czy mozna kupic konektor do czujnika w skrzyni

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
adamo122
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

czy mozna kupic konektor do czujnika w skrzyni

Post autor: adamo122 » ndz paź 14, 2007 10:34

witam
mam taki problem
ułamał mi sie kabel który dochodzi do czujnika od wstecznego (w skrzyni) , ułamał sie przy samym konektorze wiec ciężko bedzie go jakoś polutować (jak ktos nie kojarzy jak to wygląda to dodam ,ze kabel wchodzi w plastyk bo konektor jest wypełniony plastykiem), natomiast drugi koniec kabla wchodzi w większą wiązke i idzie gdzieś do wnętrza auta)
czy mozna dostac taki konektor z kawałkiem kable zeby nie rozpruwac całej wiązki?
:pub:

agrala
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Kontakt:

Post autor: agrala » pn paź 15, 2007 20:35

moze lepiej kupic uzywana kostke i ja zalozyc

Awatar użytkownika
adamo122
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: adamo122 » śr paź 17, 2007 16:57

no moze tak zrobie, ale wolałbym kupic nową w sklepie (bez jezdzenia i szukania po złomowcach)

Awatar użytkownika
miś fazi
_
_

Post autor: miś fazi » śr paź 17, 2007 17:08

a nie możesz wyjąć konektorka , rozfelcować go i podłączyć kabel od nowa ?

Awatar użytkownika
adamo122
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: adamo122 » czw paź 18, 2007 14:51

musze sie mu dokładnie przyjzeć, może bedzie taka mozliwosc

Awatar użytkownika
Lipek81
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Kontakt:

Post autor: Lipek81 » sob paź 20, 2007 00:21

Z tą wyczką, to można spróbować poszukać na szrocie i po prostu wyciąć z kawałkiem kabla z jakiegoś rozbitka. Ale, jak chcesz zrobić to porządnie, to np. w etce jest katalog gniazdek, wtyczek itp. Odnajdujesz potrzebną wtyczkę, oraz blaszki do niej, a także uszczelnienia, jeżeli takie są wymagane, idziesz do ASO VW i kupujesz. Ucinasz starą wtyczkę, podłączasz nową i masz oryginał - tylko z trochę krótszym kabelkiem.

Ja kombinuję z tymi wtyczkami już od jakiegoś czasu. Np. w moim Golfie mkII odłamał się kabelek przy złaczce sondy lambda - od strony silnika. Wtyczka ma postać kawałka plastiku zalanego na przewodzie, a konektorem jest zwykła blaszka (taka pasująca do standardowych wsuwek). Nie dało się tego polutować, więc rozwierciłem złączkę na wylot, zaczynając wiercić tam, gdzie się ułamał przewód, aż wiertło wyszło przy tej blaszce. Wyrwałem blaszkę, przełożyłem przewód przez wywiercony otwór, założyłem na jego koniec nową blaszkę, którą wsadziłem w miejsce starej, w wolne miejsca dałem poxipol i wygląda jak oryginał.
Z kolei kiedyś robiłem wiązkę do podłaczenia tylnych głośników. W mkII jest tak, że do podłaczenia tylnych głośników jest wyprowadzona złączka, koło silnika dmuchawy i tam się wszystko kończy. Ponieważ jestem przeciwnikiem cięcia kabli itd. kupiłem coś, co się nazywa "adapter głośnika golf IV", czy coś w tym stylu i ten adapter zawiera w sobie gniazdo pasujące do tej wtyczki. Ale, żeby było ładnie, to z tego gniazda wydłubałem blaszki, razem z kabelkami - otrzymałem w ten sposób samą oprawę gniazda. Nowe blaszki kupiłem w sklepie elektronicznym (to są jakieś standardowe), zacisnęłem je na typowo głośnikowym kablu, blaszki wsadziłem do oprawki i połączylem z oryginalną instalacją - bez cięcia, sztukowania, lutowania. Wyglada jak oryginał, tylko kable użyłem lepsze, niż w oryginale:).
Podobnie można postąpić np. w przypadku gdy poprzedni właściciel obciął kostkę od radia - kupujemy nową (która jest wyposażona w przewody) - wywalamy z niej blaszki, razem z przewodami, kupujemy nowe blaszki, zaciskamy na przewodach i wkładamy do złączki - i mamy prawie jak oryginał.

- naprawa, odnowa i budowa od podstaw wiązek elektrycznych (także clean look);
- swapy silników;
- inne nietypowe usługi elektryczne, których warsztaty nie robią, albo biorą za nie kupę kasy :D
BARDZO niskie ceny, staranne wykonanie - szczegóły priv.

Awatar użytkownika
adamo122
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: adamo122 » sob paź 20, 2007 09:01

dzięki
pomysł dobry, dzis wracam wreszcie do Polski to sie tym zajme
jeśli kupie nowy to połącze go zwykłymi konektorami + koszulka termokurczliwa , a jesli nie dostane to zrobie tak jak doradziłeś
pozdr.

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”