Spadek mocy na ciepłym silniku.
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Spadek mocy na ciepłym silniku.
Witam wszystkich. Mam problem i nie wiem za bardzo do kogo się udać bo mechanicy różne rzeczy mi już opowiadają. Mam MK3 1.8 90 koni z 1992 roku benzyna +LPG
Auto pracuje bez zarzutu na zimnym silniku, poprostu wsiadam i jadę. Przyspiesza na benzynie i na gazie równierz dobrze. Problem zaczyna się jak auto się trochę zagrzeje.
Traci moc, nie kręci się więcej jak ok 4000 tyś obr. przy dodawaniu gazu występuje jakieś dziwne syczenie a na biegu jałowym przy pełnym gazie dochodzi do 5000 tyś i dalej nie idzie.
Dzieje sie to samo na benzynie jak i na LPG. Jeden z mechaników powiedział że to sonda drugi że IAT (G42). A ja rozkładam ręce. Bardzo proszę o pomoc.
Auto pracuje bez zarzutu na zimnym silniku, poprostu wsiadam i jadę. Przyspiesza na benzynie i na gazie równierz dobrze. Problem zaczyna się jak auto się trochę zagrzeje.
Traci moc, nie kręci się więcej jak ok 4000 tyś obr. przy dodawaniu gazu występuje jakieś dziwne syczenie a na biegu jałowym przy pełnym gazie dochodzi do 5000 tyś i dalej nie idzie.
Dzieje sie to samo na benzynie jak i na LPG. Jeden z mechaników powiedział że to sonda drugi że IAT (G42). A ja rozkładam ręce. Bardzo proszę o pomoc.
co to za silnik 1,6 ,18 najlepiej podaj oznaczenie - jeśli widać że kłopot związany jest z temperaturą silnika to warto sprawdzić czujnik temperatury na podstawie którego komputer ustala skład mieszanki i włącza "ssanie" (u ciebie być może go nie wyłącza - dlatego kłopoty na ciepłym), inna sprawa to czy kopci (na benzynie) ? i jak się zachowuje nagrzany na wolnych obrotach ?
TDPower
Re: Spadek mocy na ciepłym silniku.
wymien na poczatek czyjnik temperatury nie jest on taki drogi a odpowiada za podobne sprawy jak opisujesz
W obudowie filtra wszystko ok. Ta sytuacja zaczeła sie dopiero tydzień temu więc gazownicy nie mieli w tym czasie dostępu.
Czy czujnik o który wcześniej wspominaliście to ten który znajduje sie bezpośrednio na wtrysku w takiej czarnej obudowanej "czapeczce"?
[ Dodano: 09 Paź 2007 23:06 ]
Dziś jeszcze zaobserwowałem wzrost zużycia paliwa(benzyna,lpg) o jakieś 4-5 litrów.
Ale ciekawostką jest to że od wczoraj objawy opisane na początku nie występują a jeździłem golfikiem bez gaszenia jakieś pół godziny......????nie mam już pojęcia co to może być...??
Czy czujnik o który wcześniej wspominaliście to ten który znajduje sie bezpośrednio na wtrysku w takiej czarnej obudowanej "czapeczce"?
[ Dodano: 09 Paź 2007 23:06 ]
Dziś jeszcze zaobserwowałem wzrost zużycia paliwa(benzyna,lpg) o jakieś 4-5 litrów.
Ale ciekawostką jest to że od wczoraj objawy opisane na początku nie występują a jeździłem golfikiem bez gaszenia jakieś pół godziny......????nie mam już pojęcia co to może być...??