Silnik słabo się rozgrzewa
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Silnik słabo się rozgrzewa
Przy temperaturze zew. ok 6 - 8 stopni zauważyłem, że wskaźnik temperatury silnika nie dochodzi mi do 90 st. Wskazówka zatrzymuje się 1 kreskę przed 90 st. Gdy zatrzymam się w jakimś korku to jest ok - zaraz temperatura wzrasta. Co może być tego przyczyną? Golf 1.6 SR
moim zdaniem nie masz co sprawdzać jak nie trzyma temperatury to na 100% termostat możesz śmiało kupować nowy, koszt około 50 zł. Nie wiem ile za wymianę ale to też nie są duże pieniądze. Autko szybciej się nagrzeje i mniej będzie spalało.
Ostatnio zmieniony pt paź 19, 2007 16:58 przez żaba 1, łącznie zmieniany 1 raz.
- roboform550
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
Zbyt szybko otwiera ci się termostat co powoduje że płyn idzie na duży obieg a silnik nie jest w stanie utrzymać temperatury 90 stopni gdyż podczas jazdy zimne powietrze omywa chłodnicę i płyn się nie zagrzewa. Gdy stoisz w korku lub na światłach tego przepływającego powietrza niema i płyn bez problemu się nagrzewa. Termostat około 30 zł. a wymienić możesz sam jak masz trochę wprawy to dobre pół godzinki majstrowania.
pozdro
pozdro