nawiercanie tarcz, probowal ktos?
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
nawiercanie tarcz, probowal ktos?
witam
kombinuje nad przerobka tarcz na nawiercane. w poprzednim aucie przrobilem na nawiercane i czuc roznice przy dluzszym i gwaltownym hamowaniu, a wyszlo to mi tak (wszystko robione wlasnorecznie):
zrobilem na takich tarczach ponad 15tys km i nigdzie popekala, nie wykrzywila sie itp.
i tu pytanie- robil ktos takie w MK2? jak z wytrzymaloscia?
kombinuje nad przerobka tarcz na nawiercane. w poprzednim aucie przrobilem na nawiercane i czuc roznice przy dluzszym i gwaltownym hamowaniu, a wyszlo to mi tak (wszystko robione wlasnorecznie):
zrobilem na takich tarczach ponad 15tys km i nigdzie popekala, nie wykrzywila sie itp.
i tu pytanie- robil ktos takie w MK2? jak z wytrzymaloscia?
VW Jetta MK2 1,8
- grandi
- Lord GTI
- Auto: Octavia
- Silnik: AQY
nagzeją sie do czerwonosci kiedys , popada zaraz, zmeczenie materialu i pyk tarcz nie ma
...wiesz co jest szykiem , jeździć klasykiem a nie plastikiem...
Temat o moim golfie viewtopic.php?f=87&t=519932" onclick="window.open(this.href);return false;
Temat o moim golfie viewtopic.php?f=87&t=519932" onclick="window.open(this.href);return false;
bongo jakos jestem normalny i takie rzeczy robie.... a pozatym odkiedy cyfrowa maszyna do odrobki staki to druciarstwo....
pozatym od kiedy nawiercanie oslabia? polecam poczytac conieco o konstrukcjach kratownicowych. tak samo jak zaczyna Ci pekac material, nawierc otwor na koncu i jakos dalej nie bedzie ci pekalo.
tak samo konstrukcje mostow, maja pelno technologicznie wierconych otworow a jakos stoja. skoro dziury mialy by oslabiac to dlaczego nie robia mostow z pelnego materialu...
zobacz firme mikoda (micoda) jakos ma w ofercie pelne i nawiercane tarcze przy czym cena jednej i drugiej rozni sie o 20zl. wiec podejrzewam ze za 20zl nie zastosuja jakiegos specjanego stopu to nawiercanych tylko poprostu wierca pelne czyli firma zajmujaca sie tarczami tez robi druciarstwo...
P.S. Krystian, dziekuje za cierpliwe wyjasnienie co i jak. masz u mnie piwko
pozatym od kiedy nawiercanie oslabia? polecam poczytac conieco o konstrukcjach kratownicowych. tak samo jak zaczyna Ci pekac material, nawierc otwor na koncu i jakos dalej nie bedzie ci pekalo.
tak samo konstrukcje mostow, maja pelno technologicznie wierconych otworow a jakos stoja. skoro dziury mialy by oslabiac to dlaczego nie robia mostow z pelnego materialu...
zobacz firme mikoda (micoda) jakos ma w ofercie pelne i nawiercane tarcze przy czym cena jednej i drugiej rozni sie o 20zl. wiec podejrzewam ze za 20zl nie zastosuja jakiegos specjanego stopu to nawiercanych tylko poprostu wierca pelne czyli firma zajmujaca sie tarczami tez robi druciarstwo...
P.S. Krystian, dziekuje za cierpliwe wyjasnienie co i jak. masz u mnie piwko
VW Jetta MK2 1,8
- andrew19_86
- Forum Master
- Kontakt:
- krzysiek82
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
Oczywiście macie świadomość że tarcza ponawiercana nie będzie odpowiednio wyważona ? Proponuje zamknąć temat gdyż więcej szkody przez takie bzdury niż pozytywnych efektów.
[img]http://www.usersigs.com/site/data/media/10/Sans_titre-2.gif[/img]
[img]http://images4.fotosik.pl/170/6664f3af63388f0d.jpg[/img]
GSM: 600-827-446
[img]http://images4.fotosik.pl/170/6664f3af63388f0d.jpg[/img]
GSM: 600-827-446
- VwDarek
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
kuba_wujo, Ja bym się trochę bał zrobić coś takiego u siebie... Moim zdaniem to rzeczywiście osłabia tarczę ale mogę się mylić... Myślę ze najlepiej było by podjechać bądź zadzwonić do jakiejś firmy która zajmuje się sprzedażą takich nawiercanych tarcz i po prostu zapytać specjalisty. pozdro
Ostatnio zmieniony pn paź 15, 2007 21:50 przez VwDarek, łącznie zmieniany 1 raz.
a ja mysle ze temat nie jest zly, firma mikoda to jedna z bardziej znanych firm zajmujacych sie bebnami i tarczami,wbrew pozorom nie jest najtansza,co do nawiercania to juz wielu sie bawilo,ja odpuscilem bo nie mam sprzetu ktory by szybko i precyzyjnie nawiercil tarcz,a dlugie nawiercanie bycmoze oslabi jej wytrzymalosc,co do wywazenia,to po takim zabiegu kazdy zwykly tokarz ci to wywazy
no, mniejwiecej takiej odpowiedzi oczekiwalem widze ze wrescie ktos kto zna sie na temaciea ja mysle ze temat nie jest zly, firma mikoda to jedna z bardziej znanych firm zajmujacych sie bebnami i tarczami,wbrew pozorom nie jest najtansza,co do nawiercania to juz wielu sie bawilo,ja odpuscilem bo nie mam sprzetu ktory by szybko i precyzyjnie nawiercil tarcz,a dlugie nawiercanie bycmoze oslabi jej wytrzymalosc,co do wywazenia,to po takim zabiegu kazdy zwykly tokarz ci to wywazy
co do wiercenia we wlasnym zakresie to polecam uzywac najzwyklejszej frezarki z imadlem kątowym jesli nie masz dojscia do maszyn numerycznych
VW Jetta MK2 1,8