1.4 60KM ABD Starsznie DUUUŻO PALI

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

Kwacho

1.4 60KM ABD Starsznie DUUUŻO PALI

Post autor: Kwacho » wt cze 21, 2005 00:22

Witam jestem posiadaczem co prawda seata ibizy 1.4 60KM silnik z wtryskiem jednopunktowym bez sondy lambda(taki sam jak w VW), wiem ze to forum VW,jednakze nie ma jakotakiego duzego forum seata wiec postanowilem napisac i poprosic o pomoc tutaj.Tak jak pisalem silnik ktory posiadam montowany byl rowniez w golfach wiec mysle ze ktos mi pomoze, prosze o fachowa pomoc, nie chcialbym zeby ktos zasmiecal eter przechwalkami ile komupali badz zeby ktos pisal mi ze mam ciezka noge bowiem prosze o konkretna fachowa pomoc w tym temacie.Ponizej opisuje swoj problem:

Auto odkad je kupilem pali mi jakies 11 litrow benzyny w trasie przy jezdzie do 100km/h, dobrze wiem ze to za duzo jak na ten silnik.Na elektrodzie napisano mi abym zagescil ruchy miedzy przeplywomierzem a czujnikiem temperatury, lecz nie bardzo wiem o co chodzi.Czyscilem swiece, bylem u mechanika ktory przestawil mi zaplon twierdzac ze byl zle ustawiony na nasze paliwo co prawda silnik moze i lepiej sie teraz wkreca na obroty,ale pali tyle samo a nawet moze i wiecej.Ostatnio na 5 litrach w trybiemiejskim zrobilem 30km,wiec chyba o wiele za duzo.Czy to moze byc wina uszkodzonego przeplywomierza?Czy cos nie tak z komputerem?Poza tym predkosc maksymalna jadac samemu to 150km/h a podobno taki silnik buja sie do 170km/h.Silnik ma 160000przebiegu wiec zajezdzony nie jest.Slyszalem tez o trybie awaryjnym komputera czy to mozliwe?Jeszcze jedno pytanie czy po zalozeniu LPG samochod z ta usterka bedzie palil rownie duzo gazu, czy moze na gazie spalanie i osiagi beda normalne?Pilnie proszę o pomoc i z gory dizekuje!!

Awatar użytkownika
daaroo
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Post autor: daaroo » wt cze 21, 2005 00:42

a to dziwne że przy tym silniku nie ma sondy lambdy bo w golfach jest

Awatar użytkownika
Corvax
V.I.P.
V.I.P.
Kontakt:

Post autor: Corvax » wt cze 21, 2005 01:41

Może podaj oznaczenie silnika - bo jesli nie masz sondy, która powinna byc to jest to normalne....

Pozdor
Corvax | A4 1.8tQ BEX | MK7 Alltrack 1.8TSI CJSB

Awatar użytkownika
Marihuana Man
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Post autor: Marihuana Man » wt cze 21, 2005 08:58

Zgadza się... Bardzo dziwne, że nie ma sondy... Ja jak wykręcił bym u swojego też by mi tyle palił...

A silnik to ABD jak w temacie....

Kwacho

ODpowiedz

Post autor: Kwacho » wt cze 21, 2005 22:50

Tak rzeczywiscie mam sonde tylko jej nie zauwazylem za pomylke przepraszam.Bylem dzis u elektryka i podpinalem go pod kompa.Wykazalo blad sondy,nie wysyla powyzej 1V przez co komputer podaje bogatsza mieszanke i samochod przez to pali wiecej,mam tylko jeszcze pytanie czy jak zaloze gaz bez komputera oraz emulatora sondy to czy nic zlego sie nie stanie gazownik powiedzial ze skoro sonda jest uszkodzona to i tak komputer od gazu bedzie zle dzialal,a sondy nie ma sensu robis skoro bede jezdzil na gazie.Podobno na gazie wszystko woci do normy i nie bedzie spalal kosmicznych ilosci paliwa, a na benzynie jak na benzynie bedize palil tyle ile pali,poniewaz gaz bedzie niezalezny od komputera sterujacego wtryskiem.Czy to prawda?

Awatar użytkownika
maro
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Post autor: maro » śr cze 22, 2005 00:21

Witam. Mam ten sam silnik na gazie w moim golfie. Co do kompa to nie jest potrzebny, zamiast niego daja jakis uklad elektroniczny, ale jak ja go odlaczylem zeby sprawdzic czy nie ma wplywu na zuzycie gazu (u mnie duze 12 litrow/ 100 km - podobno normalne) to nic sie nie zmienilo oprocz tego ze autko zrobilo wiecej o 15 km. Natomiast co do sondy to ja wymien, uniwersalna BOSHA kosztuje ok 500 zł (bylem ostatnio sie pytac), mechanik mi powiedzial ze sonda ma wplyw na mieszanke gazu bo bierze jakies wartosci liniowe czy cos takiego. Najlepej podjedz do mechanika i sie zapytaj ale nie tych od gazu bo to sa dupy znaja sie na instalacji a nie na mechanice. Za kazdym razem jak bedziesz auto odpalal na benzynie i przezucal na gaz to komp i tak bedzie lapac blad ale nic on podobno nie robi. Co do jazdy autem z tym silnikiem na gazie to nie oczekuj cudow, auto traci na mocy, a przy takim silniku to wiadomo kazdy konik sie liczy.

Żeby mi sie chciało tak jak mi sie nie chce !!!
Projekt swap 1.4 ABD na 1.8 ABS http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=59966

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”