Schemat alternatora - diesel z wyjściem na obrotomierz
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Schemat alternatora - diesel z wyjściem na obrotomierz
Witam. Poszukuję schematu alternatora - diesel z wyjściem na obrotomierz. Będę wdzięczny za pomoc 

Witam
Odgrzeję temat.. W silniku benzynowym na alternatorze mam trzy złącza. Wyjście prądowe, wyjście z sygnałem obrotów (chyba) do którego jest podłączony niebieski kabelek, i jakieś B+. To wyjście od obrotów jest obok prądowego, dobrze wogóle mówię, że to jest od obrotów? Jeśli tak to jaki tam jest sygnał? Ile impulsów na obrót silnika? Chce na podstawie sygnału z alternatora zrobić obrotomierz..
Odgrzeję temat.. W silniku benzynowym na alternatorze mam trzy złącza. Wyjście prądowe, wyjście z sygnałem obrotów (chyba) do którego jest podłączony niebieski kabelek, i jakieś B+. To wyjście od obrotów jest obok prądowego, dobrze wogóle mówię, że to jest od obrotów? Jeśli tak to jaki tam jest sygnał? Ile impulsów na obrót silnika? Chce na podstawie sygnału z alternatora zrobić obrotomierz..

w silniku benzynowym obrotomierz podłączony jest do cewki zapłonowej, w starszych tak było. a te wyjścia co masz ty w altku to masz jedno na kontrolke ładowania a drugie to jest chyba prąd wzbudzenia a trzecie najgrubszy kabel to poprostu to co altek wykreci przez regulato 14,4V. niech mnie ktos poprawi jak sie myle.