właśnie z tym kółkiem pasowym - przetarło się i przerdzewialo - pasek nie był wtedy dobrze naciągnięty, ale o dziwo nie piszczał. Ładowania nie było, a lampka od ładowania się nie świeciła. Wymieniłem kółko, i w drogę - po dwóch dniach stanął gdzieś w polu, bo podczas naprawy zapomniałem podłaczyć tego niebieskiego kabelka. :grin:

- naprawa, odnowa i budowa od podstaw wiązek elektrycznych (także clean look);
- swapy silników;
- inne nietypowe usługi elektryczne, których warsztaty nie robią, albo biorą za nie kupę kasy :D
BARDZO niskie ceny, staranne wykonanie - szczegóły priv.

Awatar użytkownika
chosen
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Post autor: chosen » czw paź 25, 2007 22:32

Lipek81 pisze:- naciąg paska klinowego;
- pasek nowy mam bo stary sie urwał :) moje nie dopatrzenie ..
Lipek81 pisze:- stan kółka pasowego alternatora (czy jest mocno wytarte, czy pasek przypadkiem za głęboko w nie nie wchodzi itp.)
Koło jest wporządku, nic sie nie ślizga na kole.
- połączenie kabelka niebieskiego do alternatora (jak przekręcisz kluczyk, ale nie odpalisz, to ma się zaświecić kontrolka ładowania - jak nie świeci, to albo ten kabelek, albo w samym altku coś nie tak)
kabelek od wzbudzenia wporzo
Lipek81 pisze:- polączenie przewodu grubego czerwonego przy alternatorze, przy rozruszniku i przy klemie + aku (czy wszystkie śruby są dociągnięte? Czy tam przypadkiem nic nie zardzewiało?)
końcówki były czyszczone, zreszta jezeli by łądował t o z wyjscia altka by wychodziło eleganckie lądowanie, a tu z wyjscia dupne wychodzi...

Kółko mi sie wydjae ze jest w dobrym stnaie, bo ani nei pordzewiałę ani nic, nie ślizga sie nowy pasek, elegancko się obraca i lampka od ładowania sie nei swieci na chodzącym silniku.

Moje mk2 g60
Obrazek

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”