Szarpanie przy zmiany biegow...
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Szarpanie przy zmiany biegow...
Witam, moj problem polega na szarpaniu podczas zmiany biegow tzn. gdy juz wrzuce np. 2 to za nim puszcze do konca sprzeglo musze juz troche gazu dac bo inaczej gdy zmienie normalnie, auto troche przychamuje(szarpnie) powiedzccie czy wy tez macie tak samo w 1Z?? moze sprzeglo dokonalo juz swojego zywota?? a moze gaz za pozno lapie czy cos w tym stylu? Co sadzicie o tym?
Jestem mechanikiem ASO Skoda, słóże pomoca lecz tez czasem jej potrzebuje...
Coś mi się wydaje diaz34, że chyba wcześniej jeździłeś jakimś dwusuwem (w dwusuwach przy zmianie biegów najpierw wyłączamy całkowicie sprzęgło a potem dodajemy gazu - czyli tak jak Ty opisałeś sposób jazdy Twoim golfem) w czterosuwach puszcza się sprzęgło i jednocześnie dodaje gazu i wtedy nie ma problemu z szarpaniem.
tego sie nie da dokladnie opisac,to szarpanie sie nasila przy ostrym ruszaniu i nawet przy ruszaniu z 1 biegu szarpie,kumpel ma identyczny silnik i tego szarpania nie ma, mozliwe ze to juz koniec sprzegla w koncu auto ma 300 tys. przebiegu, zalozylem temat bo moze ktos mial kiedys podobny problem w koncu po to jest forum. Ale mozliwe tez ze tak jest w koncu jak wrzuce z wyczuciem szarpniecia niema.
Jestem mechanikiem ASO Skoda, słóże pomoca lecz tez czasem jej potrzebuje...