Uszczelka pod pokrywą głowicy
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Uszczelka pod pokrywą głowicy
Leje mi się ostro olej. Mokry jest kolektor ssący i wszystko pod nim. Nie mogę zlokalizować wycieku bo nie ma dojścia z tamtej strony i chcę wymienic tą uszczelkę.
Dajcie jakieś wskazówki jak to zrobic. Iles śrub trzeba odkręcić i w jakiej kolejności. Co trzeba odkręcić zeby można było zdjąć całą pokrywę??
Nie mozna teraz dodac zdjec, moze pozniej bedzie mozna.
Dajcie jakieś wskazówki jak to zrobic. Iles śrub trzeba odkręcić i w jakiej kolejności. Co trzeba odkręcić zeby można było zdjąć całą pokrywę??
Nie mozna teraz dodac zdjec, moze pozniej bedzie mozna.
Tak, uszczelka pokrywy zaworów.
Silnik tak jak w profilu moim.
1.4, 16v, 98r.
Chcę to zrobić w poniedziałek (razem z kupnem uszczelek)
Poprosze o instrukcje, jak to zrobić i na co uwazac.
Narazie widze to tak. Zdejmuje osłony plastikowe, wykręcam świece - musze wykręcić je?? Odkręcam z ok10 śrub (3 rzędy) i zdejmuje pokrywe? Odejdzie łatwo czy trzeba jakiejś siły użyć? A co jak jest na silikonie uszczelniona? Jak to oczyścić zeby nic do środka nie naleciało? Zakładam nową uszczelkę i jak ją dokręcam? Nie mam klucza z dynamometrem. Odrazu na maxa czy stopniowo jakoś?

Silnik tak jak w profilu moim.
1.4, 16v, 98r.
Chcę to zrobić w poniedziałek (razem z kupnem uszczelek)
Poprosze o instrukcje, jak to zrobić i na co uwazac.
Narazie widze to tak. Zdejmuje osłony plastikowe, wykręcam świece - musze wykręcić je?? Odkręcam z ok10 śrub (3 rzędy) i zdejmuje pokrywe? Odejdzie łatwo czy trzeba jakiejś siły użyć? A co jak jest na silikonie uszczelniona? Jak to oczyścić zeby nic do środka nie naleciało? Zakładam nową uszczelkę i jak ją dokręcam? Nie mam klucza z dynamometrem. Odrazu na maxa czy stopniowo jakoś?

- vwarek
- Mistrz KieroVWnicy

- Auto: Bora
- Silnik: AQN
Dlaczego?kiss pisze:Żeby zdjąć pokrywę to trzeba rozpinać rozrząd
Koszt coś około 30 PLN, kupowałem coś takiego do Seata pod miskę olejową, rewelacja tylko trzeba dobrze powierzchnie odtłuścićkiss pisze:tylko jest zastosowana specjalna masa uszczelniająca
The quieter you become, the more you are able to hear...

Interesowałem się kiedyś tym bo zauważyłem u siebie że jedna ze swiec jest pomazana olejem i tez chciałem wymienic uszczelkę, ale jak się okazało że warto tym się zająć dopiero przy okazji wymiany rozrządu.vwarek pisze:więc pytam dlaczego (skąd wiesz).
Przerabiałem ten temat dla tego wiem
Pozdrawiam!