Czujnik temp silnika
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
-
akwarysta
- Mały gagatek

- Kontakt:
Czujnik temp silnika
W nocy jechałem trasę ok 250km. Wyjeżdżając z domu silnik był zimny, po kilkunastu minutach jazdy po mieście temperatura płynu chłodzącego osiągnęła 90oC, czyli tyle i powinna mieć. Wyjechałem na trasę, trzymałem tak 100-110 km/h i temperatura silnika spadła do ok 75oC (miałem podczas jazdy włączony ciepły nawiew w samochodzie) i trzymała się aż znów nie wjechałem do miasta, wtedy znowu osiągnęła 90oC i tak się trzymała.
Dodam że jak wracałem po tej samej trasie po południu, to już się temperatura trzymała na poziomie 90oC.
Autko mam od niedawna, nie jeździłem podczas upałów. Zdarzało się stać w korku, ale temperatura nigdy nie przekroczyła 90oC i nie włączył sie wentylator (podobno jest sprawny, ale podłącze go na krótko i sprawdzę).
Może mi ktoś wyjaśnić czym spowodowana jest taka zmiana temperatury silnia ?? Rozumiem że chłodzenie jest z zewnątrz, ale żeby aż tak ochłodzić płyn ? Czy może jakiś czujnik czy termostat może byc uszkodzony ?
Dodam że jak wracałem po tej samej trasie po południu, to już się temperatura trzymała na poziomie 90oC.
Autko mam od niedawna, nie jeździłem podczas upałów. Zdarzało się stać w korku, ale temperatura nigdy nie przekroczyła 90oC i nie włączył sie wentylator (podobno jest sprawny, ale podłącze go na krótko i sprawdzę).
Może mi ktoś wyjaśnić czym spowodowana jest taka zmiana temperatury silnia ?? Rozumiem że chłodzenie jest z zewnątrz, ale żeby aż tak ochłodzić płyn ? Czy może jakiś czujnik czy termostat może byc uszkodzony ?
takakwarysta pisze:po kilkunastu minutach jazdy po mieście temperatura płynu chłodzącego osiągnęła 90oC, czyli tyle i powinna mieć.
powinna być nieco wyższaakwarysta pisze:Wyjechałem na trasę, trzymałem tak 100-110 km/h i temperatura silnika spadła do ok 75oC
wszystko świadczy o tym ze zawiesza się termostat idzie zima więc proponował być ci go wymienic tylko problem w tym zę cięzko trafic na faktycznie dobry wachler i w domu sprawdz z termometrem w ręku faktycznie przy jakiej temperaturze się otwiera i kiedy się zamykaDodam że jak wracałem po tej samej trasie po południu, to już się temperatura trzymała na poziomie 90oC.
[ Dodano: Sob Paź 13, 2007 20:21 ]
przy temp 92-97 powinien załączyć się wentylator
- vwarek
- Mistrz KieroVWnicy

- Auto: Bora
- Silnik: AQN
30 - 40 PLNakwarysta pisze:1) ile kosztuje taki termostat ?
Można.akwarysta pisze:2) czy można to samemu wymienić ?
W "szukajce"... http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t= ... termostatuakwarysta pisze:3) gdzie tego termostatu szukać ?
The quieter you become, the more you are able to hear...

Re: Czujnik temp silnika
wymien termostat na nowy najlepiej kup orginalny w ASO i wymienisz go sam tylko poczytaj na forum wszystko bylo
]
-
akwarysta
- Mały gagatek

- Kontakt:
A orientuje się ktoś jaka jest cena oryginalnego termostatu w ASO i jakiej firmy były oryginalne termostaty ? Czy też Wachler ?
Ostatnio zmieniony ndz paź 14, 2007 20:39 przez akwarysta, łącznie zmieniany 1 raz.