Z tą wyczką, to można spróbować poszukać na szrocie i po prostu wyciąć z kawałkiem kabla z jakiegoś rozbitka. Ale, jak chcesz zrobić to porządnie, to np. w etce jest katalog gniazdek, wtyczek itp. Odnajdujesz potrzebną wtyczkę, oraz blaszki do niej, a także uszczelnienia, jeżeli takie są wymagane, idziesz do ASO VW i kupujesz. Ucinasz starą wtyczkę, podłączasz nową i masz oryginał - tylko z trochę krótszym kabelkiem.
Ja kombinuję z tymi wtyczkami już od jakiegoś czasu. Np. w moim Golfie mkII odłamał się kabelek przy złaczce sondy lambda - od strony silnika. Wtyczka ma postać kawałka plastiku zalanego na przewodzie, a konektorem jest zwykła blaszka (taka pasująca do standardowych wsuwek). Nie dało się tego polutować, więc rozwierciłem złączkę na wylot, zaczynając wiercić tam, gdzie się ułamał przewód, aż wiertło wyszło przy tej blaszce. Wyrwałem blaszkę, przełożyłem przewód przez wywiercony otwór, założyłem na jego koniec nową blaszkę, którą wsadziłem w miejsce starej, w wolne miejsca dałem poxipol i wygląda jak oryginał.
Z kolei kiedyś robiłem wiązkę do podłaczenia tylnych głośników. W mkII jest tak, że do podłaczenia tylnych głośników jest wyprowadzona złączka, koło silnika dmuchawy i tam się wszystko kończy. Ponieważ jestem przeciwnikiem cięcia kabli itd. kupiłem coś, co się nazywa "adapter głośnika golf IV", czy coś w tym stylu i ten adapter zawiera w sobie gniazdo pasujące do tej wtyczki. Ale, żeby było ładnie, to z tego gniazda wydłubałem blaszki, razem z kabelkami - otrzymałem w ten sposób samą oprawę gniazda. Nowe blaszki kupiłem w sklepie elektronicznym (to są jakieś standardowe), zacisnęłem je na typowo głośnikowym kablu, blaszki wsadziłem do oprawki i połączylem z oryginalną instalacją - bez cięcia, sztukowania, lutowania. Wyglada jak oryginał, tylko kable użyłem lepsze, niż w oryginale:).
Podobnie można postąpić np. w przypadku gdy poprzedni właściciel obciął kostkę od radia - kupujemy nową (która jest wyposażona w przewody) - wywalamy z niej blaszki, razem z przewodami, kupujemy nowe blaszki, zaciskamy na przewodach i wkładamy do złączki - i mamy prawie jak oryginał.
- naprawa, odnowa i budowa od podstaw wiązek elektrycznych (także clean look);
- swapy silników;
- inne nietypowe usługi elektryczne, których warsztaty nie robią, albo biorą za nie kupę kasy :D
BARDZO niskie ceny, staranne wykonanie - szczegóły priv.