Nie dziala podnosnik szyby - prawy tylni

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
Pelos
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Nie dziala podnosnik szyby - prawy tylni

Post autor: Pelos » wt paź 16, 2007 22:16

Hejka,
Mam wymontowany sterownik Brose 05 0740 10 (1H 483 9402 ARE) - jest w tej chwili niepodlaczony do szyby. Poprzedni wlasciciel juz z nim cos walczyl.

Efekt jest taki, ze przy drzwiach (prawe tylne) wlacznik od szyb - zwarcie pinow 3 i 5 powoduje pstykniecie przekaznikow i wylaczenie modulu (bo juz jest w skrajnej pozycji i dalej nie pojedzie). Natomiast zwarcie pinow 4 i 5 - kompletny brak reakcji.

Pomierzylem na sterowniku pin 3 (przewod zielono bialy) sygnaly z przycisku sa OK.

Inna ciekawostka ... przy desce rozdzielczej sa przyciski do elektrycznych szyb. Przycisk blokady tylnych szyb - nie pamietam w ktorej pozycji wcisniety albo wycisniety i wduszam "szyba do gory" mechanizm zaczyna jechac, ale gdy puszcze wraca spowrotem sam w skrajna pozycje. Gdy blokada jest w drugim polozeniu - mechanizm nie rusza sie wogole.

Sprawdzilem sygnal z przycisku blokady - pin 6 sterownika, wyglada, ze jest OK.
Tak samo zasilanie na pinie 15.

Macie pomysl co by mozna tu jeszcze obmierzyc ? Co to moze byc ? Czy taki typ sterownika wystepuje w prawych tylnich drzwiach ?

--
pozdrawiam
http://fotoblog.pelos.pl
Moj Variant http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=141762

jackyz
Użytkownik
Użytkownik

Re: Nie dziala podnosnik szyby - prawy tylni

Post autor: jackyz » czw paź 18, 2007 00:40

Pelos pisze:Hejka,
Mam wymontowany sterownik Brose 05 0740 10 (1H 483 9402 ARE) - jest w tej chwili niepodlaczony do szyby. Poprzedni wlasciciel juz z nim cos walczyl.

Efekt jest taki, ze przy drzwiach (prawe tylne) wlacznik od szyb - zwarcie pinow 3 i 5 powoduje pstykniecie przekaznikow i wylaczenie modulu (bo juz jest w skrajnej pozycji i dalej nie pojedzie). Natomiast zwarcie pinow 4 i 5 - kompletny brak reakcji.

Pomierzylem na sterowniku pin 3 (przewod zielono bialy) sygnaly z przycisku sa OK.

Inna ciekawostka ... przy desce rozdzielczej sa przyciski do elektrycznych szyb. Przycisk blokady tylnych szyb - nie pamietam w ktorej pozycji wcisniety albo wycisniety i wduszam "szyba do gory" mechanizm zaczyna jechac, ale gdy puszcze wraca spowrotem sam w skrajna pozycje. Gdy blokada jest w drugim polozeniu - mechanizm nie rusza sie wogole.

Sprawdzilem sygnal z przycisku blokady - pin 6 sterownika, wyglada, ze jest OK.
Tak samo zasilanie na pinie 15.

Macie pomysl co by mozna tu jeszcze obmierzyc ? Co to moze byc ? Czy taki typ sterownika wystepuje w prawych tylnich drzwiach ?
Jeżeli moge doradzić to sprawdz kable w osłonie gumowej(między drzwiami a słupkiem),bo tam lubią sie łamać.Ja mialem podobny problem.

Jacek

Awatar użytkownika
MarcoVW
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Post autor: MarcoVW » czw paź 18, 2007 09:28

Mialem w rekach modul BROSE podnosnika tylne lewe drzwi. Szyba u mnie czasami podczas jazdy sama sie opuszczala , w gore podnosila sie na raty.

Mialem mierzone wszytkie piny. Jak na kabelkach od przelacznikow szyb masz napiecia to one sa ok.

Muisz otworzyc modul , wciskać przelaczniki i sprawdzać napiecie wewnatrz przy calakach.
Ja mialem cos uszkodzone wewnatrz z powodu wilgoci, modul nie naprawialny. Trzeba bylo kupic silniczek z modulem bo samego modulu nikt nie sprzedaje.

Awatar użytkownika
Pelos
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Post autor: Pelos » sob paź 20, 2007 16:41

MarcoVW pisze:Mialem w rekach modul BROSE podnosnika tylne lewe drzwi. Szyba u mnie czasami podczas jazdy sama sie opuszczala , w gore podnosila sie na raty.

Mialem mierzone wszytkie piny. Jak na kabelkach od przelacznikow szyb masz napiecia to one sa ok.

Muisz otworzyc modul , wciskać przelaczniki i sprawdzać napiecie wewnatrz przy calakach.
Ja mialem cos uszkodzone wewnatrz z powodu wilgoci, modul nie naprawialny. Trzeba bylo kupic silniczek z modulem bo samego modulu nikt nie sprzedaje.
Caly czas mam nadzieje, ze sam modul jest OK. Puszke ze sterownikiem juz otwieralem (byla odlaczona od mechanizmu przez poprzedniego wlasciciela) - srodek wyglada OK bez wilgoci i wogole. Zostaje jeszcze na biurku podlaczenie i sprawdzenie.

[ Dodano: 09 Lis 2007 08:46 ]
MarcoVW pisze:Mialem w rekach modul BROSE podnosnika tylne lewe drzwi. Szyba u mnie czasami podczas jazdy sama sie opuszczala , w gore podnosila sie na raty.

Czesc,
Skonczylo sie wymiana calego sterownika z silniczkiem. Roznil sie troche numerami ale wszystko pasuje. Instalacja bajecznie prosta. Cena z przesylka - 150zl ale wyglada na malo uzywany. Generalnie to druga szyba otwiera sie na raty - wiec pewnie skonczy sie smiercia sterownika - bede musial obadac na wiosne co i jak. Bede mial troche czasu to musze zobaczyc w ten sterownik...

--
pozdrawiam
http://fotoblog.pelos.pl
Moj Variant http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=141762

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”