Strzał gazu w kolektor dolotowy

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

Cosar 33GT

Strzał gazu w kolektor dolotowy

Post autor: Cosar 33GT » wt paź 09, 2007 20:39

Strzelil mi dizisja gaz w kolektor... tak porzadnie. wyleciała ta guma z przeływki i przepłyke wdmuchło do środka. Wiem ze klapke musze wymieneić na prostą... ale czy coś jeszce mogło sie popsuć? Przepustnice raczej całe bo działają, dolot tez cały. Czytałem o tym problemie na forum i pisało ze w jednym przypadku pękł wałek rozrzadu... czy to tez możliwe przy strzale gazu? Silnik to KR.. proszę o pomoc jak go odpalić
Ostatnio zmieniony czw paź 11, 2007 17:03 przez Cosar 33GT, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
norek111
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy

Re: Strzał w kolektor

Post autor: norek111 » wt paź 09, 2007 20:47

o tym walku to jakies bzdury czytales
Ostatnio zmieniony wt paź 09, 2007 20:49 przez norek111, łącznie zmieniany 1 raz.

Cosar 33GT

Post autor: Cosar 33GT » wt paź 09, 2007 20:59

norek111 pisze:o tym walku to jakies bzdury czytales
w sumie chyba wyszło na to ze koles miał wybuch z tego powodu ze wałek poszedł. mam nadzieje ze wymienie tylko klapke od przepływki i bedzie smigał. Jak ktoś wie dokłądniej co jescze mogło sie stac lub jest po takich przezyciach to niech pisze.

Awatar użytkownika
norek111
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy

Post autor: norek111 » wt paź 09, 2007 21:37

walek to mu walnol ale od paska rozrzadu jak peka nieraz tak sie dzieje

Cosar 33GT

Post autor: Cosar 33GT » pt paź 12, 2007 07:30

Nieszczelności nigdzie niema... posprawdzałem wszystko. Klapka od przepływki (rozdzielacz) podprostowana, szczelna i nieociera... aku mi padł i narazie sie ładuje... słyszałem teraz z wydechu tylko ciche strzały tak jakby cos z tym paliwem jeszcze było... w sumie aku niemiał siły dobrze zakręcić ale ma ktos jakies pomysły czy to czasem tez jesczze nie to co powinno byc?

[ Dodano: 10 Paź 2007 18:11 ]
czy moze jakies rozregulowanie rozdzielacza?? moze moementy wtrysku poprzestawiane? czy to mozliwe?

Awatar użytkownika
zodiak
VWGolf.pl Killer
VWGolf.pl Killer

Post autor: zodiak » pt paź 12, 2007 07:46

Cosar 33GT pisze:moze moementy wtrysku poprzestawiane? czy to mozliwe?
W KR jest wtrysk ciągły, więc niemozliwe ;) . Ważne aby płyrka była prawidłowo ustawiona bo może być zły skład mieszanki na benzynie. Na gazie nie powinno być żadnych różnic. Czyżbyś nie miał klapki przeciwybuchowej w rurze ssacej?
Ja 10 lat jeździłem KR-em z gazem i nigdy ale to przenigdy nie miałem detonacji gazu (nawet przy totalnie przestawionym zapłonie) i nie miałem możliwości "przetestowania" tej klapki ale z jej konstrukcji wynika że powinna ochronić przepływkę.

Zagazowany KR już sprzedany :( , teraz jeżdzi się ABFem :) Abf czyli Abfahrt
Nad ranem:
-żona :gdzie byłeś mordo?!!
-on : na Fylypynach.

Cosar 33GT

Post autor: Cosar 33GT » pt paź 12, 2007 10:47

zodiak niemam klapki.. droga jest? jak wygląda? W koncu jakaś konkretna wypowiedz wiec punkcik :pub:

bugalon
V.I.P.
V.I.P.
Kontakt:

Wielkiej krzywdy strzal KRce nie zrobi.

Post autor: bugalon » pt paź 12, 2007 11:04

Jesli nie masz klapki przeciwwybuchowej, to strzal w najgorszym przypadku moze pogiac przeplywke (klape spietrzajaca). Klapka przeciwwybuchowa to taki zawor bezpieczenstwa. Dziala na tej samej zasadzie co zawory w sprezarkach. Jak sie robi za duze cisnienie w dolocie (w rurze dolotowej) spowodowane strzalem z gazu to zawor sie otwiera i wypuszcza wszystko za zewnatrz zanim zdazy rozwalic przeplywke. W 16v najczesciej mocuje sie to na gumie ktora laczy rozdzielacz paliwa z reszta dolotu (wyglada to jak grzybek)

Moze Ci tez porozrywac rury w dolocie (szczegolnie ta gume ktora nachodzi na przepustnice) Ta guma jest taka karbowana wiec dokladnie sie jej przyjrzyj, moze byc peknieta a tego nie bedzie widac.

To samo z reszta gumek, sprawdz tez czy nie pospadaly wezyki podcisnienia, bo one sa bardzo wazne dla prawidlowego wyprzedzenia zaplonu w KRce.

Przsepustnic nie powinno pogiac bo sa na to za twarde :)

Na Twoim miejscu zastanowilbym sie dlaczego byl strzal. Co z tego ze podgiales klapke i zmontowales do kupy wszystko jak zaraz znow walnie i trzeba bedzie kombinowac.
Ostatnio zmieniony pt paź 12, 2007 11:05 przez bugalon, łącznie zmieniany 1 raz.

Pozdrawiam
Bugalon

Mk2 syncro 1.8 16V T - GT2871R - składa sie :)
Mk3 Variant TDI 1.9 AFN na pokladzie

Cosar 33GT

Post autor: Cosar 33GT » ndz paź 14, 2007 01:02

bugalon pisze:moze byc peknieta a tego nie bedzie widac
oglądałem wszystkie szczegółowo
bugalon pisze:nie pospadaly wezyki podcisnienia
pospadały ale wszytsko pozłączałem jak było
bugalon pisze:Na Twoim miejscu zastanowilbym sie dlaczego byl strzal.
gaz jest niewyregulowny to raz, dwa to obstawiam tez na zapłon i przewody zapłonowe... a dalej niewiem.

tą klapke bede musiał założyć bo coś czuje ze niebedzie lekko bez niej. Pozdro

[ Dodano: 14 Paź 2007 01:07 ]
Strzal był ponieważ ukręcił sie palec rozdzielacza zapłonu. W poniedziałek bede musiał kupić nowy... i kopułke też. Niezna ktoś numerów simeringu pod aparat zapłonowy? (bo troche cieknie i bede musiał wkrótce wymienić).

Klapke przeciw strzałom właśnie zakładaliśmy.

Odpalił... przed założeniem klapki wszytsko pieknie ale po założeniu klapki troche nierówno pracował czy to moze byc wina tej klapki? Odpalany był na tym popsutym palcu rozdzielacza - takze dopoki tego niezmienie to w sumie niema co mowic na ten temat.

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”