Witam, mam problem (narazie problemu w jeżnie nie ma ale niepokoi mnie to) że jak odpalam silnik w golfie III 1.8 benzynka to przy odpaleniu lampka ciśnienia oleju gaśnie, później po sekundzie się zapala na sekundę i znów gaśnie, w czasie jazdy nic takiego nie występuje, tylko podczas zapłonu silnika (i to też nie zawsze, ale często). Powiedzcie mi co to takiego może być? bo jak wduszę trochę gazu i odpalam na 1/4 gazu moze nawet mniej to kontrolka nie miga. zapala się na sekundę przy normalnym zapłonie.
Proszę o pomoc
kontrolka ciśnienia oleju przy odpalaniu gaśnie ale...
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Bez wymiany pewnych rzeczy nie dowiesz sie nic, wymien filtr i olej na inny.Powiedz mi czy to sie dzieje po dłuzszym postoju np po nocy? Czy tez sie dzieje pomiedzy krotkimi przerwami w jezdzie?I najwazniejsze to pojedzij troche agresywnej "skatuj go" nastepnie sprawdz czy przy około 2300 obr jadac jednostajnie na tych obrotach nie właczy sie brzeczyk od oleju.
żadnych sygnałów dzwiękowych nie miałem a często go katuję, ale żeczywiście zaczęło się to po wymianie oleju (mniej więcej) a za 1000km znów mi sie szykuje wymiana, nie wiem jaki filtr mi mechanik wsadził, ale mówiłem mu żeby nie oszczędzał, i jak doszło do płacenia to wydawało mi się że nie oszczędzał, ale może ni oszczędził mnie, a na filtrze mógł przyciąć, olej zalałem mobila 10W40 więc wydaje mi się że dobry. Kontrolka zapala się różnie, czasami po krótkim, czasami po postoju po nocy, nie ma reguły.
Zuko