Kolory przewodów ogrzewania (w przycisku)
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Kolory przewodów ogrzewania (w przycisku)
Witam
Planuję niebawem rozłączyć ogrzewanie tylnej szyby i lusterek.
Powiedzcie mi, jakie kolory kabli w przycisku ogrzewanie tylnej szyby są od ogrzewania tylnej szyby, a jakie od ogzrewania lusterek?
Czy są osobne kable w przycisku do lewego i prawego lusterka?
Jak podłączyć osobną lamkę (najlpiej diodę) sygnalizującą włączenie ogrzewania lusterek?
Czy ktoś się orientuje jaki prąd pobiera ogzrewanie lusterek?
Planuję niebawem rozłączyć ogrzewanie tylnej szyby i lusterek.
Powiedzcie mi, jakie kolory kabli w przycisku ogrzewanie tylnej szyby są od ogrzewania tylnej szyby, a jakie od ogzrewania lusterek?
Czy są osobne kable w przycisku do lewego i prawego lusterka?
Jak podłączyć osobną lamkę (najlpiej diodę) sygnalizującą włączenie ogrzewania lusterek?
Czy ktoś się orientuje jaki prąd pobiera ogzrewanie lusterek?
Re: Kolory przewodów ogrzewania (w przycisku)
Ja bym wyciągną osobne przewody od istniejącej lampki i po sprawie, a co dasz na końcu tych kabelków to już twoja sprawa (mam na myśli diode czy żarówke)Jak podłączyć osobną lamkę (najlpiej diodę) sygnalizującą włączenie ogrzewania lusterek?
- Paweł Marek
- V.I.P.

nie, 2 grubsze kable we włączniku są od szyb i lusterek, rozdział następuje gdzieś koło skrzynki albo w samej skrzynce i tam musisz odciąć lusterka, a co do podświetlenia zależy czy zastosujesz taki włącznik jak do szyb , czy inny, czy chcesz mieć dwie żaróweczki jak w oryginale czy jedną.Jaceklo pisze:Czy są osobne kable w przycisku do lewego i prawego lusterka?
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
A jak dobrać się do skrzynki i jakich przewodów tam szukać?Paweł Marek pisze: nie, 2 grubsze kable we włączniku są od szyb i lusterek, rozdział następuje gdzieś koło skrzynki albo w samej skrzynce i tam musisz odciąć lusterka,
Zasadniczo wystarczy mi jedna - sygnalizująca włączenie podgrzewania (uważam, że oryginalne wyłaczniki są za drogie, aby go wykorzystać).Paweł Marek pisze: czy chcesz mieć dwie żaróweczki jak w oryginale czy jedną.
A nikt nie wie jakiego rzędu prąd jest potzrebny do ogrzewania lusterek?
mnie cholera brała na orginalny sterownik lusterek , więc posiedziałem dwa dni i zrobiłem sobie taki , wiem że samoróba ale sto razy wygodniejszy do obsługi niż orginal , poza tym ma osobne włączanie ogrzewania wraz z kontrolką , a orginalne kable do podgrzewania to biały i brązowy , orginalne podgrzewane szkła ( nie maty z allegro ) biorą około 1,4 A , dla tego orginalnie są podpięte pod ogrzewanie szyby i można je włączyć po kluczyku , najlepiej jak silnik chodziŚwietny sterownik 
Skoro biorą tylko 3A, to mogę z czystym sumieniem dać wyłącznik 5A...
Tylko dalej nie wiem gdzie szukac przewodów od grzania lusterek...
Mi zalezy na tym, żeby rozdzielić ogrzewanie lusterek (fabryczne) i tylnej szyby, ponieważ przeważnie lusterka chcę grzać dłużej niż tylną szybę....miś fazi pisze:orginalne podgrzewane szkła ( nie maty z allegro ) biorą około 1,4 A , dla tego orginalnie są podpięte pod ogrzewanie szyby
Skoro biorą tylko 3A, to mogę z czystym sumieniem dać wyłącznik 5A...
Tylko dalej nie wiem gdzie szukac przewodów od grzania lusterek...
masowy w VW jest zawsze brązowy , ja mam kontrolke zrobioną na kontraktonie , na kontrakton jest nawiniete 20 zwojów drutu miedzianego 0,5 mm i w czasie przepływu prądu pole magnetyczne łączy kontrakton , a on dopiero puszcza napiecie na kontrolke , w razie niedziałania choćby jednego lusterka pole magnetyczne jest za małe żeby włączyc kontrakton , tak mam zrobione inne kontrolki , i zawsze wiem że jak coś nie działa to kontrolka nie świeci , tak samo np. pozycyjne , jak chocby jedna żarówka sie spali to kontrolka nie świeci , tylko do każdego urządzonka trzeba dobrać odpowiednia ilośc zwoji drutu na kontraktonie
To znaczy, że przewód prowadzący do lusterek/świateł jest nawiniety na kontaktron, który działa jak włącznik kontrolki, a napięcie na kontrolkę jest podciągniete z np. oświetlenia deski rozdzielczej, tak?miś fazi pisze: ja mam kontrolke zrobioną na kontraktonie , na kontrakton jest nawiniete 20 zwojów drutu miedzianego 0,5 mm i w czasie przepływu prądu pole magnetyczne łączy kontrakton , a on dopiero puszcza napiecie na kontrolke
Czy jak kupię w sklepie elektronicznym dowolny kontaktron, to bedzie działać?