pytanie o akumulator
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Ja mam w ABU jakiś tani z norauto 45 Ah i prąd rozruchowy 360A powiedzieli że taki jest zalecany tyle tylko że ABU potrzebuje prądu rozruchowego 360A czyli max akumulatora no i efekt jest taki że mam go 2 lata i teraz bede kupował nowy coś z Bosha albo Centry 50 albo 55Ah i duużo większym prądem rozruchowym. Troche chłodniejsze noce są i już rano słabo kręci.
A w moim gdy przyjechał z Niemiec była 45 Varty, latem był OK., ale kumpel pozbywał się niestarego 64 też Varty za free. Myślę - wezmę, zaryzykuję, zima idzie, najwyżej włożę ten mniejszy, niby odpowiedni katalogowo, zostawiony na rezerwę. Efekt - całą zimę nic się nie działo, a była sroga (nawet -25), kolejne lato też i dałem go na rezerwę(stoi sprawny na zapas w szafie, a mały poszedł dla znajomego), bo skończyłem z dziadowaniem i wsadziłem nówkę Exide 55Ah. Oczywiście kolejną zimę przejeździł pod machą i do dziś niczego nie wymagał. Mam alter 70A.
Konkludując, do Twojego kupiłbym coś z zakresu 50-55, co moim zdaniem zapewni lepszy rozruch zimą - przy założeniu że będzie doładowany, czyli jeździsz autem dalej niż 2km do pracy Ja miałem 15km, teraz 20km i przenigdy ani jeden mi nie siadł.
Konkludując, do Twojego kupiłbym coś z zakresu 50-55, co moim zdaniem zapewni lepszy rozruch zimą - przy założeniu że będzie doładowany, czyli jeździsz autem dalej niż 2km do pracy Ja miałem 15km, teraz 20km i przenigdy ani jeden mi nie siadł.