Szyberdach

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
Baltazar
Ma gadane
Ma gadane
Kontakt:

Szyberdach

Post autor: Baltazar » pn paź 22, 2007 08:20

Witajcie,

W ten weekend wymieniałem szyber w swoim autku (w starym padła oczywiście lewa prowadnica). Dziś bolą mnie paluchy od tej diabelnej tapicerki i poczucie niespełnionej dobrze roboty a mianowicie:

1. jak zdemontować ze starego szyberdachu "owiewkę" która wysuwa się do góry po otwarciu całego szyberdachu? (w tym kupionym brak - koleś wymontował chyba nawet to!)

2. Szyberdach po zamontowaniu otwiera się w górę bez problemu natomiast wzdłuż z pewnym oporem - tak jakby coś gdzieś tarło lub może krzywo coś włożyłem? ale przecież śruby mocujące nie pozwolą na inne mocowanie...

będę wdzięczny za Waszą pomoc! :)

[ Dodano: Pon Paź 22, 2007 11:24 am ]
a moze trzeba szybę zdjąć? ktoś wie jak zdemontować szybę...? może wtedy dostęp będzie do owiewki....

Pozdrawiam,
Baltazar

Awatar użytkownika
daniel2505
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: daniel2505 » pn paź 22, 2007 11:56

Nawet jeśli nie znasz rosyjskiego to domyslisz się po obrazkach o co biega http://volkswagen.msk.ru/forum/index.ph ... opic=49776. Szybę trzeba wykręcić zeby dostać się do owiewki. Jak wyjmiesz szybę będziesz juz wiedział jak to zrobić. Poza tym możesz szybe ustawic bo na tych śrubach mocujących jest regulacja szyby i może dzieki temu przestanie trzeć szyberdach podczas otwierania. Wiem co to za ból. Wiosną się z tym bawiłem i do dziś szyberdach mi się uchyla ale podczas zamykania trze o dach. Niby nie mozna go źle przykręcić bo śruby ustalaja pozycję ale mam własnie takie wrażenie jakby był troszkę za bardzo przesunięty do tyłu. Pozycjonowałem szybę na 100000000 sposobów i nic to nie dał. Rzyczę powodzenia

[url=http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=123919/]Mój zielony VARIANT[/url]

Awatar użytkownika
Baltazar
Ma gadane
Ma gadane
Kontakt:

Post autor: Baltazar » pn paź 22, 2007 12:44

serdeczne dzięki! :)

spróbuję w ten weekend znowu to cudo rozkręcić :))

Pozdrawiam,
Baltazar

Awatar użytkownika
daniel2505
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: daniel2505 » pn paź 22, 2007 13:17

Powodzenia. Z tym że do odkręcenia szyby nie musisz nic rozkręcać. Wystarczy odsunąć do tyłu rynienke do odprowadzania wody i juz masz dostep do śrub mocujących szybę. Popuszczając je możesz regulować szybe a wykrecając wyciągasz ją. Z wyjęciem samej szyby jeśli masz klucz jest 2 minuty roboty. Troche zabawy jest tylko z tym żeby ustawić ja później na miejscu. Najlepiej robic to we dwóch. Przytrzymasz szybę w odpowiednim połozeniu a druga osoba ja dokręci.

[url=http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=123919/]Mój zielony VARIANT[/url]

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”