Jakie jest spalanie w 2.5 150PS
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Co do chodzenia - jak znajdziesz już ciekawy egzemplarz do podjedź do któregoś z tunerów na pełną diagnozę i sprawdzenie prawdziwego przebiegu (Rob555, Aligator, Rogal, Diagtronik, ...)jakub1000 pisze:dobra to szukam paska 130 kucy i bede pomykał ile trzeba ale jak znajde 110 to tez łykne... tylko musi wzorowo chodzic...
A teraz co to typownia modelu: polecam szczerze model 130 KM TDI (silniki AWX lub AVF). Masz od razu dość dobre turbo, mocny dół silnika (wał kobowy, tłoki, korbowody), duże sprzęgło 240 mm, skrzynię 6, dużą chłodnicę oleju i duży potencjał pod mody.
Jak nie znajdziesz 130 możesz pomyśleć o 115 KM AJM. Też ma skrzynię 6, mocne sprzęgło 240 mm, ale ogolnie jest mniej udany, ma słabszy już dół silnika, małą chłodnicę oleju i mniejsze sprzęgło. To chyba najgorszy motor PD.
Następna opcja to 101 KM PD (silnik AVB) - skrzynia 5, słabsze sprzęgło 228 mm, turbina i dół silnika taki jak AJM ale głowica lepiej dopracowana. Pozornie słabszy jak 110 KM TDI ale ma lepszy moment, duży potencjał tuningowy i jedną zasadniczą cechę - 1,9 TDI PD 105 KM są nadal produkowane w grupie VW. 95% części mają identyczne co ten motor - więc z dostępnością zamienników zero problemu. Bardzo dobry motor spośród tych słabszych. Zalany dobrym olejem wg normy 505.01 nie sprawia większych problemów. Po wymianie turbiny na tą ze 130 i programie spokojnie osiąga ok 155-160 KM.
Ostatnia opcja to 110 KM VP AFN - sprawdzony, przestarzały już motor, pełno części zamiennych, dół silnika i turbina taka jak AVB. Przeważnie mają już duże przebiegi.
Osobiście polecam albo 130 KM albo 100 KM PD.
Ostatnio zmieniony śr wrz 19, 2007 23:34 przez jaro4444, łącznie zmieniany 2 razy.
Biegnę siły swe wszystkie biegowi oddając...
Słucham pośród krzyku piękna ciszy poszukując...
Był Leon jest Audi
Słucham pośród krzyku piękna ciszy poszukując...
Był Leon jest Audi
panowie oglądałem dziś ten samochód co o nim myślicie http://www.otomoto.pl/index.php?sect=show&id=C3568182 ???? to pewnie ten silnik przed którym mnie ostrzegacie ale mam problem ze znalezieniem a6 1.9 tdi 130 kucy do 25 koła:((
na początku był chaos potem ktoś stworzył GOLFA