sonda lambda

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
danioo
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

sonda lambda

Post autor: danioo » czw paź 11, 2007 20:05

Witam.

Jak powinna zachowywać sie sonda lambda w silniku AAM.

Mój szwagier ma problemy z autkiem i zapieliśmy VAG-a do niego a tu sonda pokazuje 1.254
czy to nie zadużo bo zdaje mi sie ze ma być od 0 do 1 V???

Prawie bym zapomniał jak sie jedzie tym autem bo i tak to sprawdzaliśmy to stan sondy sie nie zmienia tzn. wartość jest zawsze ta sama, czasami jej sie zdazy ze cos sie tam zmieni.

napiszcie cos na ten temat.

Dzięki
Ostatnio zmieniony czw paź 11, 2007 20:07 przez danioo, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Paweł Marek
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Paweł Marek » czw paź 11, 2007 20:15

Tyle napiszę że zapewne nie odczytaliście z VAG napięcia a współczynnik lambda, który w tym wypadku oznacza że mieszanka jest baaardzo za uboga.
To może oznaczać owszem uszkodzenie lambdy ktora stoi na wysokim napięciu, a sterownik to inetrpretuje jako za bogatą mieszankę i ją zubaża. Ja tam bym się nie śpeiszył jeszcze z wymnianą lambdy tylko jeszcze komuś kumatemu auto pokazał.

Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.

Awatar użytkownika
danioo
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Post autor: danioo » czw paź 11, 2007 20:28

Tylko, że on już był na VAG-u i koleś mu powiedział że jest git. Autko pali 14 / 100km.

Wywala błąd sondy.

Awatar użytkownika
Paweł Marek
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Paweł Marek » czw paź 11, 2007 20:44

danioo pisze:Tylko, że on już był na VAG-u i koleś mu powiedział że jest git. Autko pali 14 / 100km.

Wywala błąd sondy.
nie rozumiem: piszesz że powiedział że jest git na VAGu a potem że jest błąd sondy. W każdym razie napięcie sondy normalnie wacha się od ok 0,2 do 0,8 V, a współczynnik lambda od mniej więcej 0,95 do 1,05, maks. 1.1. Możliwe że to sonda walnęłła, bardzo możliwe, tylko nie na 100 procent

Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.

Awatar użytkownika
danioo
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Post autor: danioo » czw paź 11, 2007 20:47

Gość u którego był na VAG-u powiedział, że jest git.

Ja jak sie podłączyłem do jego autka to pokazały mi się błędy lambdy.
Podmienimy sondę i się zobaczy co jest grane.

dzięki za odpowiedzi.

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”