Metaliczne pukanie w silniku (AEX)

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
Jacenty85
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Metaliczne pukanie w silniku (AEX)

Post autor: Jacenty85 » śr paź 10, 2007 23:59

Witam! Pisze bo już jestem zdesperowany. Niedawno pojawiły mi się stuki w silniku przypominające metaliczne rytmiczne klikanie. Diagnoza natychmiastowa - szklanki. Wymieniłem na oryginalne i dokładnie efekt taki sam - po prostu żadnej zmiany. Żeby "zobrazować" ten odgłos mysielibyście wziąć długopis z metalową końcówką i pukać o łyżkę :) :food: . Co to moze być waszym zdaniem? Dodam, że silnik ma wymieniany olej co 10 tysięcy i od wymiany do wymiany nie dolewam ani grama gdyż tego nie wymaga. Może warto byłoby zbadać ciśnienie oleju mimo tego, że lampka się nie włącza? Bez względu na stopień nagrzania pukanie jest identyczne. Miał ktoś podobny przypadek??

Bąku
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Post autor: Bąku » czw paź 11, 2007 06:35

hmm no ciekawa sprawa :-k cosik mi się wydaje że to coś się dzieje z układem tlokowo-korbowym tylko co

Mój Były mk3 na VENTO FRONCIE
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=102145&postdays=0&postorder=asc&start=0

Awatar użytkownika
Jacenty85
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Post autor: Jacenty85 » czw paź 11, 2007 13:11

stuki wyraźnie słyszalne są w okolicach głowicy...wiec to chyba raczej nie układ tłokowo korbowy.

RzEsKi_STG
Nowicjusz
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: RzEsKi_STG » śr paź 17, 2007 20:19

Jak na moje to te silniki tak maja jak są zimne, u mnie tez cos puka jak jest zimny jak sie nagrzeje juz jest ok. Sąsiad ma polo 6n 1,4 AEX i jak jest zimny chodzi prawie jak diesel hehe. Moja rada to sprawdz szczelnośc kolektora wydechowego przy głowicy, bo w tym silniku jest gowniano rozwiazane ze caly układ wydechowy sztywno wisi na kolektorze, a wydech idzie pod misa, wystarczy gdzieś lekko przychaczyc i juz mamy nieszczelny i krzywy kolektor. Zdemontuj go sprawdz czy ma płaską i gładka powierzcznie, jesli nie jedz na szlif kolektora. A jeśli jest dobry to kup nową uszczelkę i mocno przykręc. Powinno pomóc, tez tak mialem, całe pukanie pochodziło z nieszczelnego kolektora.
Ostatnio zmieniony śr paź 17, 2007 20:23 przez RzEsKi_STG, łącznie zmieniany 2 razy.

Pozdrawiam
RzEsKi_STG

hasiek
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: hasiek » czw paź 18, 2007 00:16

Jacenty85 pisze:stuki wyraźnie słyszalne są w okolicach głowicy...wiec to chyba raczej nie układ tłokowo korbowy.
jeśli to będzie tulejka korbowodu to stuk będzie w okolicy głłowicy

HUBERT GTI
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Post autor: HUBERT GTI » czw paź 18, 2007 03:35

Nie wiem o jakiego typu dokładnie stukanie Ci chodzi, ale ja mam caly czas u siebie takie stukanie jak przy hydropopychaczach, ale przy diagnozie u mechanika okazało się że to wtryskiwacze tak sie tłuką!! I też dźwięk wydobywa się z okolic głowicy (listwa wtryskowa)! I szczerze mówiąc nie mam pojęcia czy to normalne czy to tak powinno byc czy to jakas usterka - a jeśli u sterka to czy szkodliwa? Sprawdź to być może będziesz miał zagadke z głowy :grin: !

pozdaVWiam!!

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”