Pompa paliwowa?

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

etna
Nowicjusz
Nowicjusz

Pompa paliwowa?

Post autor: etna » pn paź 22, 2007 13:01

Witam wszystkich serdecznie :)
Dopiero co odkrylem Wasze forum i chyba bede pasowal z tym co mam zamiar zrobic z moim MK3 :)
Na starcie chcialbym poprosic was o pomoc. Mam problemy z prawdopodobnie pompa paliwowa. Zaparkowalem golfa pod domem, nastepnego dnia chcialem odpalic i nic. Przewody paliwowe suche. Wbilem miernik we wtyczke pompy i dostaje po przekreceniu kluczyka 12 volt przez sekunde, pozniech przy rozruchu swoje 10 czy 11 i nic. Nie pompuje paliwa. Wczesniej bzyczala po przekreceniu kluczyka przez sekundke, teraz nic. Moje pytanko: Na wtyczce sa 4 kable. 2 na ktorych jest prad i 2 po srodku ciensze. Jakie jest ich zadanie? Istnieje taka mozliwosc ze to tylko przekaznik w skrzynce (chyba 12) padl i pompa mimo ze dostaje prad, nie kreci? Czy moge to wykluczyc? Jestem u rodziny za granica i takie to to kosztuje 29€ !! , troche duzo dla samego testu :(
Z gory dziekuje

zoso8894
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: zoso8894 » pn paź 22, 2007 14:51

to proste , odkręć zaślepkę i dostan sie do pompki ,
podłącz na krótko 12 V do wyprowadzeń i bedziesz wiedział
( A te 2 pozostałe przewody to są od wskażnika poziomu paliwa )
kolor brązowy albo czarny to minus zasilania pompy
a plus nie pamiętam teraz musisz sprawdzić sam tylko nie spal wskażnika poziomu...

Aha , pompka po przekręceniu kluczyka chodzi tylko pare sekund
dopiero jak zapalisz to chodzi ciągle

ok no to jak pompka dziala to załóż jeden przewód paliwowy ten z lewej strony
i podaj napięcie a tym drugim czyli powrotem powinno wracać paliwo -załóż na niego
jakiś wężyk żeby nie lało się do środka
I tym samym bedziesz wiedział czy masz drożny układ paliwowy

pompka kosztuje u nas okolo 70 zł , sa 2 rodzaje 1 bar i 3 bary
Ostatnio zmieniony pn paź 22, 2007 15:16 przez zoso8894, łącznie zmieniany 3 razy.

etna
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: etna » pn paź 22, 2007 15:18

Dzieki za odpowiedz. 12 volt dostaje i nic, cisza, czyli zdechla. Dzwonilem z handlarzem... 280€ nowa, bo wersja pompy, ktora jest w baku. Zewnetrzna ma byc tansza, ale tez cos pod 200€. Ceny tu maja kosmiczne :( Moze uda mi sie jakas uzywke dostac. Ktora mam brac do 1.8 90 koni? czy jest to moze w miare obojetne gdybym nie dostal 1 bar a 3 bar i na odwrot? Wieczorem mialem wracac do kraju, ale chyba nic z tego :(

zoso8894
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: zoso8894 » pn paź 22, 2007 15:24

najlepiej zobacz jaki masz kolor od góry :
http://www.allegro.pl/item259251619_pom ... 1_bar.html

czy ten :
http://www.allegro.pl/item255473469_pom ... 3_bar.html

czarna ma 1 bar i wg opisu do 1,8 potrzebujesz wlasnie tą.
szkoda bo mogłbyś zamowic rano na allegro u kogoś za pobraniem i jutro-pojutrze mialbyś

Aha moze oni ci chca sprzedac całą pompe z obudową ?
szukaj tylko pompki tzn wkładu do obudowy jak na foto
Ostatnio zmieniony pn paź 22, 2007 15:26 przez zoso8894, łącznie zmieniany 1 raz.

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”